anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Într-o vară, am luat vaporul ca să mă deplasez din oraşul în care eram, spre un alt oraş situat mai la vale, adică mai aproape de gura râului (n-aveam maşină). Am parcurs distanţa în 5 ore, fără oprire. La întoarcere, mergând împotriva curentului, am venit cu acelaşi vapor şi am parcurs distanţa în 7 ore (vaporul a dezvoltat aceeaşi viteză proprie şi nu a făcut nicio oprire). Stând apoi şi filosofând, mi-am pus următoarea întrebare: În câte ore ar parcurge o plută distanţa între cele două oraşe, deci mergând în sensul curentului (pluta se deplasează cu viteza de curgere a apei)?
De atunci, zi şi noapte mă muncesc şi mă strofoc şi încă nu am aflat. Credeţi că am vreo şansă până la urmă?

5 răspunsuri:
| Thecurious a răspuns:

Tu nu ai treaba, ma, Sabine?
Un mic, o bere, ceva?
A, numic? Un meci de fotbal, un film de actiune.
Glumesc.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Hai ca e vacanta, lasa temele

| Catrice a răspuns:

Și de unde sa știm viteza de curgere a apei, distanta pacursa, viteza bărcii...
Asa pot sa zic ca în 10-15 ore.

| Mosotti a răspuns:

Pluta ar merge mai repede pentru ca nu are inertia vaporului, pe vapor il mai infraneaza insasi si apa prin care trece, deci pluta merge cu viteza apei, poate chiar mai repede daca esti la vale si esti pe ea, ca mai e si forta dezvoltata de greutatea ta care impinge pluta in sensul apei, ca daca nu e la vale, faptul ca esti pe ea, ar incetini putin pluta. Vaporu pare mai greu dar apa opune rezistenta, la pluta nu.

| sabin89 a răspuns:

N-are nimeni nicio idee? Datele de mai sus sunt suficiente pentru a afla viteza de curgere a apei. Problema e pur teoretică. deci fără "depinde, dacă cumva bate vântul, dacă se loveşte de vreo piatră ş.a.m.d.".