Bună!
Eu te-aş sfătui să-l mai laşi, dacă îl scoţi acum rişti să-l pierzi! Mai lasă-l încă puţin să vezi ce iese.
Uite câteva sfaturi poate te interesează: ->
Ingrijirea puilor de perus
Puii de perusi au nevoie de o ingrijire mai speciala; in primul rand, de multa atentie - trebuie sa-i tratati ca si cum ar fi... copiii dumneavoastra.
Colivia perusilor trebuie sa fie cat mai aproape de fereastra astfel incat puii sa poata vedea prin ea, in zilele foarte caldurose acoperiti fereastra astfel incat caldura sa nu afecteze puii dar, in acelasi timp lasati destula lumina naturala sa intre in casa.
Ventilatia este un alt aspect de care trebuie sa va ingrijiti, puii au nevoie de aer curat si proaspat, dar nu de curent sau de frig; sunt foarte sensibili si se pot imbolnavi imediat. Vasele din care mananca trebuie sa fie curate, eventual dezinfectate zilnic pentru a reduce riscul infestarii cu diferite bacterii. Si mainile dumneavoastra trebuie sa fie spalate inainte de a hranii perusii.
Cu toate ca perusii-parinti au grija de puii lor, crescatorii experimentati recomanda ca inainte cu o zi doua ca procesul de clocire sa se fi incheiat sa luati ouale si sa le puneti intr-un incubator, apoi, dupa nasterea puilor, sa-i hraniti personal. Perusii isi hranesc puii dar, in cele mai multe cazuri, nu atat de consistent precum ar trebui.
Pana cand puii invata sa se "descurce" singuri, in cazul in care aveti mai multi pui de perus este indicat sa-i cresteti separat, in acest fel fiecare pui poate fi observat mai bine si, in cazul in care unul este bolnav se evita raspandirea bolii. De asemenea, pentru ca sunt crescuti separat, devin dependenti de oameni si isi inving si teama de ei, devenind blanzi.
Pana cand puii se dezvolta este mai bine sa-i tineti intr-un acvariu, prin gratiile custii pot cadea, isi pot rupe piciorusele sau se pot intepeni intre ele.
Ochii perusilor se deschid abia la 3 saptamani dupa nastere, atunci este momentul in care trebuie sa-i puneti intr-un loc luminat si cu o vedere cat mai larga pentru a se obisnui cu lumea din jurul lor.
Perusii sunt pasari vioaie si curioase si de aceea au nevoie de atentie cat mai multa, nu uitati sa vorbiti cu ei sau sa lasati "o sursa de zgomot" deschisa cand nu sunteti acasa (radio, TV). De asemenea, in cusca lor ar trebui sa existe jucarii pentru ei, acestea trebuie sa fie cat mai colorate si variate posibil.
Chiar daca perusii sunt niste animalutze care incap in palma, nu este usor sa ii ingrijesti, dar nici greu. Oricat de usor sau de greu este, satosfactiile nu se pot masura in cuvinte.
Mariaღ întreabă: