anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Întrebare pentru Diaspora.

Dragilor, cum se face că deși sunteți plecați, mulți pe meleaguri străine, mulți v-ați născut acolo sau chiar aveți și un părinte de altă nație, ați locuit acolo o vreme bucată de timp, voi, nu toți, dar majoritatea știți limba română la fel de bine ca noi sau cei care ați plecat adulți, nu ați uitat limba română?

Hai să zicem că de vorbit, limba română s-a transmis prin viu grai, fiind mai mulți, familie, neamuri pe acolo, dar cum naiba de și scrieți unii mai bine ca alții de aici, analfabeți românași?

Cum de știți de asemenea multe despre țara noastră, deși unii veniți doar în vacanțele școlare de acolo sau alții mai veniți doar în concedii? Cum de unii știți mai multe despre țara noastră decât noi, ăștia care poate nici nu ieșim din casă sau știm doar strictul necesar, cât să supraviețuim?

Mă roade curiozitatea, maxim. happy

12 răspunsuri:
| DjSannan a răspuns:

Din fericire, majoritatea persoanelor din diaspora s-au străduit să păstreze legătura cu țara lor de origine și cu limba română. Mulți au pregătit copiii lor pentru a vorbi și scrie limba română prin expunerea la cultură, literatură și muzică românească. Din cauza faptului că majoritatea persoanelor din diaspora au avut acces la televiziunea românească și au urmărit emisiuni și știri în limba română, și-au păstrat cunoștințele și înțelegerea limbii române. De asemenea, multe persoane din diaspora au încercat să se întoarcă în țara lor de origine în vacanțele școlare sau în concedii, ceea ce le-a oferit ocazia de a experimenta cultura și de a învăța mai multe despre țara lor de origine. În plus, mulți au făcut eforturi să țină legătura cu cei dragi din țara lor de origine prin intermediul mijloacelor de comunicare precum, e-mail și rețele de socializare, ceea ce le-a oferit oportunitatea de a se păstra la curent cu evenimentele și de a se bucura de cultură și tradițiile lor.

| relian a răspuns:

Esti foarte naiva laughing se pare crezi orice poveste spusa de oricine stie cum sa te ia.
Cei care s-au nascut in alta tara, chiar din ambii parinti romanii, nu prea stiu nici sa vorbeasca limba romana, dapai sa mai si scrie.

Despre cine vorbesti tu, is romani nascuti in RO, plecati pe afara, au vazut si alte sisteme, probabil avand ceva mai multi bani decat cei care locuiesc in RO, cand vin acasa, se duc in plimbare prin tara, de acolo si ce ai spus tu ca ar sti ceva mai multe ca voi, sau mai bine spus ca tine.
Daca esti curioasa, intreaba, nu vorbi ca si cum, ce scrii asa ar fi, de aia primesti unele raspunsuri mai alfel.

O alta chestie, aparentele inseala, as putea spune 1000% laughing esti pe internet, pe aici oricine poate arata ca stie multe.Eu nu am vazut roman nascut in tari straine sa stie macar sa vorbeasca cit de cit bine limba romana.
Nu stiu tu unde ai vazut.Am un nepot nascut in Italia, stie limba romana asa cum stiu eu cheneza laughing este nascut din ambii parinti romani.
Cei nascuti afara, merg la scoala acolo in tara respectiva, majoritatea timpului il petrec cu copii ce vorbesc limba tarii respective.
Nu o sa gasesti tu persoana nascuta afara si sa vorbeasca limba romana ca tine.

| anonim_4396 explică (pentru relian):

Pe pariu că unul măcar există?!

E în anturajul meu, e soi de încredere, deci ce-ți povestesc e fidel 100% că așa se întâmplă.

Dar dacă îți detaliez dai ceva? happy

Ehh, dar oricum detaliez că deja m-ai provocat. happy

Nepotă-miu. Vară-mea o plecat cu mamă-sa (mătuși-mea) și prietenul ei în Italia. Acolo s-au și căsătorit și au avut primul copil, nepotul meu. A făcut limba italiană acolo, adică el a învățat de la grădi + primara, acolo, acolo el stătea mai mult la școală, din ce mi-a povestit mătuși-mea acolo copiii stau și după prânz de fac teme la școlă, ei oricum lucrau ore multe, stătea de la 8 până la 4, unde vorbea numai în italiană, făcea și engleză acolo, o știe și pe aia copilu, în clasa a 4 a cum trebuia să fie în Italia, s-au mutat toți înapoi în România, pe el l-a adus la școală în România, aici cum se introdusese pregătitoarea, îl băgase în clasa a III a, vreau să-ți spun că copilul vorbește excelenr fără pic de accent româna, iar din a 3 a el a luat numai FB și note de 8, 9, 10 la școală, că acum e la generală. happy Știe ortogramele și toată scrierea noastră, dar mai o dă și pe italiană când se joacă jocuri din astea video, și vorbește, el știe cu cine naiba vorbește pe acolo laughing dacă ești fsn jocuri video, poate știi mai bine decât mine cum funcționează astea, eu prima dată când l-am auzit, am crezut că vorbea cu personajele din jocuri, dar mi-o zis vară-mea că vorbește cu oamenii din joc și că-s prietenii lui, care oameni, habar nu am, dar mă rog, ideea este că știe la perfecție două limbi străine. Mna, italiana o fi doar la nivel de ciclu primar, pentru că doar atât a stat în Italia, dar româna o vorbește la perfecție, deși mi-a zis mătuși-mea că ei în Italia vorbeau când erau ei în casă, doar în română, pare-se cumnată-miu îl mai și certa când îl mai auzea pe băiat că o mao dă pe italiană. Deci există.
Ce-i drept pe restul, da, pe aici pe TPU i-am întâlnit, dar îi observ că scrie și unii (acum nu zic că toți) dar unii cu care am vorbit, chiar au scris exemplar. Dacă de știut pe un subiect te mai dai mare, și pare-se că tu știi, dar pe încă 10, habar nu ai, să zicem că așa e happy dar cu scrisul, nu ai cum să minți, e ca tabla înmulțirii (care încă nu o știu la perfecție nici eu rolling on the floor) încă mai confund unele rezultate rolling on the floor) cam așa și cu scrisul, ori îl știi și scrii perfect, ori faci greșeli.
Dar mna, după confesiuna cu tabla înmulțirii o să spui probabil că eu sunt analfabetă și ridic în slăvi alți analfabeți din Diaspora. rolling on the floor)

Tocmai din curiozitate am și întrebat, iar clar ipoteza mea asta rămâne, nu spun că toți din Diaspora, doar o categorie anume, poate ăia mai smart, habar nu am, dar sunt. Eu una am observat pe unii. happy

Și da, sunt foarte naivă de fel. E ceva rău asta? happy Așa m-o făcut mama pe mine mai prostuță, cred că în toate sensurile, chiar învăț/prind mai greu totul (exemplu tabla înmulțirii, aș vrea s-o ia focul) rolling on the floor)

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

Neconcludent ce spui tu laughing deci din clasa a 4a a venit in RO, pai era copil, normal ca invata rapid limba, copii invata cel mai rapid, atunci inveti mai usor o limba cand esti copil.
Arata unu care s-a nascut acolo, na mai revenit in RO, poate asa in vacanta cu tacsu si sa vad ce stie, cunosti asa oameni?

Cum am spus, eu am aici romani, ambii is romani, au copii, unu deja e la facultate, stie romana cum am spus asa cum stiu eu chineza laughing Hai ala mai mare mai stie cuvinte, incearca sa mai faca ceva fraze, asta pentru ca a stat cu bunicasa, romanca care nu stie un cuvint in engleza.

Iti spun, cunosc f multi romani care au copii aici si toti copii stiu limba romana ceva cuvinte spre deloc.

Cunosc 2 fete, nascute in Romania, au venit aici pana in cit sa zic asa 12 ani, alea da stiu romana.
Dar copil nascut in alta tara, romani ma refer, nu invata limba romana pentru ca romanii nu stau adunati in comunitati.
Uite mexicanii, astia stau toti grupati, cartiere intregi de mexicani, la scoala engleza, acasa spaniola, stiu aia 2 limbi f bine.

In Italia am ceva rude si vecini din RO care au copii, matusasa care este aici in state, vorbeste cu ei, is nepotii ei in italiana laughing asta pentru ca matusata stie si italiana.

Deci despre ce desene animate vorbim aici? Ce exemplu ai dat tu, ala deja e copil in clasa cit ai zis a 4a, pfff pai normal sa mutata in RI toti in jur vorbesc romana, el copil fiind, invata rapid.
Vino cu alt exemplu pufuleti laughing am impresia ca tu esti o tipa ce avea un cont cu numele pufuleti gratis sau ceva genu asta, modu de exprimare si cum vorbesti asa mi se pare.

Stai linistita, eu nu judec omul dupa cum scrie, sau dupa ce job are sau bani, ori daca are sau nu are ceva.
Daca scrii cu greseli, asa si eu scriu cu greseli, dar nu stau sa ma corectez, las asa, am pretentia ca pe aici is oameni maturi care inteleg daca citesc ceva chiar si scris gresit.

Ce te faci, ori ce parere ai despre doctori? Ai vazut ce fel scriu aia? Zici cai chineza-japoneze de balta laughing asa ca nu ma iau de nimeni ca nu stiu ce a scris gresit.
Bine cand este vorba de exprimare, aia e alta ciorba, dar daca scriu cu i din i si nu cu i din a, eu nu consider ca este gresit.
Daca nu pun virgula, pai nu sintem aici la ora de gramatica, sa fim realisti.
Cum spun faptul ca tu nu stii nu stiu ce chestii aia nu arata nimic, poti sa fii o persoana ce nu da nimeni 2 bani pe tine si de fapt sa le fii superior ca inteligenta multora.

Inveti greu, prinzi greu, putini is oamenii care prind rapid orice chestie. Uite nici eu nu ma pricep la matematica, iar la limbi straine is catastrofa laughing asta inseamna ca sunt prost?
La scoala am avut numa profesori de astia delasatori, ne lasa sa facem ce voiam noi, iar cand esti copil nu te gindesti ca este bine sa inveti pentru ca iti prinde bine mai tirziu.

Conteaza f mult ce profesori ai, sau ai avut. Iti mai spun ceva.Eu la acoala eram pe undeva sa zic asa pe la mijloc, asta la scoala generala.La liceu cam tot la fel.
Am vazut colegi de scoala, vai mama laughing pur si simplu nu imi vine sa cred cum gindesc, slab de tot, am rama umit, si nu asa unu, toti aia care la scoala erau cei mai buni, acum cand au ajuns maturi, oameni in toata firea, spui ca pur si simplu le-a sters careva creierul laughing

Ok gata ca te plictisesc, scriu prea mult.In Amemrica cand vii? Am vazut ai intrebat ce si cum, bla bla
E bine sa vii in america asa ca idee pana in cit sa zic 35 de ani.Am vazut mesajele unora, pfff laughing cand citesc sincer zimbesc la ce chestii baga unia.
De vrei informatii reale, ma gasesti pe aici, ma refer despre America. Restu spun povesti, asta pentru ca asa vor ei, chiar si cei care sunt aici, daca intrebi iti spun chestii de ramai uimit. Adica mint pe romanii din tara.

| Hammurabi a răspuns:

Mama e româncă, tatăl grec.
Eu m-am născut în Grecia, dar copilăria și școala generală am făcut-o în România, m-au crescut bunicii în Argeș.
Deci cum să nu știu perfect limba română?
Liceul l-am făcut în Grecia, dar apoi, facultatea de Construcții tot în România.
Și dacă stau să mă gândesc, știu mai multe despre România decât despre Grecia, chiar dacă în ultimii 10 ani în România ajung maxim o lună pe an. Dar vorbesc la telefon aproape permanent cu prietenii din București.
Ceea ce nu sunt lămurit până la vârsta asta (am 33 de ani) e atunci când mă întreabă câte unul "mă, tu ce ești, român sau grec?".
Habar n-am. laughing

| anonim_4396 explică (pentru Hammurabi):

Observ și eu că scrii limba română bine. Dacă știi și ortogramele și diacriticele, e clar, te poți considera românaș. laughing)

| TheGentleman a răspuns (pentru Hammurabi):

Cum sunt costurile de școlarizare în Grecia, comparativ cu România?

(mă refer inclusiv la costurile de pe vremea ta) big grin

| Hammurabi a răspuns (pentru TheGentleman):

Nu mai știu exact cum sunt acum, dar se zice că la Naționala Kapodistrian sunt taxele cele mai mici.
Acum, și cei de la Aristotle - Thessaloniki zic că la universitatea lor sunt taxele cele mai mici și că e cea mai bună universitate.
Eu am terminat Institutul de Construcții - București, așa că... laughing

| TheGentleman a răspuns (pentru Hammurabi):

De aceea, am întrebat, că mîă gândeam că liceul e mai ieftin în Grecia iar facultatea, în România laughing

Răspuns utilizator avertizat
| Seba2013 a răspuns:

Eu tot aici pe TPU am invatat. Datorita tie, ca tu erai cu pofta aceea de conversatie cat mai natural, estetic, stilistic (vedeam un comentariu de-al tau si parca il vedeam pe John Travolta in comentariul acela). O frumuseste de opera, ce sa mai zic. M-am uitat o data la un comentariu de-al tau, bai si am vazut frumusetea aia, perfectiunea. Ca eu te uram ca erai cu gura pe aia care erau chiar varza la comentarii, insa dupa ce am vazut ca se poate am zis si eu ca se poate. Totusi pe aici printre noi, poti sa iti strici potentialul, ca stii cum ii...cina umbla cu prostii se dezvirtuoaza. Nu mai stii cum se scrie cu doi de i cu paranteza, etc., pentru ca iti sar in fata tot felul de modele.

Iar sa stii ca eu te urmaresc. Cum am inceput (eu filozoful) sa fac pe umilul, pac si profesoara a inceput sa se faca invatacel. Cum am inceput sa ma laud cu altceva, pac si tu esti cautata de gagici. Deci se vede tonalitatea si ca te conectezi la melodíe. Nu trebuie sa mai cauti aprobarea din exterior, ca tu in sine esti asa. Tot timpul te vei face vazuta si auzita de univers. El stie ca esti pretioasa.

Acum sper sa termin cu comentariile ca am multe idei, insa astea nu se spun, pentru ca sunt personale si private, ce se vede cu ochiul pe ascuns nu se spune. Acum sa nu crezi ca am obiceiul asta, insa mai trag si eu cu ochiul. Acesta este doar un comentariu in limitele lui, nu inseamna ca am spus/facut ceva mai multe de el (sper sa intelegi si sa nu te pui serioasa). Aici doar facem un pic de comedie. Mie mesajele astea sociale nu imi plac. Nu mai are rost sa iti spunem noi ca te iubim, tu trebuie sa stii lucrul acesta si sa te comporti mai rationala. Daca am scris ceva deplasat, scuze, ca eu in epicentrul/galaxia asta de socializaré nu vreau sa intru. Am mult de spus, insa imi pierd obiectivul, iar lucrurile astea de afectiune/prieteni se supune ca le avem controlate. Se supune ca noi venim tari de la mamá Biserica iar aici doar ajutam oameni. Insa putem sa avem toata puterea si toata cunostinta ca daca nu avem si comentarii de astea de iubire, suntem amari. Asa ca iti sunt recunoscator ca imi oferi aceasta oportunitate.