Și credeți că am făcut treaba asta chiar de plăcere? Sau ați uitat cât m-am chinuit să iau permisul? 2 ani, 2 școli și mulți nervi tociți.
Dar de nevoie o fac, domnule Gabi ) Mai ales dacă rămân în învățământ. Cine mă ajută pe mine să car mere, pere, gutui, frunze, mingii și toate jucăriile și caietele și fișele la școală? Deși poate se inventează curieratul cu drona și la noi și o să meargă așa. )
Pai de ce sa cari atitea chestii? Exista taxi, exista si parinti care pot sa ajute. Chiar masina e o cheltuiala inutila in multe cazuri. Plus cheltuielile aferente. Avem mult prea multe masini in trafic. Chiar dimineata imi povestea un gigel cit ne asteptam copiii sa iasa de la concursul de engleza ca el alearga, a fugit 7 kilometri dimineata prin parc, dar venise cu masina si a stat vreo 45 de minute sa gaseasca loc de parcare. Baaah, esti nebun? AVETI DRACULUI PICIOARE, UMBLATI! Ma pis cu bolta pe labarii care se duc cu masina la sala, care umbla 1-2-3 kilometri cu masina, singuri, apoi se pling de trafic. De aia sintem o natie de bolnavi. Si la cap, si la trup. De ce mama naibii aia de prin nordul Europei sunt printre cele mai fericite natii de pe planeta? Nu, nu norvegienii, ca aia is cu noaptea polara, black metal, inca vor si acum sa le bage crestinismul pe git dupa ce s-au opus cu succes timp de secole... zic de astia mai de la sud, unde toti se duc cu bicicleta la job. Sa ia naiba pe toti taranii din Romania care cred ca e drept divin ala de a avea un cotet pe patru roti ca apoi sa se plinga ca nu au bani de cauciucuri de iarna!
Cind o sa am bani de masina o sa imi iau macar trei biciclete brici. Un gravel, o cursiera pura, si cred ca a treia o sa fie MTB-ul Cube Analog din 2014 pe care il am acum pe care o sa pun transmisie si roti de vreo 4-5000 EUR. A, da, si vreo cateva mii in echipament de protectie. Nu de alta, dar in primavara imi vine la testare/ramane mie o trotineta de 8400 W capabila de 110 kmh...
Se pare că nu înțelegi conceptul de asigurare.
Asigurarea (RCA) o plătești pentru ca, in caz de accident în care tu ești vinovată, sa nu mai plătești daunele cauzate altui vehicul, sau persoane. Valoarea mașinii tale e irelevantă aici. Cel păgubit o să-și repare mașina pe baza asigurării tale. Din cauza asta vei plati mai mult. Pentru că i-ai costat pe asiguratori. E vorba de niste clase bonus/malus. Intri pe bonus dacă nu ai accident cu mașina și bonusul creste anual până se ajunge la B8. La fel și la malus, cu cât ai mai multe accidente cu atât plătești mai mult an de an. Ne place, nu ne place, asta e, o plătești, e obligatorie. Apropo, in cazul menționat, mașina ta ți-o repari pe banii tai. Exista o asigurare care se ocupa și de daunele mașinii tale chiar daca tu ai fost in culpa. Aia e Casco.
Și rca-ul e ca orice alta asigurare, se plătește anual sau trimestrial.
PS: verificarea aia anuală se numește ITP, (inspecție tehnică periodică) nu RCA.
Deci ai masina, presupun ca ai si permis de conducere, dar nu stii ca daca vrei sa o conduci pe drumurile publice e obligatoriu sa ai RCA si pui toate aceste intrebari copilaresti? Sau te amuzi?
Păi RCA-ul îl am plătit.
Eu vorbesc de asigurarea la mașină.
Pentru care mama a plătit o groază de bani anul ăsta. Din cauza asta nu mai pot cumpăra nimic de Crăciun. Și ș-așa de Crăciun sufăr mult sufletește. Măcar micile cumpărături să mă mai ferice și pe mine. Acum nu te gândi că iau cine știe ce. Dar măcar un caiet, un pix, o carte, un semn de carte, un abțibild sau orice mică jucărie și prostie, pe mine mă fericesc în aceste momente ale anului.
Și când mi-a zis mama că nu mai pot cumpăra nimic pentru că a plătit asigurarea, am murit.
Și nu pricep de ce trebuie an de an. Păi hai să spunem că eu aș fi fost singură și cu minim pe economie. Care e undeva la 20 de mil parcă. Păi dacă eu eram singură, cum oricum sunt în Univers și plăteam 17 mil pentru asigurare și nu aveam poate cum să strâng banii ăia, ce făceam? Eu eram nevoită să mai trăiesc doar cu 3 mil pe lună, fără oricum a mai plăti în luna aia utilitățile și benzina pentru drumul casă-muncă.
Doar mie mi se pare că se cam profită de noi?
Și ok, poate fi plătit, că doar nu sunt eu oricum genul care vreau ceva gratis, dar nu an de an. Pe bune?!
Pai RCA-ul este acea asigurare auto obligatorie despre care vorbesti...si da, sunt de acord, este mult prea scump pentru veniturile din Romania, ca si multe altele de altfel. Traim intr-o tara cu venituri de Orient si preturi de Occident. Acum mai e si vrajeala asta sinistra cu "climate change" si se incearca sa se transforme masina personala intr-un lux, la care doar "privilegiatii" pot avea acces. Cum? Una dintre metode este practicarea de preturi ridicole la asigurari, combustibil, etc, pentru ca din ce in ce mai putini oameni sa si le permita.
Păi pot face ce vor cu mașinile de lux și și să le transforme chiar și pe cele mediocre în lux dacă vor. Dar nu la oamenii cu Dacii și venituri mici să le ceară atât. Mai ales la oamenii care nici nu se chinuie să facă curat în mașină, dapăi să mai aibă lux. )
Bine și totuși mama, săraca, tot are un venit de Doamne ajută, dar eu am, nu prea am, iar oricum dacă mă reîntorc în învățământ, nici nu se pune problema ca să mă dau mare că am venit mare, pentru că și chiar dacă ar crește salariile profesorilor, așa cum spun ei, eu tot le iau de toate pentru clasă elevilor mei, de la vocabulare, caiete, pixuri, creioane, carioci, jucării și tot ce trebuie pentru a-mi face lecțiile cât mai bine și a nu se simți vreun elev marginalizat că nu are sau că după să zică "profa-i ia doar lu ăla sau lu ăla" așa că, nici nu se pune problema de a avea mulți bani.
Iar dacă mă duc pe altceva și mai jos, nici nu se mai pune problema. Asigurarea și o lună fac foamea.
Bine eu acum mă gândesc și departe, deocamdată o am pe mama și când avem ambele salarii, mai merge, dar mă gândesc ce mă voi face când voi fi alone și faza e că de mașină tot am nevoie, pentru că dacă voi rămâne în învățământ (de care văd că nu mai scap), voi fi nevoită să lucru la țară, că doar pe acolo mai sunt posturi libere, prin Călărași, pe aici toți sunt titulari pe post și pe deasupra să mai car și materiale didactice, deci de mașină voi avea nevoie ca de aer.
"Eu vorbesc de asigurarea la mașină."
Asigurarea la masina este RCA. Pune-ti ordine in idei inainte sa mai iesi cu masina in trafic...
Ăă, deci RCA ul era asigurarea? )
Adică eu credeam că RCA ul e ăla pe care se dă 100 de lei, și-ți fac verificările anuale? Nu?
Eu vorbesc de o altă asigurare pe care mama mea a dat 17 mil și mi se pare prea mult pentru o Dacia, pe care la mâna a doua o iei poate și cu 50 de mil. Păi e asigurarea cât o mașină pe care o iau la mâna a doua? Ce e asta?
Am înțeles că dacă fac accidente crește suma, dar nici chiar așa. Am făcut doar două accidente anul trecut și asta ar fi crescut suma să înțeleg, dar tot mama mi-a zis că și anul trecut, anul trecut chiar fiind primul an în care am condus, deși eu mașina o am de doi ani, dar în primul an neconducând că mi era frică, nu am făcut niciun accident, dar mama mi-a zis că la fel a plătit și anul trecut, tot pe la suma asta.
Aproape 20 de mil, mi se pare prea mult, oricum ați vedea lucrurile, pentru o Dacie. Păi dacă la o Dacie e aproape 20 de mil asigurarea și anual, atunci pentru un Volswagen sau un Peugeot, cât e asigurarea, 40 de mil?
Și dacă să zicem că la mâna a doua cu chiu cu vai îmi iau una mai bună, dar după am doar minim pe economie sau un mediu pe economie + copil, eu ce fac? Cum plătesc asigurarea? La cine mă împrumut și cum mai dau banii ăia înapoi?
Și nu, eu nu vorbesc de mașină ca moft cu care să mă plimb și să fac cumpărături, ci ca necesitate, ca să ajung spre exemplu la un post de muncă, precum polițist, pompier sau profesor?
Și poate nici nu sunt în postura să mai fac nazuri că nu-mi place domeniul și de nevoie eu trebuie să fiu la program la jobul cutare, că doar calificarea aia o am și doar acolo pot lucra?
Cum fac cu asigurarea la mașină cât salariu minim/mediu din România?
Sper să nu-mi aduceți argumente și aici, că oi fi eu de pe altă planetă și neștiind cu ce se mănâncă viața, dar ăsta e un calcul simplu de care Statul ar trebui să țină cont la naiba și chiar firmele de asigurări, nu doar să facă bani pe urma noastră.
Să țină cont că e imposibil a plăti asigurare cât un minim pe economie.
Și cum spuneam, eu pot să tac, că sunt un caz fericit, până la urmă, o am pe mami încă de plăți, iar când ea nu va mai fi, sper ca să ajung măcar la un mediu pe economie până atunci ca să mi permit și eu să plătesc taxe și impozite și să mai am ceva de trăit.
Dar ce am spus eu mai sus, scenariul fictiv, sunteți conștient că nu e doar un scenariu și chiar sunt oameni care chiar așa fac?
Dau o lună pe te miri știe ce taxă și aia e. După fluieră, burta, sănătatea, frigiderul, casa.
Dacă așa e viața, e cam prea nedreaptă. Și nu, nu o spun că vai e vina lor că nu au învățat sau tras mai mult, asta e viața, nu toți putem fi șefi sau cu maxim pe economie, dar Statul de asta trebuie să aibă grijă, că da, sunt de acord că luxul se plătește și că dacă îl vrei, scoți banul și faci sacrificiul, însă mașina e un esențial deja în ziua de azi, iar ei trebuie să facă taxele încât să-și mai permită și cel cu minim pe economie ceva, nu credeți?
Iar cel cu maxim oricum va fi și mai fericit, că-i va rămâne și-n casă mai mult. Nu zic să fraierim, dar nici să fim fraieriți.
Deci ori o sumă cam cât jumatea lui minim pe economie, ar fi una, ori plata aia mai mare, dar la mai mulți ani, nu în fiecare an.
E prea mult.
Mi se rupe sufletul deja și buzunarul și nervii.
Cât de condus, aveți dreptate, am spus oricum mereu că nu sunt vreun șofer strălucit. Am și renunțat oricum la șofat. Mi s-a tăiat deja și oricum m-a luat iar anxietatea socială, așa că, nu prea mai pot ieși din casă. Cu atât mai mult cu mașina. Mai nou mi-a reapărut și paranoia, că dacă cineva mă va urmări să râdă de mine.
Doar de nevoie, o fac, cum ar fi un job. Și dacă moare mama sau bunica și trebuie să o duc la spital sau la morgă. În rest nu mă mai interesează. Ș-așa costă mult și gazul și benzina. Și întreținerea mașinii. Oricum, nu prea pricep ce e și cu asigurarea asta, însă eu când am avut câte o defecțiune anul trecut, am dus-o la mecanic și am reparat-o cu bani. Atunci la ce ajută asigurarea, că nu prea pricep?
Ai scris prea mult și nu voi citit totul.
Asigurarea mașinii e pentru ceilalți participanți la trafic nu pentru mașina ta. Și la cate accidente pare că faci e normal sa fie o sumă mare.
Cât despre costuri... E simplu. Nu îți permiți o mașină mergi cu autobuzul. Mașină e un lux nu i necesitate.
YT_XRat_1985 întreabă: