| ioanamaria2000 a întrebat:

Nu am mers niciodata cu trenul, iar zilele urmatoare trebuie sa merg singura. Ce trebuie sa fac, cum sa fac...chiar nu stiu. Si mi-e teama ca nu o sa gasesc trenul, locul...

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Să ajung din timp la gară. Acolo te vei descurca. Este un tabel care arată pe ce linie vine trenul tău, vagoanele sunt numerotate, în vagon locurile sunt numerotate.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Mergi la gară cu o oră mai repede. Te uiți pe panou la ce ore sunt trenurile. Ceri bilet la ora care te interesează. Pe bilet ai toate datele. Când vine trenul tău, care are un număr, o oră și un peron, o să auzi o voce de tanti care anunță: Trenul 9348279 ajunge pe peronul 55435 venind din directia X și se întreaptă în direcția Y, o să treacă prin gările lalala, o să zică ora plecării. De obicei nu stau decât două minute în stație, așa că te urci, îți găsești un loc și o să vină un nene să-ți ceară biletul mai încolo.
Dacă nu ești sigură, întrebi oamenii din jurul tău.
Te uiți mereu în ce stație ești și cobori unde trebuie. Uită-te dinainte ce traseu are trenul tău, ca să fii sigură mereu că ești pe drumul cel bun. Eu uneori mă urmăresc pe Google Maps.
Nu ai cum să greșești.

| SilentRain a răspuns:

Ia cu tine un sprei cu piper, ai grija la bagaje

| Andreeush a răspuns:

Important e să ajungi la gară la timp și să îți iei biletul.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

1. Mergi la gara cu cel putin 10 minute inainte de a pleca. Cumperi atunci biletul, sau cu cateva ore inainte.
2. Te duci pe peron, si asculti ce trenuri anunta. In difuzoare spune ceva de genul "trenul inter regio 5460 de la Timisoara va sosi in statie si pleaca in directia Cluj, Beclean, V. Dornei, G. Humorului, Iasi". Fii atenta la tipul trenuluu (R inseamna regio, IR inter-regio), si la ruta (de unde vine, si spre ce orase merge), precum si ora la care vine. Cand il anunta, afli pe ce linie va veni, si te duci pe peronul respectiv. Ai grija cum traversezi liniile.
Pe linia 1 nu prea vine nici un tren in nici o gara (exceptand garile cu o singura linie), deci poti astepta trenul de la inceput intre liniile 2 si 3, de exemplu.
Garile mari pot avea pasaje subterane pentru traversarea liniilor, si tabele digitale mari, pe care se anunta si linia pe care va veni trenul.
Trenul soseste de obicei la ora fixata, si pleaca exact cum scrie pe bilet. Numerotarea vagoanelor se anunta in difuzoare, vei afla ce vagon este langa locomotiva. De exemplu, daca ai vagonul 4, iar dupa locomotiva este 7, mergi spre spatele trenului inca 3 vagoane. Numarele vagoanelor sunt scrise pe placutele care afiseaza ruta. Cand urci in vagon, te uiti la primele locuri, sa vezi de la cat incep. Daca incep de la 01, 02, mergand spre celalalt capat, numerele cresc. Daca incep de la 76 (sau cat o fi numarul de locuri), inseamna ca spre celalalt capat sunt locurile cu numar mai mic.
Nu e nici o filosofie, iar daca ai nelamuriri, intrebi orice domn cu uniforma CFR, si te ajuta.