Tot ce ai scris in expozeu se traduce prin doua cuvinte:
"Independenta educata".
Daca e bine sau rau, asta depinde de modelul social in care traiesti: modelul romanesc traditionalist si patriarhal, sau modelul din SUA, cel de "Independenta educata", in care copii pleaca din familie de la varste fragede sa faca colegiul si facultatea la naiba in praznic, si apoi sa lucreze unde si-a intarcat...
CE model te pregateste mai bine pentru viata?
Sa inveti de la parinti, sau din "lovituri"?
Greu, nu?
Urmatorul mesaj o sa fie mai lung, dar am simtit ca merita sa il scriu.
Oricine e bine sa fie independent la un moment dat, dar mai depinde si de cand incepe aceasta pregatire. De la 3-5 ani... cred ca e cam devreme sa devii "independent". Copiii au nevoie de copilarie, de libertate, de timp nestructurat mereu, de a forma legaturi cu parintii si a petrece timp cu acestia (Daca nu te bucuri de aceste momente (unice) in copilarie, atunci cand? Probabil niciodata.)
Eu cred ca aceasta obligativitate de a frecventa o institutie dupa un orar fix, zi de zi, inca din frageda copilarie este doar pregatirea pentru programul 9-18 de angajat. Nu este natural (de la nastere) pentru un om sa fie constrans sa stea intr-un loc toata ziua, asa ca aceasta pregatire 'trebuie' sa inceapa cat mai devreme.
Citeam pe Wikipedia urmatoarele idei interesante (sunt despre educatia obligatorie, dar se aplica si la ce am scris eu, programele scolare foarte lungi obligatorii):
"Critici
Educatia obligatorie a fost criticata din diverse motive:
-Violeaza libertatea. Fie ca omul vrea sau nu sa isi trimita copilul la scoala ar trebui sa fie o alegere individuala.
-Uzurpa drepturile copiilor.
-Uzurpa drepturile parintilor.
-Nu este ghidata de altruism.
-Preda implicit autoritarismul.
-Varietatea cresterii individuale a copiilor nu poate fi sustinuta intr-o structura impusa.
-Produce o populatie de lucratori si consumatori pasivi si supusi."
https://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_education
Cand esti 'dresat' de mic sa faci anumite lucruri pe care altii le asteapta de la tine, ca de exemplu, sa te duci undeva, sa stai undeva toata ziua (pe un scaun/intr-un cubicle) si apoi sa te intorci de unde ai plecat, putini oameni (chiar daca ar fi capabili si ar avea posibilitatea) mai au dorinta sau initiativa sa incerce lucruri mai riscante sau sa isi ia viata in propriile maini.
Ca sa nu se inteleaga gresit, una este sa te duci la un serviciu fiindca esti nevoit (de exemplu, pana cand strangi bani si devii stabil financiar, mai ales in caz ca ai pornit din saracie). Alta e sa faci toata viata asta pentru ca asta crezi ca asteapta altii de la tine sau fiindca iti este teama sau fiindca, in atatia ani de activitati mecanice, ai devenit pasiv si comod.
Mie programul scolar 8-16 nu mi se pare deloc normal sau sanatos pentru copii. Ca parintii nu au protestat contra acestuia cred ca se datoreaza faptului ca majoritatea lucreaza foarte multe ore si ca, spre deosebire de bone si institutii de tip cresa, care sunt cu plata, scoala publica este gratuita, desi programul ei este obligatoriu, lung si inflexibil. Nu se gandeste nimeni insa ca vin acasa copiii istoviti dupa atatea ore de concentrare/ingradire si, pe deasupra, mai au si teme de facut. Practic sunt obligati sa se duca ca la un job inca de la 4-5 ani.
Nu sunt impotriva educatiei formale, insa cred ca un program 9-13 sau maxim 9-14 (cu pauza inclusa), ar fi mai adecvat, mai ales la clasele primare.
Finlanda este una dintre foarte putinele tari dezvoltate in care acest orar mai este posibil. Nu e necesar sa stai la scoala de la 8 la 16 sau 17 pentru a fi mai destept.
In Franta programul scolar, chiar si la cei mai mici, este de la 8.30-16.30, "in pofida studiilor care arata ca abilitatea celor mici de a invata se deterioreaza pe parcursul zilei".
http://www.csmonitor.com/......-in-France
Iti multumesc pentru completari.
In cinci ani de TPU am dat doar 3-4 raspunsuri pe subiectul "educatie", pentru ca nu cunosc foarte bine decat sistemul de invatamant nord american si ceea ce se vrea ca "sistem" in Romania.
Exemplul Finlandei este ok, dar trebuie sa stii ca Finlanda are cel mai bun sistem de invatamant la nivel mondial, si cred ca Romania are nevoie de un secol pentru a atinge un astfel de standard.
Seara buna.
Iti multumesc si eu pentru raspunsuri.