Nu trebuie sa ne pese noua, trebuie sa le pese celor care se ocupa de invatamint.
Daca alora nu le pasa, daca cei care sunt acolo pusi sa se ocupe de invatamint nu fac nimic, ce putem noi sa facem, nu prea vad.
Daca iti pasa ce? In primul rind a r trebuie sa le pese oamenilor, fiecare individ ar trebuie sa fie interesat macar sa inteleaga ceea ce citesc, daca nici ei nu-s interesati, asa se ajunge unde sintem acum.
Problema tot in invatamint sta, aia pot sa rezolve, dar nu is nici aia interesati de jobul ce il au, vin acolo doara sa isi ia banii.
Invatamintul este obligatoriu, deci copii, atunci cand is copii, pot fi obligati sa accepte sa fie invatati, dar trebuie sa existe din partea invatatorilor interes, sa faca orice copil sa pricepa cit de cit pe ce lume se afla.
Asa din curiozitate am vorbit cu citiva elevi de aici din america, am intrebat cei invata, cum ii invata la scoala invatatorii.
Nu se compara cu RO, aici se preda pe intelesul oricui, cel putin la nivel de scoala generala, ceea ce nu am vazut in RO.
Daca nu se iau masuri la nivelul institutie de invatamint, asa or sa mearga lumea, poate si mai rau.
Banui ca cei care pricep ce citesc, is unia care au fost pe mina unor invatatori care si-au facut jobu si a unui procent care pricep ei singuri.
Îmi pasă la modul că sunt conștient și că empatizez cu oamenii care au probleme de genul, însă schimbarea vine cu fiecare în parte. La o adică fiecare e pentru el, dacă x sau y nu vrea să știe să citească sau să înțeleagă ceva mai complex, de ce să ne agităm ceilalți?
Semi-analfabeti. De unde puie mei a apărut și termenul ăsta? E ca ai cum ai spune de o fată că e semi-virgină!?
Exact o virgina care sa satisfacut singura
adica oameni care stiu sa citeasca, dar care nu stiu ce citesc, care nu inteleg ceea ce ei citesc, ori scriu
Eu de exemplu la scoala la limba rusa, franceza eram semianalfabet stiam sa citesc, dar citeam asa automat, habar nu aveam ce insemnau acele fraze
Citesti, scrii dupa dictare, dar nu stii ce scrii ori citesti, deci esti semi, nu esti full.
Ne-ai dat un exemplu bun de semi-analfabetism. Pentru ca nu intelegi ce inseamna. Dar raspunzi ceva acolo.
Semi-analfabet inseamna ca stii sa citesti dar nu intelegi ce cistesti.
SEMIANALFABÉT, -Ă, semianalfabeți, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care abia știe să scrie și să citească. [Pr.: -mi-a-] – Semi- + analfabet.
Se pare ca esti si tu printre ei.
Alt destept...mai bine taceai. Ce spui tu, se numeste "analfabet functional". Adica exact ce esti tu. Citesti ceva, dar intelegi altceva.
Lasa ca esti tu destept.
Tu și cu prietenii tăi de la dex sunteți niște burlaci obosiți. Molestați Limba Romană. La fel a-ți făcut cu î.ul ăla din A. ba-i bun. ba nu-i bun. Pick one & Fu kin' stick with it.
Cu toții sunteți niște semi-virgini. LOL
Nu confunda semi-analfabetismul cu analfabetismul functional.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Analfabetism_func%C8%9Bional
Judecând după răspunsul tău se pare că ești unul dintre analfabeții funcționali la care fac referire în text.
Ai scris ceva acolo doar ca să fie scris dar fără să pricepi nimic.
Daca consideri că Toții Pentru Unul este un proiect eșuat. Ce cauți pe aici? Simți că faci parte din acest eșect format din analfabeți?
Ești un analfabet funcțional și agramat pe alocuri. Nici vorbă să știi ce e ăla sarcasm, ție îți patinează neuronii la un text simplu.
Îți mai dau o șansă ca să-mi demonstrezi contrariul.
De ce e apa din vasul albastru în stare solidă?
Singurul argument pe care-l are loser'ul ce-a prins cu măța-n sac.
Ori -Am glumit. ori -Sunt sarcastic.
Get lost!
Te-a durut neuronul când ai folosit google translate așa e? )
Mi-e milă de tine. Nu ești capabil să înțelegi un text simplu și asta te frustrează.
Cel mai probabil singurul tău neuron funcțional și-a ales alias-ul "demicuncalator" ca un strigăt de disperare că nu are companie în cutia craniană goală ca un bostan. ))
Ești un analfabet funcțional și agramat, pune-ți neuronul să se odihnească înainte să-mi mai scrii ceva, poate reușești să fii coerent.
P. S. "Better to remain silent and be thought a fool than to speak and to remove all doubt"
Finally. Un qoute care-ți vine perfect!
tu ai spus-o.
Imi pasa si iau atitudine. Dar degeaba. Analfabetii raspund violent si "stiutori" a toate. Sunt ca marul stricat care strica inca o lada de mere in care este pus.
Mi-a fost inchis contul ArthuriLung astfel că n-am mai apucat să editez întrebarea pentru a scoate în evidență exact ceea ce voiam să spun.
Acest cont 'tpuproiectesuat' este unul temporar (trebuie să confirm adresa de e-mail și n-am chef) și probabil că am o limită de vreo 5 răspunsuri după care n-o să mai pot răspunde la nicio postare.
O să comprim aici cât de mult pot.
@Bubico222, așa este, termenul potrivit era 'analfabeți funcționali' în loc de semi-analfabeți/semianalfabeți. Dar folosind logica, un semianalfabet este aproape întotdeauna un analfabet functional. Nu ai cum să înțelegi un text în totalitate dacă ai dificultăți în a-l scrie efectiv.
@LarisaChe07, asta am avut și eu în vedere când am pus întrebarea, dar apoi am verificat în DEX și nu se aplică categoriei de persoane la care făceam referire. Urma să modific termenul dar n-am mai apucat pentru că mi-au închis contul ))
Thanks for backing me up.
@76843, întâlnesc de multe ori situații de acest fel. Nu ai cum să porți o conversație cu cineva care este agresiv în exprimare sau care nu cunoaște proprietatea termenilor
Eu întotdeauna am apreciat pe cei care au ceva de spus și se exprimă adecvat.
@relian, îți mulțumesc pentru răspuns. Mi-a plăcut faptul că ai dezvoltat subiectul și ai identificat unele din cauzele ce duc la un sistem educational ineficient.
Problema cea mai mare este că decidenții (politicienii) nu au niciun interes ca românii să fie un popor educat. Un om educat este un om care își cunoaște drepturile, știe cum trebuie să funcționeze o societate normală și poate taxa derapajele politicienilor.
Pentru ceilalți, apreciez intervențiile, dar aș fi preferat să-mi spuneți de ce apa din vasul de culoare albastră este în stare solidă și nu lichidă, în loc să-mi spuneți că de fapt culoarea vasului este mov.
Just a small metphore.
nyoentox2002 întreabă:
robertmarius114 întreabă:
Cipi1212 întreabă: