| AC4S4 a întrebat:

În România începe să dispară obiceiul acesta al "atențiilor". Știu că înainte era cam obligatoriu ca profesorii să primească ceva de sărbători, să duci ceva doctorului, să lași ceva încoace și încolo oamenilor care pur și simplu își făceau treaba.

Ce nu dispare este obiceiul de a lăsa bacșiș chelnerului sau celui care livrează mâncarea. Nu se pune problema să nu lași, ci mai degrabă să nu lași prea puțin.

Bacșișul e mai comun printre tineri. Atențiile printre oamenii în vârstă. Toți simt nevoia să lase mai mulți bani celor care oricum fac ceva pentru care sunt plătiți, au un salariu.
De ce? Voi simțiți nevoia să lăsați bacșiș?

Răspuns Câştigător
| TristanTzara a răspuns:

Nu, sau extrem de rar și oarecum neintenționat.

Sincer nu mi-ar plăcea nici din poziția de primitor ar atențiilor/bacșișurilor, pentru că asta oarecum ar pune presiune pe mine. Prefer să îmi fie lăsată libertate și să las libertate. Cineși face treaba cum trebuie o face pentru motive pe care le avea înanite nu pentru ca să primească ceva pe urmă.

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da. căci el face un serviciu, e servitorul tău. El face aceasta în speranța că va fi răsplătit de către tine.

| AC4S4 explică (pentru sadrian46):

Presupunem că are salar.

| sadrian46 a răspuns (pentru AC4S4):

Presupunem că are. Sunt țări în care se consideră o jigniire să dai și să primești bacșiș. Ține și de obicei local. Așa este o anecdotă despre India sub ocupație britanică. În multe state indiene au lăsat administrație locală, că le era mai simplu, doar să colecteze impozitele. Dar de deștepți ce erau, au interzis bacșișul. Rezultatul a fost că nu mai mergea nici o afacere și ieșeau astfel în pierdere. Așa că i-au lăsat cu obiceiul lor.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Cu totii vom plati pentru PACATELE noastre.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ba aia cu atentiile n-a disparut deloc. rolling on the floor Mama mea s-a operat la un spital de stat, si s-a gandit sa-i lase doctorului 1000 de lei (aceea fiind o operatie gratuita, care a durat o ora si jumatate). Dupa asta, doctorul n-a fost multumit de suma de bani si, cand mamei i s-a intamplat o complicatie la operatie si i-a dat mesaj pe whatsapp doctorului, efectiv i-a dat SEEN. Si asta nu e singurul caz, de ce crezi ca a murit bunicul meu? Doctorii au falsificst acte si au zis ca i-au facut analizele necesare, cand de fapt nu le-au facut. A murit de o infectie la inima care putea fi tratata intr-o saptamana. La scoala, diriginta ne-a pus sa stam la coada in oridinea alfabetica pentru a-i da cadourile, de parca am da ofrande unui rege sau jertfe unui zeu... Numele meu de familie incepe cu Z, deci iti dai seama cat am avut de asteptat. Am vazut ca toti cei care nu i-au cumparat niciun cadou au fost priviti amar de catre diriginta si toata lumea radea de ei pe la spate. Din 15 profesori, doar unul a fist corect si nu a acceptat cadourile. Parintii celor din clasa mea strang cate 50 de lei lunar pentru profesori, iar cine nu da pica de prost si de sarantoc. Si nu e ca si cum dai 50 de lei si dai si tu un cadou unui profesor, nu, doar favoritii clasei dau cadourile si de tine nu se zice nimic. Dar esti obligat sa dai pentru ca altfel iti strici reputatia. Ne plangem ca e comunism in Romania, dar tot noi il antrenam, si nu zic de noi doi, ci de inteligentii aia care se decid sa stranga bani pentru profesori si multe alte cazuri.