O perioada exacta nu se poate determina, insa se preconizeaza ca ar fi cat mai curand!
DA-MI SI M IE CE-AI FUMAT; dar sa fie legale! Daca nu-i realitate ce traim noi doi: hai cu trei saci de ciment in spate si cu doi in fiecare mana, pana la beraria unde te voi servi cu un Silva neagra. Sa fii in alergare soara, pana se raceste berea. Ce spuneai despre MARTIX?
Hei, dom'profesor! Hai cu MATRIXUL ca s-a racit berea!
Cam peste 400-500 de ani.Deoarece:
-In prima suta de ani nu prea o sa mai fie asa multa munca din cauza primilor roboti si tehnologiilor;
-In a doua suta de ani jumatate din joburi o sa ne fie inocuite;
-In a treia suta de ani aproape toate joburie o sa fie inlocuite de roboti.
-In a patra uta de ani absolut toate joburile o sa fie inlocuite;
-In a cincea suta de ani robotii o sa se obisnuiasca cu asta.
Cam la asa ceva m-am gandit eu.
Salut.
Poate până spre sfârșitul secolului o să crească procentul de munci robotice (fără să însemne, în opinia mea, că vom fi total înlocuiți).
Consider că este un lucru bun ca noi, oamenii, să ne păstrăm abilitatea de a face lucrări cu mâna noastră, de a gândi și de a avea control asupra fenomenelor din jur, fără să lăsăm prea multe (dacă nu chiar totul) pe seama roboților.
Până la urmă, roboții sunt... roboți, iar oamenii, oameni.
Deja exista niste IVR-uri foarte inteligente, stii tu, roboteii aia de iti raspund cand suni la diverse compani pline de bani. Am lucrat la un moment dat la o firma ce se ocupa de telefonie prin america si roboteii de acolo sunt destul de buni la identificat persoane si probleme asa ca banuiesc folosirea lor in mai multe ramuri ale muncii cat mai curand, probabil cativa ani, m-as arunca la 4-5.
Deja o fac. Sunt foarte multe munci repetitive unde sunt folositi roboti.
Task-uri cum ar fi taierea unei caroserii de masini, inainte era facuta manual, acum e facuta de un robot, care functioneaza dupa anumiti algoritmi si parametrii.
Daca te referi la roboti inlocuind toate job-urile, asta e aproape imposibil. Unui robot ii lipseste factorii emotiei, empatiei, deciziei etc. Se ridica o problema etica de care multi oameni au devenit constienti: daca, prin absurd, robotii vor avea emotii umane, acestia vor fi foarte greu de controlat si pot ajunge sa ne domine sau putem ajunge in punctul in care sa disparem ca specie. Paradoxal sau nu, propria noastra creatie poate ajunge sa ne distruga. Chiar si in punctul acesta este greu sa controlezi un robot umanoid, nu intelegem exact erorile logice care pot aparea si consecintele acestor erori.