| matadoru a întrebat:

In ultimul timp, tot imi aud parintii plangandu-se de actualul guvern si spunand ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu.Acum,va intreb, pe voi.De ce era mai bine pe vremea aceea?

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Vezi tu, se pare ca mintea omeneasca are o calitate indiscutabil benefica, si anume aceea de a retine in memorie mai cu seama aspectele pozitive ale experientelor prin care trecem de-a lungul vietii.Asa incat inteleg atitudinea parintilor tai, mai cu seama ca au dreptate sa se indoiasca de competenta actualului guvern si chiar sa recunoasca unele virtuti ale regimului de dinainte de 89, si ma gandesc aici la autoritatea legilor, la siguranta vietii cotidiene, pe strada, in scoli sau acasa, la siguranta locului de munca cat si la dreptul de a avea o locuinta.Sunt aspecte care pot indulci realitatile pe masura ce ele se indeparteaza de noi.Stiu si inteleg gandurile parintilor tai, uneori eu insami le traiesc, insa imediat imi aduc aminte scene traite aievea:cozile pentru cumpararea unui sapun, a unui pachet de unt, a unei sticle de ulei sau o unui kg de portocale, prezenta prin scoli a unor activisti care dadeau lectii de conduita profesorilor pentru crearea unui tip nou de om,"constructor constient al comunismului", imi amintesc cum bunicii nostri mancau doar "tacamurile"de pui pentru a putea ceda bucatile de carne rationate nepotilor, vad aievea, cu ochii mintii, inmormantarea unei vecine pirpirii, moarta la coada la peste, inghesuita de o multime irationala care nici azi nu si-a pierdut reflexele si se inghesuie sa obtina o felie de paine data gratuit, asa cum s-au intamplat lucrurile deunazi, in chiar buricul capitalei europene care se cheama Bucuresti.Asa incat inteleg regretele parintilor tai si nu pot decat sa ma alatur lor vazand realitatile romanesti instalate la 20 de ani dupa ceea ce unii numesc "revolutie". Eu n-o numesc decat ipocrizie a unor corbi pradalnici pe trupul unei tari frumoase si pe sperantele unor tineri nevinovati care au crezut in idealuri.Nu stiu ce varsta ai, imi pare rau sa termin mesajul in acest registru de drama, dar nu pot spune decat ca inteleg atat descurajarea parintilor tai si chiar regretele lor. Dar am totusi o speranta; ca cei de varsta ta vor reusi sa aduca aceasta frumoasa tara acolo unde ea merita.Numai bine.

8 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Nu eram atât de stresați cu serviciul și banii, neajunsurile ne-au pus cuțitul la gât, nesiguranța zilei de mâine.
Să-l ia d... de guvern cu cine l-a făcut!
Pa, pa.

April
| April a răspuns:

Esti foarte tanar; dar ca acea zi sa fie mai buna nu este de-ajuns doar sa speri, trebuie sa faci tu insuti ceva.Atat cat poti si oriunde te va duce viata.Iti doresc, din toata inima sa ti se implineasca idealurile.Numai bine.

| Vizitiul a răspuns:

De ce era mai bine?
-Tot omul avea un loc de munca stabil, de pe urma caruia isi putea intretine familia, fara a fura, fara a insela pe nimeni.
-Mancarea se dadea pe cartela, trebuia sa stai la coada pentru a prinde ceva. Si nu era deloc rau (adica, omul manca pentru a trai, nu invers), cazurile de obezitate erau mai reduse ca in zilele noastre.
-Se gasea putina calitate, iar acum se gaseste multa cantitate. Eu as merge pe prima varianta, adica, mananc putin si sanatos, nu mult si prost. Ce anume mai este sanatos in ziua de azi? Aproape toate produsele alimentare sunt pline de e-uri, ori pe vremea aceia, oamenii, se alimentau cu produse obtinute de ei, din propria lor gospodarie. Mergeau si la piata pentru a vinde celora de la oras.
Acum, fii cinstit, tie iti place ceea ce vezi in ziua de azi? Pana si gazul l-au vandut nemtiilor, iar romanii sunt dati afara. Eu sunt de acord cu parintii tai. Am vrut democratie, democratie avemwinking!

Abh
| Abh a răspuns:

Dupa anii 80, aveai bani dar nu aveai ce sa cumperi cu ei. Totul era rationalizat, inclusiv painea.Acum ai ce cumpara dar nu sunt bani.

| vreauTotulSauNimic a răspuns:

Da stiu. Si bunicii mei mai spun asta uneori.
De ce era mai bine? Simplu. Pentru ca pe atunci aveai un loc de munca sigur si mancare zilnic. Atunci nu trebuia sa ai bani cu sacul asa cum trebuie acum, pentru a trai bine. Iar pe atunci nu mai existau atatea jafuri la banci si peste tot.
Partea rea pe atunci este ca nu prea aveai posibilitatii.
Din ce mi-a spus mama, aveau doar vreo jumate de ora de desene animate pe zi cand era ea copil. Nu exista internet si toate aparatele care exista in ziua de astazi, dar macar aveai un loc stabil de munca si mancare chiar daca era la portie. Dar in ziua de azi banii nu mai au nici o valoare.
Nu mai este valabil in cazul lor acel proverb "Usor vine, usor pleaca".
Proverbul potrivit este acum : "Greu vin, usor pleaca ".
Si asta este situatia!

| matadoru explică:

@april - mersi mult de mesaj, mi-a fost foarte folositor si vreau sa-ti spun ca am 15 ani si sper intr-o zi de maine mai buna.

| PisicaAristocrata a răspuns:

Raspunsul lui Abh mi l-au dat si parintii mei cand le-am pus aceeasi intrebare pe care o pui tu acum. Si nu doar ei. Mai multe persoane.

| frvtel a răspuns:

Nu era bine deloc.Si acum daca te descurci poate fi chiar foarte bine, ai o gramada de posibilitati sa faci bani.