Probabil sunt notiuni mai abstracte, care depind de fiecare persoana. Dar in general, nu, nu sunt sinonime totale.
Una este sa ai incredere in cineva, ca poate sa faca un lucru, alta este sa ai si speranta ca o sa faca acel lucru (mai ales cand stii ca nu prea ai sperante).
Nu sunt sinonime. Nu poti spune ca un om este de speranta, dar de nadesjde da. Nadestea are mai multe nuante.
Nădejdea e cuvântul nostru vechi românesc. În Bibliile vechi vei gasi doar cuvantul nădejde.
Speranța e varianta neologica, aparuta odata cu Iluminismul, prin secolele XVII-XVIII odata cu moda de imprumutare a cuvintelor din alte limbi. Multe limbi au cuvinte asemanatoare cu speranta, francezul "l'espoir", spaniolul "esperanza" si asa mai departe. L-am adoptat si noi sa fim in pas cu lumea si sa ne dam culti. Probabil ai observat ca pentru multe cuvinte batranesti avem un sinonim neologic franțuzit. Totusi e un cuvânt tare frumos, mie imi place mult.
În dex definitiile sunt practic unu la unu si sunt prezentate ca sinonime. Singura nuanta este ca nădejdea poate fi folosita in expresia "om de nadejde", pe de alta parte nu poti spune "om de speranta". Astfel nadejdea poate fi mai degraba o incredere, o caracteristica, pe cand speranta e o visare, un concept ceva mai abstract.
Când aud cuvantul nadejde ma gandesc la ceva mai realist, pe cand cuvantul speranta e ceva mai indrazneți. Trag nădejde la nota 7, dar sper la 9. Aceasta nuanta totusi nu prea se mai foloseste, decât poate in scris, in vorbire toti spunem "sper".
Bună,
Conform DEX-ului limbii române da, conform etimologiei nu, dar tot pe acolo.
Deci da, sunt sinonime. Nădejde e mai arhaic...
Nu cred că sunt totale, daca analizezi mai amănunțit fiecare cuvânt, îți vei da seama că nu se referă la fix același subiect, daca îi pot zice așa, mai mult nu pot spune.
Părerea mea.
mad000004 întreabă: