| LetyKaty a întrebat:

cum se afla nr de divizori al unui nr naural?/sunt clasa a Va si am invatat dar mi-am schimbat caietul si am pierdut ce am invatat... dar ...nu mai stiu! Va rog, ajutati-ma!

Răspuns Câştigător
IMPERIA
| IMPERIA a răspuns:

Divizorii unui număr natural n reprezintă mulţimea de numere naturale, mai mici sau egale cu n, cu proprietatea că divid pe n.
Ai aici un exemplu:
Exista o formula de calcul al numarului divizorilor unui numar.
Formula nu este foarte greu de inteles, nici de demonstrat. Dificultatea pentru un elev de clasa a V-a apare din necesitatea de a folosi niste indici. Iata despre ce este vorba (si dupa prezentarea formulei iti voi da si un exemplu):

Fie numarul divizorilor primi ai lui (factorii primi care apar in descompunerea lui ).
Sa notam acesti divizori primi cu.
Fiecare dintre ei apare in descompunere la o anumita putere. Notand aceste puteri, inseamna ca descompunerea lui in factori primi este:
.
In fine, cu aceste notatii, formula pentru calculul numarului divizorilor lui este:

Pentru a intelege aceasta formula, sa luam un exemplu:.
Descompunerea in factori fiind rezulta ca numarul divizorilor lui 720 este
.

Daca ai inteles intr-adevar cum lucreaza aceasta formula, incearca sa o folosesti in rezolvarea problemei tale.
Mari succese!

| Avramescu_Silvia_1953 a răspuns (pentru IMPERIA):

APLICAM FORMULA: (K1+1)(K2+1)...(Kn+1)
720=2x2x2X2x3x3x5 adica 2 la puterea a IV-a inmultit cu 3 la puterea a doua inmultit cu 5. k este nr. puterii< in cazul de fata k ia valorile 4; 2 si 1. Solutia este: (4+1)( 2+1)(1+1)= 5*3*2= 30 Deci nr. 720 are 30 de divizori.

1 răspuns: