Zbenguici
| Zbenguici a întrebat:

Intai a fost societatea agrara, apoi cea industriata, apoi cea bazata pe cunoastere.
Acum, spre ce tip de societate considerati ca ne indreptam?

Răspuns Câştigător
| jedi_7867 a răspuns:

Spre o societate empatica!

8 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Cred ca acum traim intr-o societate autodistructiva. De ce ne straduim atat sa distrugem ce au cladit generatii intregi inaintea noastra, nu ma intreba, ca nu pot sa-mi explic.
Am impresia ca genele devin din ce in ce mai recesive si ca, trecand de stadiul de evolutie maxima, coboram, in involutie, pana vom ajunge din nou la stadiul de maimute. Desi, tare ma tem ca n-o sa mai nimerim exact drumul inapoi si vom involua pana la cine stie ce celenterate decervelate.

Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

Cea în care cel mai puternic supravieţuieşte. Legea junglei. Pe bune happy

Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

@Zbenguici
Da, ai dreptate. Nu am fost destul de exact. Mă refeream la legea junglei într-un mod barbar, primitiv. Cum zicea ardnaxur, societatea este autodistructivă şi după distrugere, un întreg ciclu va fi reluat. Cam sceptic şi cam pesimist, dar eu astfel văd un viitor nesigur.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Suntem intr-o societate de consum, spre ce ne indreptam? Se incearca o economie insa nu stiu cat politica respectiva va avea succes atat timp cat ti se da cu o mana si ti se ia cu doua!

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Da,revin si eu asupra subiectului!

Cand am citit 'societate agrara' m-am dus cu gandul la epoca ceausista,in care produceam foarte mult si consumam cu portia! Dupa Ceausescu am trecut la asimilare din toate partile si implicit consum excesiv,fara a mai produce mai nimic! Si ne-am vandut economia si resursele! Deci,unde ne indreptam? Cu ce?
''Societatea bazata pe cunoastere''-poate am cunoscut mai mult decat era necesar sau tocmai ca ne-a influentat foarte mult; dezvoltarea economica cere ca publicul/societatea/individul sa cheltuiasca(bani, timp, energie, etc.) din ce in ce mai mult pentru a indeplini (si totodata pentru a sustine) standarde "interne"(de fapt acestea sunt inoculate "din afara") aflate in continua ascensiune. Acesta poate fi cel putin un fapt pozitiv pentru economie (dar nu si pentru noi in noi insine, pentru sine; si nici pentru societate), dar pretul platit este tocmai permanentizarea unei stari de nemultumire. Pe masura ce societatea va fi mai bogata, in sensul ca va poseda mereu mai multe lucruri materiale, lumea va deveni din ce in ce mai nemultumita, mai capricioasa si mai "pretentioasa". In traducere libera: ''nu mai beau cico,beau doar coca-cola light,nu mai e bun sandwich-ul facut de bunica,ci hamburgerul de la McDonalds!''
Aceasta relatie tolerabila ca "regula a jocului" in societate, devine absolut periculoasa atunci cand este vorba de imaginea pe care ne-o facem fata de propria persoana si apoi in relatiile noastre personale cu ceilalti. Dar asta-i o alta poveste, chiar daca face parte din acelasi familie.
Catre ce cred eu ca ne indreptam, catre ce tip de societate? Noi vom ramane tot in aceeasi si aceeasi societate de consum(da,ma repet) barbara si trufasa, cu doua taisuri, loc unde ne vom perpetua starile de nemultumire, iar capriciile ni le vom manifesta printr-o contaminare(mai intai a noastra cu noi insine, si mai apoi cu ceilalti) cu diferite viziuni ale "standardelor" de viata, pe care vom incerca sa le introducem pe piata, ca o noua forma de progres si bunastare, care mai degraba da frau liber involutiei, decat evolutiei(dar noi habar nu avem de asta). Asta nu inseamna ca eu afirm ca nu va exista evolutie. Insa va fi atat de lanceda si de greoaie, fiindca greu se va putea implementa in societate. Si cum sa renunti la o prajitura, si sa o dai pe un surub, chiar daca stii ca prajitura iti poate crea urticarii, diabet, s.a., iar un surub poate iti prinde doua scanduri pe care le pui pe casa ta...
Poate ca am scris mult si nu am zis nimic, m-a inspirat @ardnaxur1961, ne autodistrugem in ritmul asta! Lent si sigur!

Zbenguici
| Zbenguici explică:

@Mihaela, societate de consum mai fost mereu, omul e si producator si consumator, normele societatii s-au schimbat. Asta stiu. Apoi, faptul ca se incearca economie e fals, pentru ca suntem deja intr-o economie de piata (mai mult sau mai putin) libera, iar politica e cu o totul alta dimensiune. Faptul ca multinationalele vor avea un rol mai important in politica fiscala a unui stat e domeniul in care cele se intersecteaza, intrepatrund etc. Insa unde e raspunsul la intrebarea mea?

Raul- legea junglei a fost mereu. Forma e fost putin diferite si modul in care a fost imbracata. Asta tot nu imi raspunde la intrebare.

Zbenguici
| Zbenguici explică:

Rux, viziunea ta e mereu unica si iti multumesc pentru ea pentru ca - ciudat!- ma destinde.

Mihaela, societatea a fost mereu una lanceda, insa ma refeream la o paleta a timpului mult mai larga: societatea agrara a fost inventata acum mii de ani! A inceput in momentul in care omul a iesit si a sadit prima samanta sa rasara o iarba. Agricultura s-a extins, insa cu o viteza de 1 km/an. Pe de alta parte, societatea industrializata, a tinut cam vreo 200 de ani pentru ca s-a facut comunicarea mult mai rapid existand relatiile economice intre state/comunitati etc. Insa cand oamenii au inceput sa produca mult mai mult decat puteau vinde s-a ajuns ca informatia - relevanta- sa constituie adevarata resursa. Si in toate aceste perioade oamenii au fost de acord ca totul e rau, e lanced, lent, ca e opera Diavolului etc. Nu asta e discutia mea...

Ma interesa un punct de vedere: daca e sa iesim din tiparul de a judeca societatea asta, ce tip de societate cream?

Raul- orice societate evolueaza pana la autodistrugere happy

| 4b a răspuns:

Tot ce-a fost frumos s-a dus...cu atatia destepti in lumea asta lucrurile vor devenii mai complicate; abia astept sa vina timpul cand ne vom manca unii pe altii, si cum a spus si raul ''cel mai puternic supravietuieste''...

Întrebări similare