Ajunul Anului Nou este însoţit peste tot de vechi obiceiuri şi superstiţii. La noi tradiţia spune că e bine să fie mult zgomot în noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele. Şi tot în 31 decembrie nu e bine să tăiaţi cu foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb din casă nu trebuie să lipsească vâscul, trebuie să aveţi bani în buzunare, iar paharul de vin trebuie să fie în permanenţă plin.
Românii nu renunţă nici la celelate obiceiuri tradiţionale. Periniţa sau strigatul peste sat sunt la fel de importante. Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casă, epntru a alunga spiritele malefice, iar Pluguşorul anunţă reînceperea simbolică a lucrului.
Lista superstiţiilor continuă. Niciodată un gospodar nu trebuie să măture în Ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. Obiceiul spune că până la miezul nopţii trebuie plătite toate datoriile şi mai mult, nu trebuie daţi bani cu împrumut în noaptea de revelion. Tot în seara de 31 decembrie nu se spală rufe şi nu se taie cu foarfeca pentru a nu distruge norocul.
La trecerea dintre ani, spun bătrânii, este bine ca fiecare să poarte o haină nouă şi ceva roşu, sau o altă culoare veselă care să atragă energiile pozitive. De revelion sunt nelipsite crenguţele de vâsc, care aduc noroc în casă. Primul om care va trece pragul în prima zi va influenţa tot anul. Dacă persoana care intră în casă este o femeie însemană că urmează un an mai puţin bun.
La miezul nopţii uşile trebuie deschise pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou care aduce sănătate, fericire şi mult noroc.
Cand vorbim de Revelion, ne gandim automat la cea mai mare sarbatoare de ordin global. Sarbatorit in noaptea de 31 decembrie, Revelionul marcheaza inceputul unui an nou calendaristic, dupa calendarul Gregorian.
Revelionul in Romania are un farmec aparte, datorat vechilor obiceiuri romanesti - a traditiilor.
De Revelion se crede ca nici o persoana nu ar trebui sa petreaca singura, deoarece noaptea de anul nou - reprezentata de copil - se naste, iar vechiul an - reprezentat de batran - este inlocuit. Tot de Revelion, satenii merg cu plugul din casa in casa, pentru a-si ura prosperitate. O alta traditie romaneasca de Revelion este umblatul cu Sorcova, un obicei ce e mai cu seama bucuria copiilor. Acestia poarta o crenguta inmugurita de copac sau o Sorcova confectionata dintr-un bat in jurul caruia s-au impletit flori de hartie colorata, care are menirea de a transmite tinerete si viguare celui catre care a fost indreptata.
Pentru cei ce iubesc plaiurile romanesti, traditiile romanesti de Revelion din ce in ce mai putin urmate, agentia nostra de turism a pregatit oferte deosebite de Revelion in Romania.
Fundaa?
Pai sa ai lenjerie rosie si sa ai bani la ciorap :)) ca sa nu te prinda anul nou fara bani.Cam aste sunt principalele.dar mai sunt si pe sait-ul:http://www.studentie.ro/......-a-109588.
Sper ca te-am ajutat!
Sa nu mananci pui!
Sa porti ceva rosu!
Sa mananci fasole si peste!
Sa ai bani in buzunar!
Alexandrutza150795 întreabă: