| Eron a întrebat:

In Biblie nu spune nimic despre data nasterii Mantuitorului? Atunci pe ce baza s-a ales data de 25 decembrie ca sarbatoate in cinstea nasterii Acestuia? A foat aleasa la intamplare?

Răspuns Câştigător
| Bacemi a răspuns:

Pe 25 Decembrie era o sarbatoare pagana. Pentru a,, crestiniza " aceasta sarbatoare s-a stabilit sa fie stabilita drept data nasterii Mantuitorului. Corect Eron?

22 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Nu este importanta data nasterii Mantuitorului ci misiunea sa nobila.

Craciunul - Sarbatoarea nasterii Domnului Cel dintai praznic imparatesc cu data fixa, in ordinea fireasca (cronologica) a vietii Mantuitorului, este Nasterea, numita in popor si Craciunul, la 25 decembrie, este sarbatoarea anuala a nasterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos (vezi Luca II,. 1-21).

| MM a răspuns:

Http://ro.altermedia.info/......_8242.html

Citeste si ai sa vezi pe ce baza s-a ales aceasta data.
In Biblie nu e nimic clar, totul este interpretabil.

| zorialbi a răspuns:

@Almita: Cum sa se supere Dumnezeu ca Ii sarbatorim ziua de nastere? Spui ca esti derutata...pai vezi de-asta nu e bine sa stai de vorba cu martorii lui Iehova, tu fiind ortodoxa din cate inteleg. Ei bine, sa stii ca stand de vorba cu ei Il superi pe Dumnezeu, nu sarbatorind marele praznic al nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Vorbeste cu un preot si el iti va lamuri toate nedumeririle si evita-i pe sectantii de tot felul. Noi avem dreapta credinta, pastrata si transmisa mai departe de 2000 de ani, nu ca a martorilor de exemplu care au aparut in secolul 19 si au impresia ca ei detin adevarul si noi am fi in ratacire...Crede-ma ca m-am interesat in legatura cu credinta lor si chiar sunt eretici. Ai grija! Numai bine!

| Roby67 a răspuns:

@anonim, si tu de unde ai toate aceste date? Tot dintr-o carte in care crezi. Unde este logica ta?

| edoru a răspuns:

Problema asta dateaza de prin secolul al III-lea, dar in secolul al VI-lea parca s-a stabilit, dupa confruntarea unor evenimente istorice sub domnia lui Irod si in timpul imparatilor romani Tiberius si Augustus, ca 25 decembrie este data cand s-a nascut Isus. Sunt mai multe lucruri care au dus la determinarea datei acesteia precum momentul aparitiei stelei din Bethlehem asociata cu cometa Halley din anul 12 iHr, dar mai era o posibila identificare a moentului cand planetele Jupiter si Saturn au fost in conjunctie si astfel vizibile ca o singura stea din Palestina in anul 7 dHR.
Totusi 25 decembrie nu a fost acceptat pana in secolul al XVIII-lea. Mai mult, exista o eroare de 6-8 ani in determinarea anului nasterii lui, dar o "problema" de zile... Pe scurt, azi este acceptat ca 25 decembrie este data sa de nastere, dar asta nu inseamna ca este si adevarat.

| edoru a răspuns:

Eron, am citit referinta pe care ai propus-o si o gasesc ca pe o istorioara interesanta, dar din pacate nu gasesc bibliografia in baza careia ai creat acel articol. Referintele sunt obligatorii cand tratezi o astfel de problema, dar daca ele exista, te rog sa le impartasesti pentru ca sunt singurele care pot sustine lucrarea ta.
Propui, in teza ta, ca sarbatoarea Craciunului se tinea inainte de venirea lui Isus, dar ca nu-i spunea Craciun (contradictie) si mai spui ca cele doua biserici (pe care le numesti Romana si Crestina) s-au unit si au pastrat amandoua "25 decembrie" ca element comun pentru nasterea lui Isus, apoi afirmi degajat ca nu stii cand s-a nascut Isus(alta contradictie). Iar acum spui ca stii, de fapt, de ce a fost aleasa data aceasta, 25 decembrie, dar, indirect, nu si cand a fost nascut Isus, care era in fapt dilema initiala. Eu te-ntreb, Eron, aleasa pentru ce atunci? Cand citesc un certificat de nastere el poate avea sau nu poate avea specificata data nasterii. Daca o are scrisa, o voi sti, daca nu, nu o voi sti. Data eliberarii certificatului mi-e irelevanta.
In evanghelia dupa Luca, singurul loc in care putem gasi cat de cat ceva, nu se releva nicio data de nastere a lui Isus, de altfel niciunul dintre Apostoli nu (poate) spune asta.
Astept cu interes maxim bibliografia documentatiei pentru articolul tau pentru ca nu-ti pot infirma teza, dar nici nu poate fi credibila astfel.

| edoru a răspuns:

Nu caut sa te combat, ci caut sursa afirmatiilor tale. Am citit foarte atent articolul, iar contradictia am specificat-o in raspunsul anterior.
Ai citit o carte si ai trantit adevarul unniversal din ea aici si astepti sa fim, cum spunea cineva mai devreme, pe aceeasi lungime de unda cu tine?
Ai cautat in bibliografia acelei carti (de obicei este la sfarsit) pentru a cerceta si tu modul in care a ajuns autorul la concluzia asta, care i-au fost sursele revelatoare?
Articolul tau seamana cu un referat pentru scoala, un text copiat dintr-o carte si propus ca adevar pentru ca era scris acolo. Stii ca in alta carte se poate sustine ca au existat niste crocodili care pe 25 decembrie cantau colinde jucand scrabble cu dinozaurii in epoca indepartata?
-lumineaza-ne, te rog, si spune-ne titlul, autorul si editura si anul publicarii cartii (scrie pe ea). Daca ceea ce spui se sustine, cu mare placere voi cerceta spre a aduce si mai multe argumente care sa confirme teza ta.

| edoru a răspuns:

Referinta ta... e "atat de necunoscut" acest autor pe care-l propui incat nu am reusit sa gasesc macar o farama din operele lui? Poate sunt eu un slab cautator de informatie pe internet, dar cand scriu pana si "Mircea Cartarescu" apare cel putin o scrijelire pe intristata Wikipedia. Esti sigur ca cele ce ar confirma teoria ta se reflecta realitatii?
Dar pana acolo, dragule, faptul ca autorul acelei carti are aceeasi religie cu tine si asta-l face credibil (halucinanta afirmatie) denota ca ma confrunt cu un dogmatic. Accept si ma gandesc cum se face ca adevarul pe care tu spui ca eu nu-l vad reprezinta o convingere pentru tine, dar fara nicio examinare din partea ta inainte de a-l inainta si noua. Cum poate exista o sarbatoare inainte de elementul formator a acesteia este o alta dilema sau daca istoria confirma ca s-au pastra o multitudine de obiceiuri de la romani de unde stii ca si obiceiul asta? Spune-mi care sunt sursele istorice pe care le-ai confruntat din care-ti reiese asta?
Ne tot spui ca adevarul este cel pe care-l afirmi si nu poti sa faci nimic spre a ne impiedica pe noi sa gandim altfel, iar eu am sa-ti spun ca poti face ceva aducand pe "masa" intotdeauna rationamentul logico-deductiv, dar pentru tine e mai important sa sustii o polemica lipsita de argumente, ceea ce iti stirbeste din verticalitate.
Si-as vrea sa mai spun ceva pentru care imi cer iertare daca iti va parea ca te necinsteste: Tu ai incercat sa ma motivezi cum ca as fi de o religie care ar trebui aparata si este dezarmant ca acesta este singurul motiv pe care ti l-ai putut inchipui. E drept ca este un element care ar putea muta centrul de interes al discutiei pe alta axa, astfel incepand reabilitarea ta "intelectuala", dar nu inseamna asta ca fugi de responsabilitate? Spune-mi, onorabile, acelasi principiu aplici si cand il invoci pe "profesorul care stie" ca atunci cand ai invocat ca religia lui "Joe Crew" care este aceeasi cu a ta, in consecinta trebuie sa fie adevarat ce spune in presupusa carte?
Imi amintesc ce mi-a spus unul dinte profesorii mei in facultate la o discutie amicala atunci cand i-am propus o tema asupra careia nu era sigur cum s-o abordeze: "Domnule, sunt atatea lucruri pe lumea asta si niciodata nu mi-a fost rusine sa spun, atunci cand a fost cazul, *nu stiu* elevilor ori colegilor mei!".
Stii ce am inteles eu din asta? Ca vor veni clipe, stimabile, cand adevarul va fi acela pe care ti-l vei revela cercetand, nu acela care iti va fi revelat de altii pentru ca poate fi inselator.
-cand ti se va indica un corb alb nu vei cauta imediat cu privirea pentru ca stii ca toti corbii sunt negri? Cerceteza, poate e bolnavior si i s-au albit penele, dar asta nu-l face mai putin corb.

| edoru a răspuns:

Pan' la urma ai un raspuns si e cel pe care dumneata l-ai ales ca fiind "corect". Tu stii: e adevarat! E adevarul pe care tu-l "stii".
Succes, onorabile.
-Timeo lectorem unius libri.

| Eron explică:

Intr-adevar, ai dreptate. Dar totusi nu mi-ai dat raspunsul.De ce se sarbatoreste nasterea lui Isus pe aceasta data?

| Eron explică:

Pisicuto, unde scrie ca Isus s-a nascut in luna mai. Ce dovezi ai? Arata-mi si mie dovezile tale si poate o sa te cred.

| Eron explică:

Bacemi
Ai raspuns bine acum, Bacemi.Si de ce a fost luata aceasta sarbatoare de la pagani?

| Eron explică:

Edoru
Eu iti spun ca aceasta zi a fost aleasa in locul zilei nasterii zeului soare, de la romani.Http://adevar-minciuna.ucoz.com/......i/19-1-0-6

| Eron explică:

Edoru
Acel articol a fost facut dupa o carte.Subliniaza-mi si mie unde este contractie in articol referitor la denumirea Craciunului inainte de nasterea lui Isus.
Da, exact, nu se stie cand s-a nascut Isus si data de 25 decembrie a fost luata de la romani.Care-i contractia? Din cate vad, pare ca tu nu ai citit tot articolul, sau l-ai citit fara atentie.
Este foarte credebil ceea ce scrie acolo(desigur, nu pentru cei ce nu vor sa accepte adevarul). Eu vad ca tu cauti sa ma combati.Dar...in fine. Tu o spui pe-a ta, eu pe a mea.Eu stiu adevarul(am pus aceasta intrebare pentru ca sa vad cati oameni il stiu).

| Eron explică:

Edoru
Eu stiu ca ceea ce a scris acel autor este adevarat pentru ca are aceeasi religie ca si mine si deoarece este un lucru usor de inteles ceea ce spune in aceea carte.Eu pot sa-ti aduc argumente foarte multe, dar pe tine nu te va interesa nimic.Carte aceea se refera la explicarea cartii Apocalipsa.Cartea se numeste "Fiara, balaurul si fiara" si este scrisa de Joe Crew.Eu nu as fi scris pe acel site o minciuna, ci din contra, eu incerc sa scot adevarul la iveala. Dar intotdeauna vor fi oameni ca tine care sa zica ca adevarul este minciuna si minciuna este adevar.Eu nu pot sa fac absolut nimic. Faptul ca sarbatorile s-au pastrat de la pagani este alt lucru cert pe care tu nu vrei sa-l admiti(probabil vrei sa-ti aperi religia, nu stiu). Si i-a spune:asa e ca schimbarea zilei de odihna s-a facut de la romani, s-au si acest lucru este tot o minciuna? Si inca ceva:si istoria confirma faptul ca s-au pastrat multe obiceiuri de la romani(am invatat acest lucru la scoala, la istorie). Acum ce mai zici.Ca profesorul nu stie, nu? Si acest lucru mi-au zis multi si am citit in mai multe carti.Cine vrea sa afle adevarul il va afla.Cine nu...sa se "loveasca" pe strada de adevar si tot nu va crede. Ce sa faci! C'est la vie!

| Eron explică:

Edoru
Nu trebuie sa fie pe internet cineva pentru a exista.Eu stiu mai multe carti pe care le-a scris el.
Eu ti-am spus ca sarbatoarea Craciunului este din naintea existentei lui Isus. Tu spui ca nu are cum, deoarece Craciunul simbolizeaza nasterea lui Isus. Ei bine, nu este asa.In acel articol scria totul, dar tu ignori.Sarbatoarea de pe 25 decembrie era in cinstea nasterii zelui soare, si s-a pastrat si dupa crestinarea romanilor. Tu vei spune ca nu este asa.In fine.Eu nu sunt atat de intelectual ca si tine.
Sa stii ca eu am cercetat acel adevar.Eu nu am crezut ceea ce a spus autorul respectiv deoarece are aceeasi religie cu mine, ci deoarece este un lucru cert, pe care l-am cercetat.
Asculta! Eu deja m-am saturat sa discut cu tine pe acest subiect.Vad ca tu ma privesti de sus si ma cam iei la misto.
Daca eu as minti, cum se face ca si primul raspuns este de acord cu mine? El are o religie total diferita decat a mea si totusi a stiut raspunsul corect.
Dar ce spui:ziua de sabat s-a schimbat de la Constantin cel Mare, sau si acest lucru este tot o minciuna? Raspunde-mi, te rog.

| Eron explică:

Edoru
Te rog, tradu-mi.Sa vorbim romaneste, ca nici eu nu ti-am spus ceva in engleza sau altceva. Dar tot nu mi-ai raspuns referitor la schimbarea zilei de odihna.Nu ai nici o parere?

| Eron explică:

Almita
Nu, nu il supara pe Dumnezeu daca se sarbatoreste ziua nasterii lui Isus. Dar aceasta sarbatoare provine de la romani, care pe data de 25 decembrie sarbatoreau nasterea zeului soare.Cand s-a unit Biserica Crestina cu cea romana s-au pastrat mai multe obiceiuri, cum ar fi inlocuirea zilei de odihna(http://adevar-minciuna.ucoz.com/......19-1-0-4), dar si pastrarea unor sarbatori, cum ar fi craciunul.Mai multe informatii despre aceste sarbatori ai aici:http://adevar-minciuna.ucoz.com/......i/19-1-0-6

| pysyuctzza a răspuns:

In realitate Iisus S- a nascut in luna mai dar a fost schimbata de SF.Ioan Gura De Aur, probabil data dateaza din antichitate big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nimeni nu sarbatorea craciunul in Europa( Nasterea lui Iisus). El s-a nascut pe 28 martie(cautati in cartea Mituri biblice ditura ETRUSTUL ADEVARUL) nu-l sarbatoarea nimeni si ca atare in sec IV s-a mutat nasterea lui Iisus pe 25 dec, de sarbatoarea ''Sol invictus "-sarbatoarea riana a Soarelui Invingator.era sarbatoarea dupa 3 zile de la solstitiul de iarna cand soarele incepea sa creasca, adica lumina invinge intunericul, adica noi inviem...Numele adevarat lui Iisus era Iesua zeiificat de iudeo-crestini sub numele de Iisus, doar in anul 325 i-a fost dat numele de Iisus Hristos fiul lui D-zeu.Nu va luati dupa biblie.Biblia e o carte cu mituri si zei abominabili, o carte care a propagat minciuna si falsul, care a manipulat umanitatea, o carte plina de erori.

| almita a răspuns:

Deci pe mine ma intereseaza... e o sarbatoare pacatoasa, il supara pe dumnezeu ca noi ii sarbatorim ziua de nastere? am discutat de curand cu un martor al lui iehova si sp ca e pacat ca il iau in batjocura pe dumnezeu...eu nu mai stiu cum e bine si cum nu.sunt f derutata cei de acolo de la martorii lui iehova au atatea reguli care interzic sarbatorile crestine ortodoxe incat nu mai stiu care are dreptate