Se desfăşura cam aşa :
Ora 5 trezirea, cel târziu pentru că la ora 6 trebuia să fii prezent la lucru. Ora 10 pauza de masă. Ora 14 ieşirea de la servici şi marea înghesuială din staţia de autobuz. Ora 15 ajuns acasă, transpirat, obosit, flămând. Frigider gol, jos la Alimentară doar apă minerală şi oţet în rafturi. Curent lipsă pentru că raţia de după aminază la noi în cartier e de la 20 la 22. Apă lipsă, vine pentru o oră de la 19 la 20, dar cum stau la etajul 10 şi presiunea e scăzută, prind cu chiu cu vai 15 minute în care trebuie să-mi umplu găleţile şi cada cu apă ( rece bineînţeles, pentru că cea caldă...). Mă arunc îmbrăcat în pat pentru că în apartament e mai rece decât afară. Pun ceasul să mă trezească înainte de telejurnal. Mă trezesc, a venit curentul, dau drumu la televizor, şi în timp ce mă uit la aventurile lui pecerică încerc să prăjesc nişte cartofi pentru că butelia e goală şi pentru alta trebuie să stau toată noaptea la rând când vine. Dacă nu ajung trebuie să stau şi noaptea viitoare.
Un prieten mi-a şoptit că se va aduce unt la alimentară şi cam de pe la ora 3 o să merg cu scăunelul să prind rând. Între timp la televizor programul a avansat, sunt cântece şi ode de laudă pentru preafericiţii conducători. După ce termin de mâncat se termină şi programul cu telejurnalul de noapte, se termină şi curentul şi noapte bună că lumânările mi s-au terminat.
( Cam aşa trăia un muncitor obişnuit în acea perioadă. Dacă mai vrei amănunte o să-l întreb pe bunicu. )
Imagineazăte că ai 10 ani şi trebuie sa stai câteva ore la rând cu mama ta pentru o pîine neagră la ratie, restul la zis bitterswet foarte explcit.
Of ce vremuri tot aveau bani dar nu aveau ce sa cumpere. sa ti dau un exemplu un video casetofon costa pe vremea aia 80000de lei cat o dacia daca te dibuiau cei de la militia economica legea 18 de unde ai bani si dadeai cu subsemnatul la militie, sa nu mai spunem de vecini care dadeau pe goarna ce se intampla in bloc si pe strada turnatori, inschimb nu murea nimeni de foame si munceau toti pentru ca te legitimau pe strada militia si daca nu aveai legitimatie de serviciu erai mancat daca te prindeau la furat in special la sate cu trei stuleti de porumb primeai 3ani de puscarie, era pe vremea aia casa de comenzi care iti aducea acasa alimente la un pret bun cam 500 de lei si primeai multe chesti care nu le gaseai in comert de exemplu lichior de chiocolata.
anutzyk98 întreabă:
MissAvocado întreabă:
Anonymus101 întreabă: