Nu se poate; este din lemn!
Si eu sunt curios, ti am dat urmarire
Este o piesa ornamentala aia e tot. Unia zic car fi plosca, alti car fi ceas de buzunar, pai ceasul de buzunar ar avea suport sa stea pe ceva? Ceasul ar fi rotund, din poza se vede ca are acel suprot picioare ceor fi, deci este un bibelou ornamental.
Plosca nu-i ca asazisul dop nu se poate desface, pentru ca nu-i dop.Alti zic e busola, ceas de masa, asa si undes limbile, sau ce ceas este ala sau busoala fara ace
Este o plosca traditionala (sau butelca, cum i se spune in anumite zone).
Pare destul de veche, dar cu atentie, incearca sa ii scoti dopul.
Daca il poti scoate, inseamna ca este o plosca functionala, obiect artizanal romanesc, daca nu, este doar un suvenir.
Da, se poate scoate! Nu știu cât de vechi este (cred că i s-a oferit străbunicului în 1923 ca zestre când s-a însurat, dar nu sunt sigur). Oricum, mulțumesc pentru ajutor!
Este posibil.Astfel de obiecte, cu atatea detalii, mai ales ca are cele 2 gauri prezente (pe acolo se treceau niste chingi subtiri din piele sau sfoara, dupa posibilitati), au fost cu siguranta create inaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Modelele sculptate si pictate pe care le are ma fac sa risc si sa spun ca ar putea fi de la sfarsitul secolului XIX, din perioada regelui Carol I.
Nu se oferea zestre plosca. Am uitat sa mentionez ca in anumite zone si in anumite perioade si mirele avea plosca la nunta.
Cele doua gauri sunt pentru a se pune un snur sau o panglica de matase sau tesuta, in Ardeal tricolora, pentru a putea fi tinuta pe umar, avand in ea la inceput, o cantitate de 0, 8-1 litru de tuica, palinca, horinca.
Din ea se serveau nuntasii cu care se intalneau nasii.
Vatajaii sau chematorii la nunta mergeau din casa in casa, ocolind pe cei care miriisau parintii lor ii indicau. Cand intrau in casa, unul din chematori (de regula erau pereche - baieti tineri, necasatoriti), spunea de ce au venit sedeu putin de vorba si apoi intindea plosca la barbatul casei. De regula, daca nu doreau sa mearga la nunta, refuzau plosca si explicau in cateva cuvinte. In unele parti gazda nu refuza plosca si facea o urare mirilor.
Pare-se a fi un ceas vechi de genul: https://images.app.goo.gl/8xbVZ6agBEjv6S8L9
Nu este ceas vechi. Este o plosca pentru tuica. Se folosea la nunti de catre nanasi si vatajeii (feciorii) care chemau la nunta pana prin anii de dupa razboi. Erau asa facute, incat nu puteai sa bei din ele decat o inghititura. Am si eu una acasa primita de la socrul meu.
Ulterior se faceau pe schelet de sticla, dar nu mai avea asemenea proprietati.
Pana in 1960 (pate si mai tarziu, cel putin in Ardeal) la tara nu era normal ca nasii sa nu aiba plosca.
Ceea ce arati tu este un ceas de buzunar elegant, purtat de oameni bogati. Pana in anii 1950 nu erau si nu se purtau ceasuri de mana. Acela incapea intr-un buzunarel facut in interiorul hainei, vestei, bundei sau la piept in partea stanga (unde ulterior a aparut buzunarul pentru batista), iar ulterior la pantaloni. Prin anii 1960 nu se faceau pantaloni la comanda fara buzunar pentru ceas.
Ceas de lemn? Pentru ca este din lemn. Ha, ha!
Cred ca nu ai inteles. Eu ma refeream la ce a prezentat Rosa31 pe data de 2 aprilie, nu brasovforromania.
Si seamana al drk una cu alta!
Nici macar din poze nu iti dai seama ca nu au nimic in comun, chiar daca nu stii ce esta aia ploscă?
https://cadoulperfekt.ro/acasa/3370-plosca-lemn-ar10896-3.html
Iara esti INR. Acolo era vorba de doua lucruri diferite: de o poza cu o plosca - cea pusa de barsovforromania si de o poza cu un ceas de buzunar - cea pusa de Rosa31.
Mai citeste ce a scris Rosa31 si ce am raspuns eu. Dar daca nu te duce capul sa intelegi, nu am cum sa-ti explic ma clar.
Si inca ceva: eu am o plosca in camara, pe care am folosit-o cand am fost nas.