Se încadrează perfect tipului de netruditor al cuvântului scris alături de alt gen de neiubitor de carte care îşi cumpără cărţile, doar pentru a umple raftul bibliotecii, cu metrul după el.
Faza cu profesorul nu prea ţine pentru că aceste cărţi din programa şcolară au fost tipărite la atâtea edituri şi în atât de multe forme : ca dimensiune a paginii, dimensiune a caracterelor plus unele care au fost ilustrate sau nu, cu prefaţă sau introducere mai mare sau mai mică etc., încât mâ îndoiesc că poate cineva gândi măcar că aceste opere ar putea fi standardizate din acest punct de vedere.
E mai degrabă o întrebare de genul : - Dar câte kilograme are cel cu care trebuie să mă bat?
Existând şi varianta crosului mai " sănătos " la care se vede că apelează din ce în ce mai mulţi.
Societatea nou nouţă nu are de fapt nevoie de capete prea luminate, un robot are nevoie de un instructaj foarte simplu chiar în societăţile puternic dezvoltate de tip : casă - servici, fără prea multe întrebări existenţiale adiacente.
Charlie Chaplin în Les Temps Modernes din 1936 a anticipat tipul de societate ce va urma, un pic mai curată ce e drept ( şi la creier din păcate ).
http://www.youtube.com/watch?v=DrC_1HCKvuA
Cei care posteaza asemenea intrebari vor sa stie cat timp le ia cartea. Daca mai au timp sa mai stea si pe net.
Sunt prea obositi sa "citesca", vor sau trebuie o anumita informatie din acea carte si vor sa vada daca merita sa citesca cartea(sa nu o mai cumpere degeaba)in loc sa se uite la tv. la o emisiune superba cu "megastar-uri". Oricum nu stiu cati indivizi din generatia dupa '90 au placerea si setea de a citi. Nu mai cauta raspuns, pentru ca e dezamagitor si cum ai zis si tu, nici eu nu-l cataloghez la criterii. Bafta.
Se pare ca treaba-i ceva mai complicata. Spun asta pentru ca exista profesori de liceu (buni profesionisti) care, cand cer elevilor sa citeasca, mentioneaza limba in care sa fie citita cartea, eventual anii in care a fost scrisa, si numarul minim de pagini. Elevul are libertatea sa-si aleaga autorul si stilul scriiturii. Dar numarul de pagini devine una dintre cerinte. Pentru mine a fost un mister pana cand am intrebat deschis profesorul si asa am aflat (a cata oara?!) cat de mult conteaza cantitatea, chiar si-n literatura.
Este normal sa conteze cantitatea, nu calitatea, in viata...
Pana si premiile Nobel in literatura se dau pentru scriitori consacrati, cu volum mare de opere publicate, nu pentru debutanti cu 10 pagini de calitate covarsitoare publicate
Acum spune si tu: ai avea mai multa incredere in cineva care a citit 500 de pagini la viata lui, sau in cineva care a citit 5000
Personal consider ca profesorul tau avea perfecta dreptate: neputand sa isi forteze elevii sa si inteleaga ce citeau, putea eventual sa-i forteze sa citeasca cat mai mult, doar-doar or prinde ceva. Stii tu: sa ne adapam din oceanul cunosterii, nu sa sugem cu paiul din paraiasul culturii...
Ai dreptate: neputand sa isi forteze elevii sa si inteleaga ce citesc, profesorul eventual poate sa-i forteze sa citeasca cat mai mult, doar-doar or prinde ceva.
De aia numarul de pagini devine asa important.
Ni aici dialog pe care l-am avut eu azi:
-Ce faci, pleci deja?
-Da. Am de citit in vacanta ceva de Eliade. Ce-mi recomanzi?
Eu ii fac recomandarea domnisoarei, la care ea-mi raspunde asa...cu naturalete:
-Cate pagini are?
-Vreo 200, nu stiu exact.
-Asa putin? Nu-i bun! Mie imi trebuie de la 300 in sus, altfel nici nu ma primeste la ora.
So, de la 300 in sus incepe oceanul cunoasterii, cum ar veni. Sub 300, sugem cu paiul, cum bine spui.
Ia-i lu' domnisorica un kindle, sa-l citeasca pe Eliade la cate pagini vrea ea, in functie de zoom, si te-ai scos
Am facut deja manevra asta, boicotand ideea de cantitate. Avea de citit de la 400 de pagini in sus, in germana, dupa teze, cand deja era varza de obosita si cu sindromul tiganului care se-neaca la mal( Iulius-Mall). Mi-a spus ca daca nu citeste ceva usor si placut, nu mai citeste deloc. I-am gasit Suskind cu Das Parfum, dar nu bifa cerinta cu numarul de pagini. I-am propus romanul pe kindle, bazandu-ma pe ideea ca profa nu rimeaza cu tehnologia. Si-asa o fost! Suskind pe kindle avea in jur de 300 pagini si profa n-a stiut sa verifice.
Dar de atunci kindle-ul meu nu mai e al meu mi l-a luat si toata vacanta a descarcat literatura gratis in engleza si eu am ramas cu ochi-n soare ca la noi o carte clasica costa in jur de 40 ron. Mult!
Am vrut sa-ti dau un "amuzant", dar statutul de junior nu imi permite sa ma amuz si eu, ca tot seniorul
Acum pe bune, revenind la subiectul initial: in ziua de azi numarul de pagini este criteriu primordial. De ce cred asta? Pen'ca mass-media ne-a invatat ca un film dureaza fix 2 ore, cu reclame cu tot . Deci orice tanar care inca mai crede ca "cartea bate filmul" se asteapta "sa citeasca" un film (vezi Parfumul) in maxim 3 ore, cat face trenul de la Bucuresti la Constanta Orice e peste da cu virgula si nu e feng-shui! Deh, meteahnele secolului vitezei...
Eu, de cealalta parte, imi amintesc cu drag de anii tineretei, cand cautam disperat o carte mult aclamata si valoroasa, si cand in sfarsit isi facea careva mila de mine si mi-o imprumuta, pana sa apuc s-o citesc eram deja nervos ca n-are destule pagini si o sa se termine prea repede
Alte vremuri, soro!
Cred ca, daca aveam asa o tuta de profa care sa masoare cultura in numar de pagini, sa mor daca nu i-as fi zis ca am citit o carte jumate...ca sa bata paginile, deh!
Sau faceai ca mine, citeai Metamorfozele lu' Ovidiu si in romana, si in latina, ca sa para ca ai citit dublu
Buna.Oameni isi aleg cartile dupa nr de pagini ca sa le termian mai repede na lenea e mare.La multi ani si tie.Pa,pa
Prababil întrebarea a fost a unui puști căruia nu-i plăcea să citească, și era interesat de numărul de pagini al cărții. (rugându-se să fie cât mai mic, banuiesc )
Nici eu nu judec o carte după numărul de pagini, dar cu cât e mai mare, cu atât mai bine.Nu e tot una, o carte de 100 de pagini, sau un roman de 400.
Multă baftă!
La multi ani si tie!
Probabil vor sa stie daca are rost sa o caute (cumpere-imprumute)... poate un numar mare de pagini ii descurajeaza si mai bine cauta un rezumat pe net, sau vin aici cu o intrebare de genul "cine imi da si mie rezoomatul de la cartea X? pls! dau funda!"
Da. Constat si eu, pe zi ce trece, ca cititul dauneaza grav sanatatii. Chiar faceam misto de elevii mei explicandu-le ca, special pentru ei, numele magazinelor din Mall n-au mai mult de 5 litere; le-ar fi imposibil sa le citeasca daca ar avea mai multe.
Foarte buna asta
Parerea mea este ca multi intreaba asta la carti ce trebuie citite pentru scoala, nu din placere. Astfel, ei pot decide daca vor citit cartea integral sau doar un rezumat.
Profesorii de limba română au uneori obiceiul de a întreba elevii mai idioţi, mai în glumă mai în serios, câte pagini a avut cartea pe care au citit-o. Cum ei se bazează pe rezumatele găsite pe internet, au nevoie la urmă să ştie şi numărul de pagini a cărţii pe care ei trebuiau să o citească.
Nu stiu care e explicatia lor pentru lucrul asta (nu critic pentru ca ma stiu si pe mine cum numar paginile) insa stiu ca ei nu-si dau seama ca numarul de pagini al unei carti depinde de fiecare editura in parte, asa ca volumul X are la mine y pagini, la vecinul z etc...
Hold your horses! Deja i-ai bagat in ceata! Edituri. Editii. Volume. E prea mult!
Probabil vor sa stie orientativ. si eu ma uit cate pagini are cartea inainte de a o incepe. sunt unele pe care trebuie sa le citim obligatoriu pentru ca"asa prevede programa scolara" si crede-ma, atunci cand povestea e plictisitoare chiar ti-ai dori ca numarul paginilor sa fie mai mic
Unele persoane au de citit pentru scoala anumite carti si vor sa stie cate pagini au de citit pentru a scapa mai rapid de acea carte.
Parerea mea este ca nu este atat de important cate pagini are o carte.Ea trebuie citita din placere nu din obligatie.Dar uneori este important sa stii cate pagini are o carte ca sa poti sa-ti organizezi timpul mai usor(de exemplu:cartea are 100 de pagini, si tu sa zicem ca intr-o 1 h citesti 30 de pagini)asa iti este mai usor pentru ca raportezi la un numar de pagini mai concret si afli mai usor in cam cate zile poti sa termini cartea respectiva.
Dar asta e de obicei nu are o imortanta prea mare pentru cei care le place sa citeasca.
Sau sunt intrebati de catre profesori. Pe la mine se mai practica (ceva inutil dar cel care a copiat rezumatul de pe "goagal" cateodata se pierde si iti poti da seama ca minte dupa anumite "tic`uri" ca sa zic asa. ). sau alt motiv : lenea de a citi o carte de peste 300 pagini...
Ma gandesc la faptul ca din lipsa citirii cartii, multi cred ca daca stiu cate pagini are, devin mai destepti.Nu poti stii ce are omu`in minte.