Ceva nu se leaga aici. Se leagă. Atitudinea în fața morții determină legislația. Sinuciderea e gratuită.
Cum adica atitudinea in fata mortii determina legislatia? Lasa omu sa aleaga ce face, in democratie asa este, daca are motive intemeiate, lasa-l sa aleaga daca vrea sa sufere sau nu.
E dictatura sa hotarasaca unu pentru altul.
La suicid asistat e vb ce o faci cu ceva sigur si fara suferinta, nu badaraneste cu suferinta sau cu riscul sa ramai handicapat, e normal sa oferi omului la cerere o metoda decenta pe banii lui macar, daca sa traiasca decent oricum nu i-ai oferit, zic asta la general, fara legatura cu suicidul.
Deci nu se leaga ceva.
Mie personal nu mi se pare ok sa obligi medicii sa comita o crima, pentru ca eutanasia asta e: pe jumatate suicid, pe jumatate crima.
Daca as fi medic nu mi-ar conveni sa omor pe cineva la cererea lui. E ceva ce te poate afecta emotional, iti poate apasa conștiința.
Eutanasia e mult mai grava decat suicidul pentru ca bolnavul implica si o alta persoana in actul lui sinucigas.
Salut.
Si eu ma tit Intreb mereu de ce oare nici macar nu este discutata eutanasia. Sunt multi care si -ar dori sa termine cu suferintele care-i duc spre moarte odata si gata. Si ar avea parte si de o moarte usoara.
Mama de exemplu, ce o sa fac cu ea cand o sa Imbatraneasca mai rau? Ca o dor oasele de nu mai poate, daca e asa acum, dar la batranete cat o sa-i fie de rau. Sunt medicamente care nici nu mai functioneaza pentru ea.
Nu le pasa omule de noi. Suntem abandonati
Pai in general cine se face doctor, devine insensibil, altfel nu poti fi doctor! Ai muri sa vezi zilnic suferinta si moarte.
Deci ala care va face asta, nu mai are apasare de constiinta.
Din contra, are constiinta impacata ca i-a facut aluia un bine ca l-a scapat de suferinta! Deci e invers.
Eu ca medic as avea sufletu neimpacat daca las un om sa sufere.
Euthanasia e buna pentru ca unii nu vor prin conceptie sa se sinucida.
Pai daca la animale se aplica, de ce nu s-ar aplica si la om?
Ca si la animale medicul are usurarea ca a salvat animalul de la suferinta sa stii.
Chiar el propune uneori "eu zic sa-l euthanasiem sa nu mai sufere...".
Daca te afecteaza emotional chestii de genul asta, te faci altceva, nu medic.
Iar daca nu te afecteaza emotional ca lasi un om sa sufere, atunci nu esti om.
Ca moartea taie o suferinta cronica, nu e nici un rau.
Asa s-a si gandit, de aia in unele tari e permisa, a fost gandita, nu asa aiurea.
Pai sustii si tu euthanasia sau suicidul asistat in caz de suferinte grave incurabile, ca esti baiat destept.
Ai dreptate, chiar nu le pasa de noi.
Bine, ala care vrea sa si-o faca el, si-o face onorabil fara suferinta, doar ca trebuie sa fie desrept si sa stie cum, majoritatea nu stiu cum.
Dar pentru aia nedestepti, trebuie sa fie ajutati legal daca doresc si daca au mari probleme.
Pai asta sustinea si tipa din ziar, se invartea in jurul batranetii si de problemele ei.
Sigur, si la cei tineri ar trebui permis, la oricine care are suferinte incurabile, fie psihici fie fizic.
Si pana la urma la oricine! Care vrea, aia e, taxa platita si haide.
Ca oricum cei ce vor asta au probleme oricum ai da-o, ca un om sanatos nu o sa vrea asta niciodata. Nici nu trebuie sa-mi mai arati ce problema ai, doar ca vrei asta, ai mari probleme.
Si asa scapa statu de elementele cu probleme, e in interesul lui.
Am ajuns sa nu am ce vreau, cu toate ca bani am. O ciocolata ca exemplu, doar de ma duc eu după ea. Nu am pe cine trimite. Bunicu nu aude și mama nu se duce. Eu pe jos o sa ma duc, cu bicicleta nu pot sa mai merg. Dacă ma voi duce, e un pic departe dacă ai probleme cu mersul.
AIa e, fiecare cu norocul lui, tu ai avut nenoroc cu mersul ala. Daca aveai bani ca lumea, aveai si mersu, ca se ocupau baietii de tine serios.
Tu dai exemplu animalele dar de unde stii ca animalele ar dori sa moara si nu spera si lupta sa se faca bine? Cand vedeam ca un cal e impuscat pe motiv sa nu sufere pentru ca si-a rupt un picior ma gandeam ce cruzime si ce egoism din partea omului sa faca asta. Adica un picior rupt se vindeca si chiar daca nu mai poate trage la caruta ca inainte, poate trai asa. Dar omul in egoismul lui il ucide pentru ca nu mai are nevoie de el si zice ca e pentru binele calului.
Plus ca la bătrânețe apar bolii mult mai grave, suferință enorma, va trebui sa accepți decizia ei, suferință nu trebuie sa facă parte dintr o viata
E de la medicamente. Nu e vorba ca bani nu am. Tu ai da aiurea unui ortoped bani mulți? La genunchi nu am nimic, am filme acasă. Cum explici? Reumatolog ul mi-o dat injecții de durere, câteva zile parca nu ma mai durea asa tare, Hunedoara nu are medici buni. Dacă sunt sigur ca nu mai e de la medicamente, atunci caut ortoped bun.
Nu are ce sa spere animalul ala, cand are o boala incurabila, va chinui acel animal pana tot moare, medicii stiu f bine.
Si iti zic eu ca animalului ala nu i-ar conveni sa sufere pana moare, daca ar avea de ales, pentru ca e lipsit de sens sa suferi 1 an, ca apoi tot sa mori, mai bine mori acum si scapi de anul ala de suferinta.
Ca daca s-ar putea face bine, medicii fac tot ce pot pentru asta, nu-l euthanasiaza.
Osul la cal mi se pare ca nu se mai reface, asta ni s-a zis in liceu parca, deci nu se mai lipeste ca la om.
In mod normal porcul nici n-ar trebui sa mai tipe, ca oricum nu scapa, asa ca mai bine ar tace, o zic asa mai in gluma, n-ai vazut vitelu ca nu zice nimic? Ala sta cuminte la taiere.
Si oricum toate astea-s ceva automat, el nu e constient de situatia in care se afla, nu traieste constient suferinta ca omu.
E vb ca nu ai destui bani (sa fi bogat), ca sa ai acces la cei mai buni medici eventual si din lume.
Dar nu e normal sa vreau sa mor si sa nu sufar? CE motivatie am sa traiesc ca sa sufara?! Doar nu-s masochist.
Da, as fi de acord ca fam sa ma euthanasieze daca stau in coma, ca aia nu e viata, daca nu ma mai trezesc, si nici sa stau 1000 ani asa nu e bine, cand te-ai trezi vei avea mari probleme oricum.
E nepretuita daca e okey viata, daca e din aia de suferi mereu, nu stiu de ce ar fi nepretuita. Nepretuit e ceva bun de obicei, nu ceva rau, asta daca nu suntem masochisti.
petroneladiva882882 întreabă: