anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Mi se pare îngrijorătoare problema attention span-ului/ duratei de atenție în ziua de azi. În opinia mea este de fapt una dintre cele mai grave probleme ale societatii moderne, mai ales prin prisma faptului ca este complet ignorată. De câte ori pun o întrebare mai lungă de 3 rânduri, văd clar ca ziua în răspunsurile primite că nu s-a citit integral. Nu doar in intrebările mele ci si in altele, văd persoane care răspund cu ignoranță citind doar 2 rânduri din ce s-a chinuit persoana respectivă să scrie. Știm cu toții ce se zice, că problema asta vine de la materialul tip TikTok(15 secunde) și lipsa cititului. Țin să fiu de acord. Și eu am problema asta, categoric, dar încă nu am ajuns în stadiul terminal. Încă mai citesc integral intrebarile de pe TPU la care vreau sa răspund, inca mai pot viziona videoclipuri mai lungi. Dar uneori îmi vine greu și e trist. Voi aveți problema aceasta cu attention span-ul? O observați în jurul vostru? Ce credeți că o creează și ce sfaturi aveți pentru a o remedia?

8 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Daca m-as limita doar la cateva randuri... nu este vina TikTok-ului laughing problema este intalnita de muuuult timp. Poarta si o denumire, parca cititul in F, primul rand, putin pe la jumatate si foarte putin printre.

Dar pe langa aceste lucruri, faptul ca cineva nu citeste toata intrebarea (desi nu stim daca o citeste sau nu, sau asa vrea sa raspunda) nu prea este... nicio problema, fiecare persoana face ce vrea si raspunde cum vrea. Da, ar fi frumos sa fie altfel, insa tu o duci bine, vecinul o duce bine, cel care citeste si raspunde o duce bine asa, avand un anumit rol in lumea asta... deci nu este chiar asa de grav.

Da, am observat in jurul meu si alte lucruri de acest fel, insa... nu conteaza happy

| CostinAlamariu a răspuns:

De acord cu tine. Dupa cum ai spus si tu problema asta vine in mare parte datorita aplicatiilor gen Instagram, tik tok, Facebook, snapchat etc. deoarece ne ofera informatii noi pe banda rulanta. Creierul nostru e conceput sa elibereze dopamina si sa ne simtim bine cand primim o informatie noua, dar daca îi dam prea multe informatii noi, prea repede se obisnuieste asa si nu mai vrea sa faca efortul sa fie atent la o informatie complexa.

Recomandarea mea ar fi renuntatul complet la astfel de aplicatii care iti abuzeaza sistemul de recompensare cu dopamina si citit carti, vizionare de documentare eventual, vizionarea unui film bun ca diverstisment.

| raMLesS a răspuns:

Da, ma plictisesc foarte repede, mai ales daca e vreun subiect care nu prea ma intereseaza.
Problema e ca am fost obisnuiti cu viteza asta, vrei sa stii ceva, datorita internetului aflii raspunsul in cateva secunde.
In mod special scoala ar trebui sa aiba ore de citit.
La limba romana sa nu se mai faca operele alea de rahat, ci mai bine sa le dea sa citeasca de exemplu, pentru ca e mult mai util si mai productiv.

Si eu citesc si vad clipuri pana la capat, dar am prieteni atat de afectati, incat le scriu pe Whatsapp doua randuri si ei ma intreaba "Ce?"... e chiar nevoie sa repet cand ai mesajul in fata ta? straight face

Mai tii minte bre laughing telefoanele de acum cativa ani? Apasai pe o aplicatie si dura 4-5 secunde sa o deschida, astazi daca s-ar intampla asa, cred ca as sparge telefonul laughing
Nu mai are nimeni rabdare, claxoneaza lumea la semafor cand e rosu, te depaseste chiar daca o sa ajungeti in acelasi timp la semafor, sau pentru 2 secunde in +... citeste o carte de 300 de pagini intr-o ora, dau comanda de ceva, peste 2 zile e gratis transportul de exemplu, dar ei il vor AZI, si platesc 100 de lei in + fara rost...

Acum totul se intampla instant, dar are si parti negative.

| siriusblack98 a răspuns:

Scuză-mă, nu am citit decât primele 3 rânduri. Care era întrebarea?

| Apokales a răspuns:

Vorba ciobanului: "Nu am vazut filmul si nici nu-mi place!" laughing. La fel si la tine, nu am citit tot si nici nu-mi place.
Problema o observ si la mine cand citesc stirile, sunt prea multe si adesea imi iau informatia doar din titluri fara sa mai dau click pe ele si sa citesc informatia integral. Iar de aici vad problema avalansei de informatie, sunt prea multe si dau click pe cele care prezinta relevanta pentru mine.
O alta problema cred ca este cautarea noastra neincetata dupa senzational, vrem sa vedem lucruri ce ne incanta cat mai repede, n-o sa stau sa vad cum scalda unul un subiect de 3-4 ori ca sa se asigure ca a prins pana si ultimul prost, zi-mi informatia utila acum, n-am timp de pilde si analogii. TikTok este scurt si la obiect, cateva secunde si ai dat next ( vorbesc in necunostinta de cauza, recunosc, dar din cate am auzit asa functioneaza, ai un video scurt).
Deci, ca sa o mai scald inca o data, problema este avalansa de informatii si cautarea noastra dupa placerea rapida, pe moment.
Si mai taie din cuvintele alea, da-le dracu', ca m-ai plictisit laughing. Glumesc.

| Anuket a răspuns:

Mai este și problema că-s ecrane, nu putem să citim mereu romane, nici cărți nu pot unii citi prea mult într-o zi, da' depinte cât te duc ochii. Oricum, eu nu încurajez cititul prea mult, mai ales de pe ecrane.

| Yee a răspuns:

Recunosc problema. Inainte imi place sa ma uit la video-urile si podcast-urile lungi ale lui Zaiafet. Acum nu mai am timp de nimic. Consider ca de vina ar fi lipsa unui program neorganizat, a volumului de informatii mari de pe net, a faptului ca majoritatea lucrurilor din social-media sunt destinate pentru a satiface rapid aceasta nevoie imediata de informatii si dispare un pic din placerea de a te integra cu orele intr-o activitate, de exemplu cititul.

Cu toate astea cititm cica mai mult decat majoritatea generațiilor dinaintea noastra. Eu cred ca devina ar fi mai de graba viteza cu care vrem sa le facem pe toate fiindca "asa se impune in societatea curenta" sa fi bun la orice, sa iti rezolvi problemele rapid, sa indeplinesti toate sarcinile intr-o anumita perioada de timp. Eu inca am intreb la scoala de ce nu se preda gestionarea timpului sau o materie asemanatoare, daca teme si proiecte stiu sa ne dea.

| Februar30 a răspuns:

Am si eu problema asta. Cred ca o cauza e volumul mare de informatii de pe net (sau entertainment). Poate si faptul ca ceea ce facem nu este prea important, asa ca ne lasam usor distrasi de altceva. Iar distragerile sunt foarte multe cand esti in fata unui ecran.
Cred ca s-ar putea imbunatati problema, daca am sta putin inainte, sa ne gandim mai bine ce dorim sa facem, ce este cu adevarat important. Nu ne-am mai lasa corupti de tot ce e inutil pe net.