Da,exista si este in Bacau. http://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Valea_Seac%C4%83,_Bac%C4%83u
Biserica Ortodoxă din satul Rontău, județul Bihor - pe care sugestiv o denumesc "BISERICA LUI POPA TANDA" - are și ea o istorie. A fost construită în anul 1700 de către cele 37 de familii existente la acea vreme pe așezarea actualului sat. Săraca Biserică a sărăcenilor - cum le spunea Ioan Slavici - avea pereții din potici ( lemne crăpate ) prinse în cuie și lipite cu noroi din lut cu paie. Tare mult și-au dorit sărăcenii să aibă o Biserică a lor, deoarece până atunci mergeau să se roage la Biserica din Haieu ( actuala bisericuță din cimitirul Haieu ) care ulterior la presiunea autorităților austro-ungare a fost trecută la cultul Greco-catolic. Incă un motiv pentru sărăceni de aș construi propria lor Biserică.
Satul Rontău de astăzi, în acea perioadă se numea satul Sărăceni, denumire care provenea de la sărăcia sătenilor. In anul 1700 ei și-au costruit o biserică săracă cu pereții din potici cum spuneam mai sus, care în 1868 a suferit un incendiu provocat din neglijență, iar preotul din acea vreme cu numele de "Părintele Trandafir" împreună cu credincioșii au reconstruit Biserica, de data aceasta din cărămidă.
Părintele Trandafir fiind prietenul marelui scriitor român Ioan Slavici care și scrie o nuvelă cunoscută în literatura română sub denumirea de "POPA TANDA" în care scriitorul arată cu lux de amănunte viața și activitatea sătenilor din Sărăceni alături de Părintele lor Trandafir.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: