Problema e că cei mai mulți asociază orice fel de handicap cu tulburările psihice. În cazul meu, pățesc destul de frecvent să mă întrebe lumea cum fac un lucru sau altul, lucruri extrem de simple însă, pe care nu și le pot imagina ca făcându-le fără vedere. Să nu mai zic de momentele în care vine vorba de telefon sau pc, majoritatea cred că e imposibil să te folosești de așa ceva dacă ești nevăzător, le demonstrez contrariul imediat și se potolesc.
Nu știu care e mecanismul din spatele acestor reacții, nu sunt psiholog sau psihiatru, însă, prima reacție a multor oameni când ne cunoaștem prima dată este, de cele mai multe ori, una ciudată. Unii vorbesc cu mine foarte tare, crezând că sunt și surd probabil, unii scot bibliile și încep să se roage pentru sănătatea și bună-starea mea invitându-mă pe la biserica de care aparțin, Unii pur și simplu mă ignoră și vorbesc cu persoana de lângă mine, ca și cum n-aș fi acolo, etc.
Părerea mea e că totul ține de mentalitate și de faptul că, oamenii de rând, rar văd persoane cu handicap în cercul lor de cunoscuți și atunci li se pare ceva uimitor, inedit, dar tot-odată și ceva cu care nu știu cum să se descurce, o situație pentru care nu au nici un punct de referință, nu știu cum ar trebui mai exact să reacționeze, dând naștere la toate aceste reacții ciudate.
Le e rusine, nu le convine. Au impresia ca se fac de ras daca ii vede lumea alaturi de o persoana cu handicap
Fiecare reactioneaza poate asa cum ar dori sa se poarte ceilalti cu ei,daca ar fi in aceeasi situatie.
Pentru ca asta e in mintea tututror..."ce m-as face eu intr-o asemenea situatie?".
Unii sunt plini de compasiune,altii vor sa afle ce anume s-a intamplat, altii se bucura ca nu sunt ei in locul suferindului, reactii umane nemasurate.
Dupa sufletul si generozitatea fiecaruia.
Eu ma port normal, pentru ca e un mod sigur de a-l face pe celalalt sa se simta si el normal, alaturi de mine.
Raspunsul la intrebarea ta e simplu "de prosti".
Ca un om destept nu se comporta asa.
Pe bune acum...Tu nu te-ai saturat sa tot bati campii pe aici? Pe main accountul tau erai femeie si aveai 27 de ani.Acum esti barbat si ai 21 de ani.Ori ce ai fi, nu esti normal(a) la cap, suferi de probleme mentale SERIOASE si tu umblii pe site-ul asta, activ(a) 24/24!
Prietene, ăsta e singurul meu cont, n-am mai avut alte conturi pe aici, nu stiu ce ti-ai inchipuit tu sau altii.
Eu am fost si sunt barbat.
Lasa-l, nu vezi ca omul e dus, deja e avertizat, incearca sa te faca sa injuri ca sa se simta el superior
uita-te numai la raspunsul asta:
https://www.tpu.ro/......a-nu-acum/ (trebuie sa faci scroll si sa dai click pe "utilizator avertizat"
"Da-i dracu si pe ucrainieni, ne-au facut destul rau in trecut noua romanilor.Nu inteleg de ce unora le e mila de ei.Acum primesc si ei ceea ce merita."
tipul DELIREAZA GRUPA MARE, ucrainienii nu ne-au fost prieteni (ne-am judecat pentru Insula Serpilor siiiii, cam atat, si noi am castigat, nu ei, noi am primit o bucata foarte mare de continent, ei au primit una bucata stanca pustie), DAR NICI DUSMANI, poate BOUL ii confunda cu rusii care dupa ww2 NE-AU INVADAT TARA, OMORAT PE CINE AU AVUT EI CHEF si au facut ceea ce au facut rusii intotdeauna cel mai bine... AU VIOLAT PE CINE AU APUCAT
Am observat o oarecare schimbare de atitudine a oamenilor fata de mine de cand sunt intr-un scaun cu rotile. Tot felul de oameni complet necunoscuti se simt indreptatiti sa ma intrebe ce am patit - de parca le datorez o explicatie si se simt ofensati cand refuz sa le dau informatii medicale private. Altii nici nu ma intreaba ce am si imi recomanda tratamente "alternative" sau "naturiste". Am patit tot felul de chestii de exemplu intr-un restaurant am conandat un pahar de vin si chelnerita l-a intrebat pe prietenul meu daca sa imi aduca sau nu.
De ce se poarta asa? Nu stiu si nici nu ma prea intereseaza. In general incerc sa evit oamenii cu prejudecati sau precinceptii de genul asta.
In general prietenii, colegii si pacientii ma treateaza perfect obisnuit.
Si nu dau voie numanui sa ma impinga in scaunul cu rotile, are rame pe dinafara rotilor, il manevrez singura. Fiindca inca pot sa imi folosesc cat de cat picioarele ma descurc singur in cele mai multe situatii: conduc o masina cu control manual pentru acceleratia si frana, bara si scaun la dus, casa fara etaj si din care am scos pragurile, etc. Ma descurc si nu sunt neajutorata.
De fapt, sa te corectez, chiar si o persoana care poarta ochelari se afla in acea categorie, si sunt destui de multi, batrani si copii. Sunt oameni care cand ei vad durerea cuiva, o simt pe pielea lor, aceia incearca sa evite senzatia, (am de zis ca nu suport gramatica, de obicei evit verbe la persoana 3, ma scuzati), si mai sunt si alti oameni care hartuiesc persoana facandu-i mai rau. La orice intrebare din asta "ca de ce face x asa lui y" raspunsul este mintea lor, educatia lor care nu poate fi inteleasa de cei care nu o au, si deodata ce stii devii ca ei.
Nu stiu ce sa zic. Nu inteleg de ce trebuie sa ne discriminam asa de tare, adica, practic vorbind toti suntem oameni...
Tine de educatia fiecaruia sau din exp. anterioare unde cel mai probabil au patit situatii similare sau aproape la fel de dureroase. La altii e genetic sau din orgoliu.