| EstiFericitaSauTrista a întrebat:

◕ Limba noastra materna o sa se piarda in favoarea limbii engleze?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Majoritatea tinerilor? Nu prea. Nu iei în calcul niște africani, niște asiatici...
Adoptarea unei limbi planetare e imposibilă, în contextul actualei orânduiri sociale. În primul rând, avem o populație de 7 miliarde de oameni, care e-n creștere accelerată. O populație dispersată pe întregul mapamond, împărțită în state, caste, triburi etc. Chiar de procedezi la eliminarea acestor frontiere, în special celor statale, îți rămâne dificila sarcină de a duce limba respectivă, în scopul preluării acesteia, în zone care nu au auzit de așa ceva. Știi tu, cum ar fi triburile alea de prin Africa... Ori ăia, în principal, ar avea nevoie de niște mâncare și apă, niște cărămizi pentru cămine, nu de noi limbi de învățat. Și, cum ai zis și tu, și ei fac parte din alea 7 miliarde și-n continuă creștere.
În al doilea rând, suntem 7 miliarde! Împrăștiați pe tot globul. Știi câte dialecte care se unesc sub numele de "limba engleză" există în Anglia? Zeci, probabil sute. Numai acolo... Limba engleză vorbită într-o regiune sună complet diferit de cea vorbită în altă regiune. Asta pentru limba vorbită suferă adaptări și influențe continue. Limba engleză nu e numai aia pe care o auzim în filme, aia e limba literară engleză. Am lucrat vreun an la o firmă britanică, cu sediul într-un orășel pe lângă Birmingham, și-ți spun că, prima oară când am primit telefon de la cineva de acolo, în primele 10 secunde nu am înțeles nimic din ce-mi bolborosea tipa în telefon (e drept, nici nu așteptam telefon, altfel îmi setam urechea și cerebelul pentru o astfel de provocare), până am intrat pe frecvența potrivită și am rugat-o să slow down a lil bit. Și-a cerut scuze, știind că doleanța mea e justificată, mai ales că limba mea engleză nu e stricată sau deficitară, am lucrat în engleză, atât verbal, cât și în scris. Acum imaginează-ți un fenomen din ăsta la nivel global... Ai fi capabil să păstrezi o limbă unică, pură, care să fie vorbită de miliarde de oameni? Nu, tot s-ar forma acele dialecte, care n-ar dura mult să se transforme în limbi total diferite una de alta.
O soluție ar fi doar reducerea numărului populației și plasarea oamenilor sub o nouă formă organizatorie, în conglomerate urbane enorme, pe suprafețe extrem de restrânse, unde ar fi posibilă conservarea unei atare stări de fapt. Africanii? Screw them, mai mult încurcă...
Nu sunt total împotrivă, dar știu că este, practic, imposibil în viitorul apropiat, și că ar fi posibil doar în condițiile distopice descrise de mine în ultima parte a răspunsului.

30 răspunsuri:
| Dumnezău a răspuns:

Nicidecum.Limba romana este prea complexa, pentru a fi inlocuita de engleza, o folosim de prea mult timp.Chiar daca mai vezi pe cate unul combinand engleza cu romana, asta nu inseamna ca o sa plecam capul si o sa acceptam ca limba oficiala engleza.

| CoquineNoire a răspuns:

Of course not, why do you think that?

| Polaris a răspuns (pentru CoquineNoire):

Blasphemy, blasphemy!

| Alyra a răspuns:

Nu.

| IMC90 a răspuns:

Nu, dar deja s-a pierdut in ''favoarea'' messengerienei

| sabin89 a răspuns:

Nu. Noi avem o limba invulnerabila, cu legi foarte bune si cu un "rezervor" lexical extrem de elastic. Patrunderea englezismelor ii face chiar bine, o imbogateste si o fortifica. Noi le supunem gramaticii noastre si ele devin romanesti. De ex., le folosim declinate: un mail/ mailul/ mailului. La unele, deocamdata folosim cratima (site/ site-ul), dar curand va disparea si asta. Chiar si grafia englezeasca se va romaniza (sait/ saitul). Asa ca, pasagera pe la noi engleza consolideaza limba romana si-i largeste si mai mult campul lexical. Nu avem niciun motiv sa ne ingrijoram. Au mai trecut pe la noi, ori au ramas pe-aici populatii migratoare, dintre care unele ne-au si stapanit - pana le-am asimilat pe nesimtite, dupa ce le-am "smuls" toate cuvintele care ne-au placut sau le-am considerat utile.

| morningstar a răspuns:

Nu cred ca o sa se piarda in favoarea limbii engleze. Probabil ca datorita influentei pe care aceasta engleza o are, limba romana va mai imprumuta cuvinte din engleza. A fost o perioada cand limba romana era puternic influentata de limba franceza, dar fenomenul disparitiei limbii romane in favoarea francezei nu s-a produs. Cred ca ar trebui timp si contact mult mai strans cu vorbitorii de limba engleza (ca limba materna) pentru ca limba romana sa sufere modificari redate de imprumuturi majore din limba engleza, dar sa fie inlocuita, nu cred ca se va intampla vreodata.

| NuAmCeFace a răspuns:

1. Dc sa se schimbe limba noastra materna?
2. Daca chiar sar propune sa se schimbe limba noastra numeni nu ar fi de acord...

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Niciodata. Expansiunea limbii engleze se datoreaza faptului ca initiatorii celor mai sofisticate sisteme de comunicatii si imformatica se exprima in aceasta limba.Asta explica popularitatea ei la nivel mondial.Folosirea limbii engleze in exclusivitate de un roman e o manifestare de cosmopolitism, ca sa nu folosesc un alt termen.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

A mai existat o perioadă identică, în secolul al XIX-lea, numai că atunci limba și cultura română au fost invadate de franțuzisme. Mi-e greu să înțeleg ce-o fi așa de greu ca, cunoscând treburile astea (le cunoașteți, nu?), să încetați cu îngrijorările astea. Încercați și voi să procesați informația primită și stocată în creier, că, altfel, o aveți degeaba.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Raymusic e supărat pe limba română, că nici până la respectabila vârstă pe care o are n-a fost în stare să-i deslușească tainele.sad
Să-i zică cineva c-am zis asta, că mie mi-a dat ignore.

| CoquineNoire a răspuns (pentru anonim_4396):

Hai nu mai fi suparat ca ai primit ignore... ceai mami, lui nu poti sa-i spui laughing

| ateuNEGATIV a răspuns:

De ce nu?

| iKronstadt a răspuns:

Nu știu care-i limba voastră maternă. Deci, nu-ți pot răspunde strict la subiect.

| RomulusMilea a răspuns:

Nici vorbă. Limba unui popor este ca un organism viu, se adaptează, se modernizează, autorii dicţionarelor DOOM şi DOOM2 au inclus cuvinte care în trecut erau considerate greşite, pentru că s-a încetăţenit utilizarea lor (a compleCta, etc.). Faptul că o anumită minoritate amestecă cuvinte din limba română cu alte cuvinte din alte limbi de circulaţie internaţională, nu înseamnă neapărat că întreaga limbă română se va altera. Marii lingvişti ai României au recunoscut şi au acceptat foarte multe neologisme, dar acestea se adaugă la vocabularul limbii române, nu neapărat aceste cuvinte le înlocuiesc pe altele.

| AndreiAlexandru36 a răspuns:

Cu siguranta NU!

| Coconutz a răspuns:

Avem nevoie de o limba globala iar engleza este cea mai usoara si accesibila.
Deci limba noastra materna este de o importanta miniscula.
Iar pentru cei ce tin cu drag de scumpa lor limba romana din partea le doresc un colt mic in munte unde sa pot vorbi "romaneste" pana se satura. Ori sunteti incapabili sa invatati o limba usoara, ori o stiti dar va e rusine sa o vorbiti ca va balbaiti sau... sunteti idioti.
Nu limba vorbita de sens unui cuvant sau propozitie.
Eu sper si astept cu nerabdare o limba internationala.Si chiar daca va fi chineza sau pasareasca o sa o invat deoarece este benefic LUMII(adica..stii tu ...aia 7 miliarde din care si tu "face" parte)

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 a răspuns (pentru Coconutz):

Coco, întrebarea nu era dacă e sau nu benefic, ci dacă se va întâmpla sau nu. Ori asta nu se va întâmpla prea curând, până la urmă, cea mai vorbită limbă e tot mandarina, nu engleza. Tu ai adus în discuție altă problemă, cu o atitudine de superioritate grețoasă. Cunoști engleza? Trebuie să fii un soi de klingonian, ceva...laughing Simpaticilor.

| Coconutz a răspuns (pentru anonim_4396):

Am specificat ca limba engleza e mai usor de invatat.
Cel putin pe internet unde majoritatea tinerilor isi petrec timpul limba cea mai vorbita este engleza si apoi mandarina.
Chiar nu conteaza ce limba va fi. Poate sa fie si romana din partea mea.

| EstiFericitaSauTrista explică (pentru anonim_4396):

◕ Ideea e ca va fi un fel de dialect combinat intre engleza si romana.

◕ Cam asta a reiesit din toate ideiile.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Coconutz):

Majoritatea tinerilor? Nu prea. Nu iei în calcul niște africani, niște asiatici...
Adoptarea unei limbi planetare e imposibilă, în contextul actualei orânduiri sociale. În primul rând, avem o populație de 7 miliarde de oameni, care e-n creștere accelerată. O populație dispersată pe întregul mapamond, împărțită în state, caste, triburi etc. Chiar de procedezi la eliminarea acestor frontiere, în special celor statale, îți rămâne dificila sarcină de a duce limba respectivă, în scopul preluării acesteia, în zone care nu au auzit de așa ceva. Știi tu, cum ar fi triburile alea de prin Africa... Ori ăia, în principal, ar avea nevoie de niște mâncare și apă, niște cărămizi pentru cămine, nu de noi limbi de învățat. Și, cum ai zis și tu, și ei fac parte din alea 7 miliarde și-n continuă creștere.
În al doilea rând, suntem 7 miliarde! Împrăștiați pe tot globul. Știi câte dialecte care se unesc sub numele de "limba engleză" există în Anglia? Zeci, probabil sute. Numai acolo... Limba engleză vorbită într-o regiune sună complet diferit de cea vorbită în altă regiune. Asta pentru limba vorbită suferă adaptări și influențe continue. Limba engleză nu e numai aia pe care o auzim în filme, aia e limba literară engleză. Am lucrat vreun an la o firmă britanică, cu sediul într-un orășel pe lângă Birmingham, și-ți spun că, prima oară când am primit telefon de la cineva de acolo, în primele 10 secunde nu am înțeles nimic din ce-mi bolborosea tipa în telefon (e drept, nici nu așteptam telefon, altfel îmi setam urechea și cerebelul pentru o astfel de provocare), până am intrat pe frecvența potrivită și am rugat-o să slow down a lil bit. Și-a cerut scuze, știind că doleanța mea e justificată, mai ales că limba mea engleză nu e stricată sau deficitară, am lucrat în engleză, atât verbal, cât și în scris. Acum imaginează-ți un fenomen din ăsta la nivel global... Ai fi capabil să păstrezi o limbă unică, pură, care să fie vorbită de miliarde de oameni? Nu, tot s-ar forma acele dialecte, care n-ar dura mult să se transforme în limbi total diferite una de alta.
O soluție ar fi doar reducerea numărului populației și plasarea oamenilor sub o nouă formă organizatorie, în conglomerate urbane enorme, pe suprafețe extrem de restrânse, unde ar fi posibilă conservarea unei atare stări de fapt. Africanii? Screw them, mai mult încurcă...
Nu sunt total împotrivă, dar știu că este, practic, imposibil în viitorul apropiat, și că ar fi posibil doar în condițiile distopice descrise de mine în ultima parte a răspunsului.

| BCoMichael a răspuns:

Acum ca ai adus aminte, se poate! E ingrijorator dar da si totul din cauza remarcilor, replicilor si a expresiilor in limba engleza pe care toata lumea l-e foloseste pe retelele de comunicatii! Dar nu cred totusi ca o limba nationala se poate schimba asa usor, doar daca ne colonizeaza Britaniciirolling on the floor

| Crisstttina a răspuns:

Niciodata! happy

| anabellafeonix a răspuns:

Normal ca nu ambele limbi se vor pastra chiar daca engleza este mai vorbita decat romana

| NickyDragutza a răspuns:

Chiar daca se folosesc in limba romana si cuvinte din limba engleza nu inseamna ca limba romana se va pierde nu are cum

| ggalilei a răspuns:

Conform studiilor, la impactul dintre doua civilizatii cea mai retrograda, mai pasnica, mai "minora", este asimilata de catre cea mai avansata, mai puternica.La cum evolueaza mondializarea, internationalismul actual, nu este exclus ca in cateva sute de ani limba romana sa fie minoritara sau chiar inexistenta pe aceste meleaguri.Stiu ca exista dialecte si chiar limbi disparute, un popor isi poate pierde identitatea daca nu are o doza de nationalism, in sensul bun al cuvantului. Iar la gradul de incultura si salbaticire al poporului roman, contribuie si forte oculte retrograde exterioare, un popor incult e mult mai usor de cucerit decat unul instruit care-si cunoaste istoria si strabunii.

| Deiutza18 a răspuns:

La cum evolueaza problema, sunt aproape sigura.

| unknownn a răspuns (pentru Deiutza18):

De ce esti tu asa sigura?

| Deiutza18 a răspuns (pentru unknownn):

Pentru ca cunosc persoane care de la 3 ani vorbesc engleza iar acum se exprima mai bine in engleza asa ca o folosesc mereu.(chiar si fratele meu)

| unknownn a răspuns (pentru Deiutza18):

Da dar imagineaza-ti ca tara noastra este constituita din 50% asezari rurale, si 50% asezari urbane.
Ia zi tu mie cat la % din populatia care traieste in mediul rural cunoaste limba engleza?
Sa nu mai zicem de aia din mediul urban, pentru ca mai multi analfabeti traiesc la oras decat la sate.