| KarinaLee6 a întrebat:

Îmi poate zice și mie cineva niște boli\accidente\substanție ce te pot orbii?
Preferabil, să nu fie boli cu [,] care te naști.

2 răspunsuri:
| theaaaaaaaaaaa a răspuns:

Cataracta; poti orbi daca cineva iti baga un laser puternic in ochi pentru ca iti arde retina

| Bondarel99 a răspuns:

"Boli care pot provoca pierderea vederii:

1. Cataracta
Este principala cauza a vederii deficitare in intreaga lume si in special in tarile avansate economic, iar frecventa este in crestere, in timp ce varsta de aparitie scade. Scaderea acuitatii vizuale este progresiva, in stadiul incipient putand fi tradusa printr-o tulburare de perceptie, mergand in final pana la aparitia „pupilei albe", care devine vizibila.

Pentru aceasta boala exista un singur tratament: interventia chirurgicala. Necesita o spitalizare scurta, in functie de caz, dureaza efectiv circa o jumatate de ora, iar complicatiile sunt rare, insa oricum necesita supraveghere specializata postoperatorie, de la una pana la trei luni.

2. Glaucomul
Este recunoscut usor in formele avansate, cand ochiul capata o nuanta albastru-verzuie. In functie de clasificare, boala se manifesta mai frecvent la femei („unghi inchis"), la persoane varstnice ori de o anumita rasa, la persoane cu antecedente similar in familie etc. Diagnosticarea este mai usoara la glaucomul acut, deoarece ochii sunt rosii si durerosi, iar tratamentul se face pe cale medicamentoasa ori cu laser. In ceea ce priveste glaucomul cronic, deseori se face apel la tratamentul cu medicamente de genul colirului sau prin chirurgie.

3. Retinopatia diabetica
Este o complicatie a diabetului rau echilibrat, ba chiar complicat de hipertensiune, si se refera la majoritatea diabeticilor, fie ei insulinodependenti sau nu. Primul tratament se refera la echilibrarea diabetului si pastratrea unei tensiuni arteriale stabile si moderate. Odata depistate leziunile, laserul ramane o interventie posibila, dar cu rezultate variabile in functie de natura leziunilor, iar solutia chirurgicala ramane pentru cazurile de exceptie.

4. Degenerescenta maculara
Este una din cele mai comune cauze ale vederii slabe, dar si cauza a orbrii si a altor probleme de vedere, in proportie de 50%. In mod obisnuit, cei afectati sunt persoane de peste 60 de ani, dar forma genetica a acestei boli poate afecta si persoane tinere sau chiar copii (maladia Stargardt). Medicii inca nu au aflat cu exactitate din ce cauza celulele maculei incep sa degenereze. Una din teorii se refera la radicalii liberi.

5. Accidente vasculare oculare
Apar dintr-o data si sunt cauzate de blocarea unor vase de sange din ochi. Ele sunt similare infarctului cardiac si, netratate corespunzator, pot fi fatale. Cauzele care le produc sunt legate, de obicei, de cresterea colesterolului sau a glucidelor din sange.

Exista si accidente vasculare oculare care au nevoie de tratament imediat dupa producere pentru ca pacientul sa nu ramana cu sechele. De exemplu, obstructia de artera centrala a retinei trebuie diagnosticata si tratata rapid, pentru ca altfel vederea e compromisa definitiv. Boala se manifesta prin pierderea brusca a vederii.

6. Retinopatia pigmentara
Se inscrie in randul degenerescentelor retiniene, iar in popor mai este cunoscuta sub numele de "orbul gainii". Este o boala degenerativa ereditara a celulelor vizuale receptoare ale retinei, care se manifesta printr-un deficit de adaptare la intuneric (pacientul vede prost noaptea) si printr-o ingustare a campului vizual, care se accentueaza progresiv. Examinarea fundului de ochi indica o decolorare a nervului optic, artere retiniene subtiate si aglomerari de pigment definitorii pentru aceasta afectiune.

7. Uveita
Este o inflamatie a uveei, structura din interiorul globului ocular care hraneste ochiul. Boala alarmeaza din ce in ce mai mult pentru ca poate duce la orbire daca nu este tratata (in Occident, uveita se situeaza pe locul trei in randul bolilor care duc la orbire).

Cauza poate fi un virus, infectarea cu bacterii dupa o operatie pe ochi sau autoimuna. De asemenea, uveita poate insoti boli reumatologice, sarcoidoza, meningita. Ochiul se inroseste, pot aparea tulburari de vedere si o senzatie de disconfort. Uneori, cel in cauza vede "muste" zburand prin fata ochilor. Daca simti astfel de simptome e imperativ sa mergi la medic pentru a afla daca uveita e cauza.

Miopiile, traumatisme ale ochilor, anumite tratamente medicamentoase sunt alte cateva cauze potentiale de producere a orbirii. "

Substantele ar fi acizii foarte puternici, de ex cel sulfuric.
Accidente sau traumatisme la nivelul ochilor.