Exista o gramada de fobii! eu am una de paianjeni ( Arahnofobia)
Exista o serie de explicatii pentru care fobiile se dezvolta, inclusiv teorii privind evolutia si comportamentul acestora. Oricare ar fi cauza insa, fobiile sunt afectiuni tratabile ce pot fi depasite prin tehnici de terapie cognitiva si comportamentala. De ce se tem oamenii cel mai mult?
Urmatoarele fobii sunt 12 cele mai comune frici care duc la simptome precum ameteala, greata si respiratie ingreunata. In unele cazuri, aceste simptome degenereaza intr-un atac de panica. Fobii implica de obicei animale, mediul inconjurator sau situatii specifice.
1. Arahnofobia
- teama de paianjeni;
- aceasta fobie tinde sa afecteze mai mult femeile decat barbatii.
2. Ofidiofobia
- frica de serpi si alte reptile;
- de cele mai multe ori ii sunt atribuite cauze evolutionare, experiente personale sau influente culturale.
3.Claustrofobia
- frica de spatiile inchise;
- studiile bazate pe scanari prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) au aratat ca 5-10% dintre oameni sufera de claustrofobie.
4. Acrofobia
- frica de inaltimi;
- aceasta teama poate duce la atacuri de anxietate si evitarea spatiilor inalte.
5. Agorafobia
- teama de situatiile in care evacuarea este dificila;
- aceasta poate include zone aglomerate, spatii deschise sau situatii de natura sa declanseze un atac de panica. Persoanele afectate vor incepe sa evite astfel de evenimente, uneori pana in punctul in care refuza sa-si mai paraseasca locuinta;
- aproximativ o treime din persoanele cu tulburari de panica dezvolta agorafobie.
6. Cinofobia
- frica de caini;
- aceasta fobie este deseori asociata cu anumite experiente personale, precum posibilitatea de a fi fost muscat de un caine in copilarie.
7. Astrafobia
- frica de tunete si fulgere;
- cunoscuta si ca Brontofobia, Tonitrofobia sau Ceraunofobia.
8. Tripanofobia
- frica de injectii;
- la fel ca multe fobii, aceasta teama de multe ori ramane netratata deoarece oamenii evita obiectele si situatiile declansatoare.
9. Sociofobie
- frica de situatiile sociale;
- in multe cazuri aceasta fobie poate deveni atat de severa incat oamenii evita evenimente, locuri si oameni de natura sa declanseze un atac de anxietate.
10. Pteromeranofobie
- frica de zbor;
- este deseori tratata cu ajutorul terapiei de expunere, in care pacientul este introdus treptat si progresiv intr-o actiune de zbor.
11. Misofobia
- teama de bacterii sau murdarie;
- poate fi legata de o tulburare obsesiv-compulsiva.
12. Necrofobie
- teama patologica de cadavre, morti sau moarte;
dar totusi, motivul adevarat de ce avem fobii, este necunoscut. Poate de la o trauma avuta in copilaria. Daca pe tine te-a muscat de 2 ori un paianjen, acum cand il vezi iti este frica, din cauza psihicului
Sper ca te-am ajutat cu ceva!
Nu cred sa existe asa ceva.In general oamenii se gandesc la lucruri placute sau care li se potrivesc.
Nikul meu nu are legatura cu nici o fobie, asa ma striga pe mina tata, broscuta, dar imi este frica de spatiile inchise.
Harciog... te-a muscat de 2 ori o vaduva neagra? Ai reusit sa dezvolti o imunitate in urma muscaturilor? Fiind un mic iubitor de arahnide sunt curios... ce simptome ai avut si cum arata locul muscaturii? Cicatrice ti-a ramas? Dar necroza localizata?
Merci, Shin
Shin, prima data am avut la dosul miinii cind eram copil.Am avut senzatii usoare de greata si ameteli dar iti dai seama cum era la tara pe vremea aia. Mi-a stat mina umflata o saptamana si mi-a ramas un timp o cicatrice.Acum s-a intimplat pe un strugure in toamna. Dar nu am mai avut decit buza umflata in locul ala tot cam o saptamana nemaisimtind insa nimic in organism.Tot ce m-a mirat era ca nu intelegeam cum de se afla mai in nord cind stiam ca traiau prin Dobrogea.
@harciog, doar buza umflata la muscatura de vaduva neagra? Cat de sigur esti ca era o vaduva neagra? Muscatura de vaduva neagra cauzeaza un fel mini-necroza localizata. E destul de naspa...
Aici e un link cu o persoana care a fost muscata de o vaduva neagra... ca sa vezi cam cum arata rana dupa muscatura :P
http://www.youtube.com/watch?v=M1WxLeYpsSY
Ai grija. e destul de "grafic" video-ul...
Shin;)
Da shin.Nu dau link pentru ca stiu ce vad. Mi-a ramas dupa acea ca un fel de batatura cam de marimea unei pastile dar s-a dus din toamna pina acum.Era acelasi paianjen negru cu mai multe pastilute rosiatice pe partea superioara a abdomenului. A doa oara stateam in asteptare pentru ca acum stiam urmarile dar cind eram mic eram mic si gata.
@harciog, daca erau pastilute pe pastea superioara a abdomenului, inseamna ca nu era vaduva neagra. Oricum asta era foarte clar si prin modul "ieftin" prin care ai scapat Daca te musca o vaduva neagra de fata, era grav de tot, este o zona putenic vascularizata deci mini-necroza aia ar fi avut niste efecte destul de urate...
Vaduva neagra are o clepsidra rosie pe partea inferioara a abdomenului, ce te-a muscat pe tine era dintr-o familie care se dadea drept vaduva neagra pentru a scapa de eventuali pradatori. Oricum, n-am vrea sa trec prin ce ai trecut tu. cred ca a fost destul de dureros...
Numai bine, Shin
Ma ofer sa incerc sa vindec arahnofobia userilor de pe TPU
cine este interesat sa dea PM
Numai bine, Shin
Irina - mai degraba ii ofereai linckul site-ului:-" de unde "ai sperat ca l-ai ajutat" pe, harciog...:P; dar il ajut si eu:P pe langa tine;), cu linckul,,, si sa-mi raspunda;) la ultima intrebare de pe site, si anume:): "Tu(harciog) ce fobie ai?";;) :
http://www.csid.ro/health/12-cele-mai-comune-fobii-4462414/