Eu ma regaseasca mai degrabă in agnosticism, insa am fost ateu in trecut, deci imi permit si eu sa răspund. La început cand am renunțat la credință a fost ciudat sa nu ma mai rog la cineva "Doamne ajută-mă sa trec peste x" ma întrebam "eu acum la cine ma rog" si mi-am răspuns numaidecât "la mine".
Ce inseamna cum sunt acum, bine sănătos
Renunțarea la credință nu mi-a schimbat felul de a fi, pentru ca eu mai întâi sunt eu si mai apoi am si o credință, eu nu sunt credința mea. Nu cred ca este nevoie de credința traditionala ca sa imi conduc viața. Incerc de cand sunt mai mic acum sa mananc mai sănătos, incerc sa ma comport cu fiecare om asa cum consider atunci. Ma simt mai curios si poate mai liber de cand sunt mereu in căutare. Ma imbrac cum imi place, nu e ca si cum un credincios se îmbracă in roba neagra si femeia in fusta lunga
Am trecut prin toate teism-deism-agnosticism-ateism, dupa ce am studiat teoria evolutiei am realizat ca si eu fac parte din regnul animal si ca toti impreuna alcătuim o familie uriasa genetica,un arbore genetic, de atunci numai consider nici un animal inferior mie,il consider egal cu mine, vorbesc cu ele, dupa ce am studiat budismul am realiat ca toata existenta indiferent de sub ce forma inseamn suferinta,deci am mila fata de orice vietate,am cazut in nihilism=criza existentiala ma urmarit mereu pana am dat de nihilism optimist,sa invatam din trecut sa aplicam invataturile in prezent si sa ne concentram toate puterile in prezent,atentie fara a cadea in hedoism, cat despre alimentatie =am ramas tot ominvor,dar de miercuri trec pe o dieta vegetariana, comportament =mai umil cu orice vietate,gandire =umanista, rationala, critica, analitica, nu sunt robot, vestimentatie=am observat ca imi place culoarea neagra si mai nou verde ca la s10 green, greutatea in plus mi-a schimbat vestimentatia sa spun asa
Pai am fost si sunt. Mi-am schimbat toate aceste lucruri, dar nu datorita religiei. Ci ca asa se schimba oamenii (de unde si paradoxul existentei).
Nu... am fost, sunt si voi fi acelasi, fara pampoane, accesorii si alte prostii care acapareaza destul de mult populatia micii Românice.
De alimentatie nu stiu ce sa zic, ciocolata imi place la fel de mult ca inainte (in afara de Milka care a ajuns foarte rau).
De comportament pot spune ca se manifesta si dezvolta odata cu gandirea (temperament/mentalitate) in acelasi mod, ma simt in fiecare zi catusi de putin mai destept/informat/experimentat decat ieri, alataieri sau acum 5 luni.
Per total, tot Cookie cel realist obiectiv am ramas si sper sa si raman.
Stranie intrebare, dar hai sa te lamuresc draga Mada. Atei ne nastem toti, religia ne este metodic implementata, prin mijloace de manipulare atat de eficiente incat iata, prin exemplul intrebarii tale nici nu realizezi ca ca ai avut si tu odata constiinta libera, necontaminata de nici o dogma religioasa.
Si tu ai fost ca mine dar din nefericire nu ai scapat, dar nu e tarziu sa deschizi ochii.
Ai sa-mi spui ca religia te corecteaza, te invata sa fii mai bun etc. Serios? Poti si singura, ba chiar mai bine trebuie doar sa faci uz de propria constiinta nu ai nevoie de,, ajutor" extern.
Religia te obliga prin santaj psihologic si emotional sa aplici diferite reguli din care mare parte nu doar absurde dar si nonnecesare. Aminteste-ti ca majoritatea rasistilor, homofobilor, discriminatorilor religiosi sau de orice fel, iti pun in fata argumentelor lor semnul crucii.
Eu reusesc sa fiu corect si bun foarte bine fara sa fi fost credincios vreodata.
Mediteaza draga Mada, mediteaza.
Iti urez sa ai o zi minunata.
*emoticonul care isi da ochii peste cap*
Sunt atee, si multe lucruri pe care le faceam si pe care le face majoritatea imi par acum lipsite de sens. De asta intrebam. Lipsit de sens imi pare si sa te indopi acum cu sarmale si tot felul de preparate cu carne de porc. Sa iti tatuezi nu stiu ce. Sa porti bijuterii. Sa iesi la o terasa cu "prietenii" si sa stati toti pe telefoane (asta e chestie de bun simt, de fapt). Etc.
Imi cer scuze ca te-am incadrat in categoria gresita.
Modestia si echilibrul pe care le descrii aici sunt de apreciat, dar vezi ca poti intra si tu in extrema cealalta. Sa porti bijuterii nu nici urat si nici grav, la fel si socializarea in diferite ambiente, mai grav ar fi sa critici anumite alegeri, sa limitezi libertatile celorlalti. La fel si cu tatuajele, chiar daca nu mi-as face niciodata unul, nu ar fi uman sa ma opun libertatii de expresie a celorlalti care si le fac, ba dimpotriva fiind un iubitor de arta, le pot aprecia frumusetea si recunoaste talentul artistului care le-a creat.
Daca au fost religiosi si acum nu mai sunt, inseamna ca acum sunt prizonieri. Asta e schimbarea, si-au pierdut libertatea.
Alex Ionescu întreabă: