| UnicornsAreLove a întrebat:

Imi poate explica cineva cum se creeaza un vis? Sau ce este el de fapt?

Răspuns Câştigător
| Flacarica a răspuns:

În timpul somnului organismul trece prin mai multe cicluri (de la trei la cinci) formate din mai multe stadii (în numãr de opt) care dureazã doar câteva minute. Aceste etape au fost stabilite în funcþie de natura undelor emise de creier în timpul somnului. Etapa în care se produc visele este denumitã REM. Mai este denumitã ºi etapa/starea paradoxalã deoarece somnul profund este însoþit de manifestãri ale creierului specifice stãrii de trezie. Se spune cã un om în vârstã de 60 de ani doarme o treime din viaþã ºi viseazã aproximativ cinci ani. Cu alte cuvinte, visul ocupã 12% din viaþa noastrã. Visul determinã în viaþa noastrã trãirea unei stãri incontrolabile prin pierderea identitãþii noastre. Aici putem face o analogie cu povestea învãþatului chinez Zuang Ziu care s-a visat fluture, iar acesta din urmã visa, la rândul lui, cã este un înþelept chinez pe nume Zuang Ziu.
Deºi avem impresia cã visele dureazã mult, acestea se scurg în doar câteva minute. Visul are întotdeauna cel puþin „o bucãþicã" din viaþa realã. Pe noi ne intereseazã visele care ne ajutã sã rezolvãm problemele noastre din viaþa realã. Aºa cum ne povesteºte Noemi Bomher în cartea sa „Uitata cheie a viselor", Edgar Wallas, pentru cã nu putea sã rezolve conflictul unui roman al sãu, dorea sã-l arunce în foc. Norocul sãu a fost acela cã în vis i s-a revelat ultimul sãu capitol, pe care la trezire la scris. Paul Enrich, laureat al Premiului Nobel, a decoperit Salvarsan - ul graþie unui vis, iar chimistul August von Stradonitz a aþipit câteva minute într-un automobil londonez ºi în clipa în care s-a trezit a elaborat o nouã teorie.

1 răspuns:
| profudereligie a răspuns:

În tipul somnului creierul realizează conexiuni eronate ce dau sentimentul unor acţiuni aievea pentru subiect. Aceste conexiuni sunt influenţate de procesele biochimice încărcate peste zi sau în timp. De asta visăm lucruri care ne-au frământat sau oameni ce nu mai sunt dar pe care i-am cunoscut. De asta nu visăm erotic la 5 ani sau nu rezolvăm calcule complicate înainte de a cunoaşte matematică. Dar tot de asta avem experienţe inedite (zbor, fantasme, coşmaruri, fericiri) pe care încercăm, absurd, să ni le explicăm. Este pur şi simplu un amalgam informaţional fără noimă dar cu nişte cauze şi cu efecte: odihna creierului nostru.