Zbenguici
| Zbenguici a întrebat:

Lasand la o parte definitiile DEX-ului pentru ca sunt perimate dpdv al moralitatii, ma intereseaza parerea dvs: seductia este o forma de negociere, sau negocierea este o forma a seductiei? De ce?

13 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Este adevarat in ambele sensuri insa intr-un sens oarecum abstract. Trebuie sa ne gandim la o negociere mai speciala.

| psiholoaga a răspuns:

Cred ca seductia e o forma de negociere; de manipulare as zice, mai degraba. Putin flirt cu sefii iti faciliteaza o marire de salariu si se cheama ca "ai carisma", nu ca seduci. Cred ca diferite etichete pentru acelasi lucru, de fapt.
Of, Bro, sa inteleg ca cei sedusi sunt niste victime iresponsabile? Niste fiinte fara aparare care nu pot face fata unor gesturi mieroase? Niste zombi hipnotizati de un decolteu mai adanc sau de niste cuvinte potrivite? Tz tz tz... Hai sa mai pasam din responsabilitate si catre cel care se lasa sedus, ca nu e o marioneta fara creier si fara putere in mainile unui vrajitor malefic.

Zbenguici
| Zbenguici explică:

@Harciog, nu vad unde am folosit cuvantul manipulare in intrebarea mea. Dar daca te gandesti la negociere si la seducere ca manipulare.

| Dmonik a răspuns:

Sigur in orice negociere exista seductie, prin forma cedarii! Ambele au la baza nu persuasiunea, neaparat, ci dorinta de a domina. Daca discutam strict de proces si nu de finalitate, atunci, negocierea e o forma a seductiei.
Cred ca seductia nu lasa loc negocierii, in seductie, interesul celor doi e convergent!
Oh, vrei sa spun ca simt ca am trait degeaba!

| Dmonik a răspuns:

@psiholoaga, ai dreptate in contextul acela, dar acolo seductia isi pierde esenta si devine mijloc pentru un scop...mult prea material! Eu m-am gandit la seductie in sensul cunoscut!
Cedez! Recunosc, nu ca am trait degeaba, ci ca mai am de invatat, macar in domeniul seductiei! Nu va spun salariul meu!
Nu sunt Andreea Esca!

Răspuns utilizator avertizat
| Andreeagen a răspuns:

Continuand din perspectiva ta. seductia nu e o forma de a negocia. e o forma de a obtine ce vrei.
Pentruca daca ajungi doar la o negociere inseamna ca nu esti un bun seducatortongue

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu prea au legatura. Prin negociere fiecare are posibilitatea de a algege, de a se hotari daca e multumit sau nu de ceeace-i iese din asta. Unul poate sa ceara mai mult, altul poate sa mai lase de la el sau nu. Prin seductie, cel care seduce nu mai lasa celuilalt posibilitatea de a se impotrivi. Efectiv il/o acapareaza, il/o subjuga. Mai tirziu, persoana sedusa cind se trezeste, poate avea surpriza sa ralizeze ca a fost inselata. Singurul punct comun, ar fi ca ambele reprezinta o arta in sine... arta de a fi convingatorwinking

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e manipulare dar se poate folosi pentru a manipula pe cineva si nu spre binele lui.Cita subtilitate Zbeng!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Psiholoaga, vorbesti de calitatea de a te face placut. Nu gresesti.
Privitor la "iresponsabilitatea victimelor", este adevarat ca si victima este responsabila ca se lasa sedusa. Asta pentru ca oamenilor le place cind le vorbesti frumos, "mieros". Daca le spui ce vor sa auda, ai facut primul pas in ai cistiga. Nu de putine ori am vazut la stiri cum dupa arestarea cuiva, vecinii se aratau socati "Cum, el? Imposibil, era un om asa de bun, prietenos, imi dadea buna ziua, vorbea mereu frumos..." Continuind cu vorbele mieroase si linguseala, daca se lasa vrajiti sint ai tai. Sint si oameni care sesizeaza imediat linguseala si ajung sa te dispretuiasca pe masura ce insisti cu asta. Dar majoritatea se lasa vrajiti si sfirsesc prin a deveni marionetele tale. Seductia este o forma de manipulare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nici una si nici alta nu au nici cea mai mica legatura una cu cealalta pentru ca negocierire se fac mai mult in piata cu rromi pe cand seductia este un mod de ai arata unei persoane cat de mult o iubesti sau pentru a o convinge sa te iubeasca reciproc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Seductia este o forma a ofertei, nu a negocierii. happy Dupa care poate avea loc negocierea sau nu. Seductia poate sa nu ajunga in faza de "negociere" daca obiectul seductiei nu doreste acest lucru.

Incercarea de a califica seductia drept fenomen "pozitiv" sau "negativ" este apriori gresita. Nu este nici una nici alta, acesta este instrument - poate fi frumos si corect si poate fi folosit in scopuri malefice. Manipularea poate avea loc atat in cazul seductiei, cat si la negocieri de business. Deci nu are treaba cu seductia ca fenomen/actiune in sine.

| scoaladeseductie a răspuns:

Seductia este o arta si o stiinta in acelasi timp.

Mai intai este o stiinta cand esti la inceput, apoi pe masura experientei ea devine o arta.

E o negociere doar in etapa de stiinta, cand inca nu simti subtilitatile si nu ai intuitia formata, apoi e ceva mult mai puternic happy.