O întrebare ajutătoare: Aţi auzit de brahistocronă?
https://ro.wikipedia.org/wiki/Brahistocron%C4%83
Nu sunt destule informatii...
daca distanta pe orizontala intre puncte e mult mai mica decat distanta verticala, atunci drept
altfel, cred ca, "capcana" problemei e ca un om care nu intelege mecanica nu ar lua in considerare faptul ca daca frecarea e zero, atunci e MULT mai rapid sa accelerezi bila la inceput, intr-o parte curbata doar la inceput, iar apoi sa se deplaseze cu viteza pe restul traseului
Si-avia mersuuu' leganatuuu' la, lalalala
diefazat cu piii pie patru', la, lalalala
cand am fost clasa a 9-a am luat 4 la fizica, asa ca toata clasa a noua am invatat la fizica (decat sa imi p00t vara, cu, corijente, mai ales ca faceam naveta)
deci stiu "ceva" mecanica, si cam atat
iar tu o dai cu cioace matematice de care nu am habar (cicloida... WOW)
TOTUSI, lasa-ma sa imi spal rusinea cu deductie:
dat fiind ca *dupa* aia, nu mai e frecare, atunci orice curba care accelereaza cel mai tare, dupa care poate sa fie linie dreapta, ca nu mai conteaza (fara frecare)
Pe ghidaj nu poate să se miște liber din cauza forței de frecare. Iar traseul ideal este în linie dreaptă. De ce ai ocoli ceva ce nu există?
În problemele teoretice se poate face abstracţie de forţa de frecare. Dar chiar dacă admitem că există o mică forţă de frecare (spun mică pentru că bila în rostogolire întâmpină puţină rezistenţă datorită frecării), această forţă ar fi prezentă atât pe traiectoria directă (drum drept) cât şi pe cea curbată. Deci întrebarea rămâne: pe care drum ajunge mai repede la destinaţie (la punctul din dreapta). Apropo, totul se petrece în acelaşi plan - planul vertical de care am zis la început, fie că merge pe drumul drept, fie că urmează o linie curbă.