| FreddieM a întrebat:

În cultura anglo-americana, exista unele tradiții legate de aducerea pe lume a unui bebeluș, și anume,,, shower baby și gender reveal''. Unele țări, nefiind în gradul sa creeze propriile tradiții, au început sa le copieze, ba chiar păstrând aceleași denumiri.
Curiozitatea me ar fi dacă a ajuns și la românași moda asta, sau încă ne tinem propriile tradiții?
Cheers

6 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

" încă ne tinem propriile tradiții? Cheers"

(pseudo)salutul tău ne spune că nu prea!

| relian a răspuns:

In cultura de care spui, aia au shower baby, care de fapt este botezul la romani, adica este aceiasi chestie, doar ca nitel diferita, asa ca nu vad asta ceva nou la romani laughing
Tu in RO nu ai auzit de botez, de cumetrii, de luat din par, de shower, la biserica, popa cand duci copilul la biserica cei face? Aia ii face shower laughing
Sau vrei sa se schimbe numele acestei traditii din botez in shower baby?
Tot ce se poate, oricum romanii cam asta fac in ultimul timp, desi exista cuvinte in vocabluar, ei le folosesc pea altora laughing de multe ori total aiurea.

Asa ca nu m-ar mira sa nu-i mai zica botez, sa-i zica baby shower, care de fapt este cam tot dracu ala, doar ca nu vine popa la aglo americani ca la romani.

La fel fac si ei, se merge acasa la familia respectiva se duce cate ceva noului nascut, adica cumetrie ca la romani, asa ca nu ai spus nimic nou laughing

| FreddieM explică (pentru relian):

Scuze, poate nu am explicat ce trebuie. Când afla sexul viitorului bebeluș, cam la 18-20 de săptămâni de sarcina, părinții organizează o mica petrecere, invitand amicii apropiați și familia, invitații aducând cadouri sau bani. Apoi, cam în a 7-8 luna, se face o petrecere mai serioasa, cu mai mulți invitați, și la fel, cadourile și banii e musai sa curgă, și se cheamă la ei,, baby shower ''. Știu ca alte țări au preluat moda, deși și in America nu e prea veche invenția, a apărut cam de 40-50 ani.
Știu perfect tradițiile noastre, dar nu și ca tradiția noastră ar da asa importanta celebrarii unor pasaje în timpul sarcinii.
Cheers

| relian a răspuns (pentru FreddieM):

Asa este ai dreptate, nu se face acea petrecere cand copilul s-a nascut, se face cu ceva timp inainte de nastere, dar nu e petrecere serioasa cum spui, cu bani f multi si musai sa curga laughing astea is povesti.
Dar tot cumetrie este, adica urmeaza sa vina un copil, mamei i se duc ceva ajutoare pentru copil, sa se descurce si ea mai bine, sau asa era pe vremuri mai grele.Astazi se merge doar sa se celebreze, sa se stea la birfa, sa se petreaca.

Ca o faci cand s-a nascut copilul, ca o faci putin inainte, ce mai conteaza, tot petrecere este, tot acel copil este celebrat, tot se face cu acest scop, sau se facea inainte cindva, pentru a se ajuta noua mama si acel copil.

Nu te gandi ca americanii is fomisiti ca romani, ei fac petreceri de placere sau ca asa este traditia, nu sa stringa bani, fac nunta care fac, putini, doar ca si traditie, nu sa adune bani,
La fel si cu aceasta petrecere, cumetrie, baby shower, tu crezi ca vine lumea sa dea aur, bijuterii cum dau arabi aia seicii laughing nici pomeneala.
Duc si ei ceva ca asa e traditia, sa nu se mearga cu mina goala.
Dar poti sa vii si cu mina goala, nu spune nimeni nimic.
La americani cand face cineva ziua lui, de exemplu majoritatea vin cu miinile in buzunare, n-are rost sai duci aluia ceva ca apoi sa aruce, iar el poate nu-i curios de cei duci tu, el vrea sa fii acolo sa petreci, nu face asta sa stringa cadouri.

Numai la romani e asa, vai n-a dat ala nimic, vai uite ce cadou o adus laughing eu daca merg, duc ceva flori daca e femeie, daca e barbat nu-i duc nimic laughing

Deci nu ai gresit, asa este baby shower (cumetria) se tine inainte de nastere, de ce? Pt ca atunci cand se naste copilul, atunci mama are nevoie de lucruri, sau asa era pe vremuri mai grele, nu dupa ce mai trece o vreme si hai sa facem si noi cumetrie sa stringem ceva malailaughing
Plus de asta viitoarea mama sta si ea cu invitatii, nu mai sta cu grija, stai ca trebuie sa-i dea tata, stai ca plinge, stai ca nu stiu ce.

Chestia e si cand pui o petrecere. Romanii nu analizeaza nimic, baga acolo din top, petrecere sa fie.
Stai frate vreau si eu ca mama sa stau cu lumea, sa vorbesc, sa ma simt bine nu?
Hai ca acum deviem nitel, dar uite RO si-a pus ziua nationala cand? Iarna ca neaomenii, inainte nici razboi nu se tinea iarna, dar romanii pun ziua nationala iarna ca la nimeni.

Mai toate tarile au ziua nationala ziua cand siau proclamat independenta si de regula este cand afara e mai cald, mi se pare corect.
Ro si-a pus ziua nationala cand sia adunat teritoriile, cand s-a facut marea unire.
Este mai importanta unirea, sau ziua independentei? Logic ziua independentei este cea mai importanta zi, pentru ca daca nu eram independenti, nu mai aveam ce uni corect?

Asa ca ziua nationala a RO ar fi trebuit sa fie pe 9 mai, atunci RO a obtinut independenta fata de toti, dupa a putut sa face ce vrea in ograda sa, apoi sa se si uneasca cu alte teritorii romanesti nu?

Deci daca ziua ar fi pe 9 mai, ia gindeste, iese omu la iarba verde, primvara, flori, frumos, iesi si tu in tricou sarbatoresti mai lejer, decat iarna cand e vremea aia naspa nu iese nimeni din casa nici sati bati copiii laughing

Sa revenim la sarbatorirea noilor nascuti, nu stiu daca romanii pot sa bage aceasta petrecere, ca suplimentara.De ce? Pt ca ori faci inainte, ori dupa, nu merge sa faci 2 petreceri pentru acelasi lucru laughing nu ar veni omu, mai ales la romani ca se fac astea sa se stringa bani, cadouri.
Tu sa fii, stai frate, am venit la baby shower ti-am dat bani pentru copil, ti-am dat cadou, acu ce faci iar te-ai pus pe capatuiala, suna a strins de dari laughing
Eu asa zic nu merge, lasi cumetria aia asa cum este, ca deja sunt 2 cumetrii nu doar una, pff sa mai adauge inca una, nu stiu ce sa zic, dar la romani pana la urma nimic nu-i exclus, romanilor le plac f mult sarbatorile sa fie cate una in fiecare zi laughing
Asa cum or bagat 2 cumetrii, mai merge inca una, aia inainte sa vina barza laughing

Dar is prea multe petreceri, iar baby shower asta este pentru ca se naste copilul si i se aduc ajutor, deci este acea cumetrie botez, ca de aia ii zic si aia baby shower, romani chiar fac lucru asta acasa, desi la facut si popa la biserica, mai scalda si ei copilul odata acasa, nasa, sau cumatra cum zic ei laughing
Ori asa se practica pe vremuri.
Baby shower se face cu 2 luni inainte de nastere, sau 2-3 luni, logic sa se distreze si mamica, nu sa nu mai poata de burta laughing

Scuze eu, tu nu ai gresit, eu am gresit, adica am spus ca de fapt asta la americani este de fapt cumetria de la romani, doar ca este la data diferita celebrata si are alt nume.
Oricum este de discutat, romanii sa nu le spui de multe ori, imediat se si apuca de a sarbatori, asa ca nu le mai da idei noi laughing

De ce nu au preluat romanii si sarbatoarea asta? Ce cred eu, este ca nu-i asa de mediatizata, romanii sunt departe de americani, au fost si de englezi, aceasta petrecere este una mai restrinsa, acasa la om, nu se face reclama la TV cum se face de craciun, de paste de haloween, deci romanii nu prea stiu despre, sau nu au stitut, ori si acum putini stiu.

Eu nu am fost la o petrecere de genul asta, dar am dus ceva femei la petrecere, am mers doar pana acolo le-am basculat si apoi cand sa plece mau sunat sa le iau, sa bea si ele ceva, s-a se distreze cu femeile.

Din ce aud ar merge femeile mai mult la aceasta petrecere, deci nu-i ceva obligat sa mearga si prietenul, sotul, femeia poate merge singura daca e, nu-i ceva ca la cumetrie.

Vad nu mai s-a bagat nimeni in discutie, asta arata ce am spus, romanii nu prea is familiarizati, nu au auzit de baby shower asta, dar cum deja romana s e imbogateste zi de zi cu alte cuvinte, din engleza, desi romanu are cuvintele respective, ii place sa le foloseasca pe astea din engleza laughing
Asa ca cine mai stie, tot ce se poate sa auzim si de baby shower asta cit de curand.

| FreddieM explică (pentru relian):

Mersi de răspuns, complet și elocvent.
O zi minunata
Cheers

| 1onurSimion a răspuns:

Cine se leagă de bebeluși și copii și Dumnezeul să se lege de ei de cel puțin 1000000 ori mai rău si mai rău să-le facă.

Întrebări similare