Au un efect pshiologic,pentru ca ai un anumit staut in respectiva comunitate,nu ca ai fii mai apreciat de alti desi si asta e o forma de narcism dar iti un aer de superioritare in fata altora,nu fac generalizari explic asa pe scurt si eu,poate ma insel, mie nu-mi place ca raspunsurile se puncteaza,eu as merge pe punctarea funditelor, voturilor primite de catre useri, asa ajung unele pers un top luni, saptamani doar din raspunsuri, bine inainte se si promova asta da cat mai multe sa iei tricoul, cat despre premile cu monede multi imi spun ca expira pana sa se aduna ceva
Nu au nici un sens, e doar o comunitate, iar activitatea corecta duce la deosebirea fata de membrii noi sau neimplicati, prin aceste titluri.
Monedele astea mi se par pacaleli, indiferent cate raspunsuri lungi, documentate si explicite dai (in cunostinta de cauza), aprecierile de la editori vin random, undeva la 2-3 luni intra careva si iti da la misto doua monede pentru niste raspunsuri la nimereala, desi ai altele mult mai bune, la fel de recente.
In plus, unii useri de top sunt doar persoane fara viata sociala, care dau milioane de raspunsuri inutile, si pentru asta primesc distinctii si premii materiale. Nu arunc cu hate ori invidie spre ei, dar sunt atatia useri care nu ies din casa cu saptamanile, si dau raspunsuri despre masini, relatii si alte chestii pe care le stapanesc doar persoanele opuse lor.
Din câte am observat eu, aici se aplica strategia jocurilor MMORPG. Totul funcționează pe un sistem de recompense, care să te motiveze, să îți dai mai mult interesul, să devii mai activ sau într-un cuvânt, să fii cât mai implicat în ceea ce faci, fie conștient sau nu. Acele persoane care cer funda, de obicei sunt utilizatori noi, iar aceasta cerere a fundiței este făcută pentru că te ajuta din punct de vedere psihic.
Văd că ai pomenit de aprecierile de la site. Așa ceva este mai mult pentru a îți crea șanse iluzorii, în calitate de „noob", iar site-ul îl folosește doar ca să mai tragă lumea prin a rămâne cât mai mult pe el, acesta este adevărul. Nu am stat mereu să vad cine primește acele monede de la editori, dar am văzut că utilizatorilor noi le sunt acordate în mare parte sau celor care intră mai puțin și oferă răspunsuri destul de folositoare și asta tot ca să îi facă să rămână pe site . Pe de altă parte, am remarcat și răspunsuri de nota 20 care nu au fost luate în considerare de către editori, dar asta este, cauzele sunt diverse, tiparul este unul clasic, dar face parte și dintr-unul modern, un hibrid în materie de monede.
Foarte interesant asta cu motivatul! De asta am si pus intrebarea, ca ma intereseaza psihologicul din chestia asta.
Nu tebuie sa ma convingi cu altele sa stau, trebuie sa simt eu din mine ca doresc sa fiu acolo in mod natural, Ma motiveaza satisfactia si placerea ca discut cu oamenii, schimb pareri, dam idei unul altora, neajutam unii pe altii, si automat raman si sunt activ cat se poate. Eu asa vad treaba. Si daca nu e asta singura motivatie, nu e in ordine.
Aaa, ca paralel mai sunt si alea, e altceva asa ca si chestie, dar nu prin alea sa motiveze. Si cam asta se si intampla pe alte forumuri de fapt, acolo se vede cine sta pe bune, ca nu se dau decat like si atat, de catre ceilalti useri.
Pentru ca se vede un om implicat, se vede cand cineva raspunde in doi peri, si cand discuta, citeste tot, raspunde la subiect, comenteaza in asa fel incat vezi ca a citit si il intereseaza. Si daca motivatia nu este placerea pur si simplu, nu poti fi implicat ca lumea, adica unde nu e pasiune, nimic nu e.
Pe alt forum aveam nevoie de 100 postari ca sa pot intra pe o arie anume. Am inceput un fel de post hunting. Mi-a spus un moderator sa mai incetez, iar eu am zis "citeste sa vezi implicarea mea la tot ce am scris, este adevarat ca am vrut si posturi dar unde intru ma implic", a vazut, a zis ca este f okey.
Nu am facut decat sa ating mult mai multe discutii, dar unde ma pricepeam, unde puneam suflet, nu comentarii de 0, 3 randuri! E doar un exemplu, si multi sunt asa.
Iar aia care stau nu e neaparat ca nu au viata sociala, Eu stiu destui moderatori si useri care au familie, copii, dar au si pasiunea sa stea pe forumuri, ca doar nu stai toata ziua unu in altul, mai face si fiecare pasiunile necomune in cuplu.
Ca vi acasa de la munca, mananci, te speli, mai faci un sex, si mai stai pe forum 1-2 ore, sau un film cu partenerul, ori o plimbare, sau se uita fiecare la ce vrea, asta e viata de zi cu zi. In weekend e mai mult timp de de toate. Unii intra pe forum si de la munca cand apuca.
Fundele primite pe acest site te fac să simți util prin răspunsurile tale. Cerșitul de fundă e ca cerșitul de like-uri pe Facebook. Adesea fără merit.
Pai eu ma simt util pentru raspunsurile mele fara sa zica altii, ca de multe ori ce am zis am zis util si verificabil in realitate.
Mai zic si tampenii poate uneori, dar asta este, nu putem fi perfecti.
Si hai ca-ti da funda e ok, dar sa ceri, e cam comic.
Ca daca cineva considera ca meriti, iti da fara sa ceri.
Pentru ca in primul rand nu poti cere dat fiind ca nu stii daca celalalt apreciaza ce ai zis.
Ca nici eu nu am zis sa nu mi se dea funda, dar nu cer. Mi se da aia e, nu mi se da, iar aia este.
Mie de exemplu mi se pare interesant. Am mai fost pe TPU in 2012-2013 si acum m-am reapucat. Chiar cred ca pot ajuta pe multi si sunt curios de cazurile oamenilor, statisticile ma fac pe mine sa-mi doresc sa fiu si mai activ, pur si simplu simt ca nu fac totul degeaba. Ca si cum as face o colectie, e motivant Pentru mine asa functioneaza, pentru altii nu stiu.
Aha, deci am primit un raspuns, are logica ce zici, psihic te ajuta. Pe mine de ex ma face sa fiu activ ca imi place sa comunic, sa socializez, simt de la sine asta fara colectie sau altceva. Dar fiecare cum e. Normal ca uneori sunt mai activ, alteori mai putin activ, depinde si de ce mai am de facut acasa in restul de timp.