Buna Elianna,
Din cate spui inteleg ca in Cartea funciara casa este intabulata pe amandoi, fiecare avand cota parte de 1/2, dar aceasta cota nu este individualizata pe apartamente, respectiv nu se indica care apartament apartine unuia si care celuilalt. Cred ca prietena a gresit ca nu a facut partajul odata cu divortul. Pentru a putea vinde este obligatoriu sa se faca partajul, numai asa o sa se stie care apartament apartine prietenei tale si o sa fie inscris distinct in CF si numai pe ea. De asemenea numai prin partaj se poate imparti si terenul aferent casei.
In privinta afacerii, ma gandesc ca este vorba de un SRL cu 2 asociati si aici prietena ar putea vinde partile sociale, eventual sa le ofere prima data fostului sot. Nu stiu cine ar intra in afacere impotriva vointei fostului sot, dar poate sa incerce. Nu se vinde afacerea ci partile sociale.
Nu este nevoie ca partajul sa se faca prin instanta de judecata, se poate face si pe cale amiabila, cheltuielile sunt mult mai mici, asta ar trebui sa inteleaga si fostul sot. Daca nu este de acord si se ajunge la judecata prietena o sa castige, Codul civil spune ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune. Fostul sot o sa fie obligat la cheltuielile de judecata, care pot fi destul de mari, numai taxa judiciara de timbru reprezinta 3% din valoarea imobilului(casa si teren). Daca ai nelamuriri poti sa-mi scrii pe privat. O seara buna!
Buna Elianna,
Am scris foarte repede raspunsul aseara si nu am argumentat complet de ce trebuie facut partajul. De regula, in Cartea funciara, o proprietate obtinuta de soti in timpul casatoriei, nu este inscrisa pe cote-parti, respectiv este o proprietate comuna in devalmasie, considerandu-se ca ambii soti au participat in mod egal la obtinerea ei. Cu ocazia partajului se poate dovedi si o participare diferita de 50%, asa ca, cu atat mai mult, este necesar partajul. Numai bine!
Shukacu întreabă: