| Laurentziu1234 a întrebat:

Nu înțeleg de ce se mai strofoacă țiganii aia (babele) să strige "Fiare vechi, fiare luam".

Suntem în 2021. Ei încă cred că obțin ceva daca striga?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asa sunt tiganii. Prosti ca in prima zi.

20 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| daniela1107 a răspuns:

De ce nu, sunt multi oameni care au mașini vechi sau alte chestii și vor să scape de ele cat mai rapid happy

| CtBogdan a răspuns:

Asta e in sangele lor de cand sunt pe Pamant.
Totusi... mai bine sa faca poluare fonica decat sa puna direct flexul pe tot ce prind ca e de fier. big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru CtBogdan):

Ce ne facem cu ceilalti care fura de rup in strainatate si care datorita lor avem acest minunat rang european de "hotii europei" sau "gipsy land"?

| Anonimgirltpu a răspuns:

Poate e singura lor sursa de venit. Si daca inca si acum striga dupa fiare inseamna ca fac ceva banuti din asta ca altfel s-ar fi lasat de mult.
Daca erau romani care strigau dupa fiare vechi ai fi gandit altfel problema?

| Anonimgirltpu a răspuns (pentru anonim_4396):

Ii bagam pe toti romanii de etnie roma in aceeasi oala?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

Pe toti oamenii de etnie rroma*
Nu mai spune ca sunt români. Doar s.au nascut aici. Nu sunt romani puri. Sunt simple cancere nomande hinduse. Evident ca nu.i bag pe toti in aceeasi oala, ci pe majoritatea pentru ca asa sunt. Chiar daca putini nu fura tot sunt cu nasul pe sus ca vai domn'e sunt tigan si uite ce bogatii avem. Ori ii eradicam pe toti ori nu facem treaba buna. O ciuperca otravitoare daca va creste langa una comenstibila ambele nu vor mai fi bune pentru consum.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Îți iau și încuietorile de la uși, dacă le dai, no problem!winking

Sunt persoane (poate, pensionari) care mai au calorifere din fontă, oțel și vor să le înlocuiască. Le prinde bine un ajutor, fiindcă ei nu au putere să le ridice.
Sunt altii care tin in pivnita blocului diverse utilaje nefunctionale. Țiganii doar isi incearcă norocul Cu efectele sonore, trebuie să te împaci. Strigă și ei, fiindcă vor să se facă auziți. Vor bani. Copilul dacă nu plânge, nu-i dă maică-sa... știi tu. Dacă merg pe tăcute, nu câștigă nimic, nimeni nu le ghiceste gândul

Imi pare rau sa-ti spun dar nu stii nimic despre romi. Stii doar din ce ai vazut, iar cei care ies in evidenta sunt bineinteles cei care fura, sunt cei care nu au educatie etc. Dar majoritatea sunt romi invizibili, adica cei de care nu stii ca sunt romi.
Tu esti un rasist prin ignoranta. Adica esti rasist pentru ca nu nu stii despre ce e vorba.
Daca ai rabdare sa inveti ceva despre romanii de etnie roma cauta podcasturi cu Gelu Duminica. Iti garantez ca nu vei regreta.
Si da, sunt romani pentru ca au fost aici de dinainte sa existe Romania, de dinainte sa existe ideea de roman pe acest pamant. Te crezi de rasa pura? Nu exista asa ceva. Prin Romania au trecut turci, rusi, tatari, unguri, greci. Crezi tu ca nu s-au imperecheat popoarele intre ele? Sigur ca s-au imperecheat.
Cultura roma a influentat cultura romana in moduri in care nici nu iti poti imagina.
Dar bineinteles... ca sa intelegi ce iti spun trebuie sa ai rabdarea sa te documentezi.
Nu le iau apararea celor care fura sau sunt needucati si sunt vizibili prin asta, dar nici nu cataloghez un intreg popor dupa niste uscaturi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

Peste tot unde s.au asezat tiganii au facut ravagii. Iti dai cu parerea prost pentru ca am crescut cu comunitatea de tigani langa mine si le stiu gandirea. Am avut colegi in generala care le dadeau parintii telefoane, televizoare si alte chestii noi si scumpe si cand ii intrebam de unde le.au luat spuneau ca le.au gasit parintii in tomberon in Spania. Daca tiganii n.ar exista crede.ma ca mentalitatea romaneasca si imaginea noastea n.ar mai fi atat de patata. Daca tot esti atat de documentata, crezi ca romanii n.au loc in topurile europene? De ce suntem recunoscuti drept hotii europei sau tara tiganilor? Daca romanul are mentalitate gresita si vede raul, de ce si strainii au ajuns sa ne injoseasca cu asta? De ce au ajuns francezii sa faca glume la tv pe tema asta despre noi? De ce englezii isi pun pancarde in fara magazinelor cu mesaje in limba romana in care ne cer sa nu mai furam? Acum sunt la liceu, clasa a 12-a si ce sa vezi, un coleg o luat un telefon nou nout sigilat de la un tigan, un s20 plus. Am tinut sa-i verifice imei-ul ca mai apoi sa vedem cu rosu "stolen". Peste tot unde sunt tigani sunt si rele existente. Daca nu fura, atunci prin comportament isi fac simtita o prezenta neplacuta. Am observat și nu numai in zona mea, si in alt oras unde fac liceul si peste tot ca traiesc intr-o mizerie de nedescris. Saracii traiesc in mizerie totala. Peste tot gunoaie si pampersi iar bogatanii fura de nu se mai poate. N.am auzit in viata mea de cand traiesc in astia 18 ani sa fi intalnit vreun tigan cu facultate sau masterat. Probabil exista dar foarte rar. Nu e punctul lor forte sa gandeasca. Ar trebui sa fim un stat suveran, un stat pur cu locuitori romani puri, nu cu minoritati de tigani la tot pasul care fura, traiesc mizer, sau au alte dezavantaje care ne influențează vietile. Am deja prea multe experienta cu ei ca sa-mi schimbi tu parerea.

Te rog uita-te la un podcast cu Gelu Duminica si apoi mai vorbim. Te-am rugat sa te uiti la el pentru ca eu nu o sa pot niciodata sa iti explic atat de bine cum o face el. Gasesti o gramada pe Youtube.
Si nu mai spune ca exista romani puri. Or fi dar foarte putini. Esti in clasa a 12-a dar nu ai fost atent deloc la ora de istorie. Are si scoala asta un rost.
Tu ai vazut romii vizibili. Majoritatea nu ii vezi pentru ca se comporta ca orice om.
Ca sa stii de ce un popor este asa in prezent trebuie sa-i cunosti istoria, iar tu esti 0 la asta. Intr-adevar la scoala nu se pune baza pe istoria romilor dar se mentioneaza ici colo cateva ceva.
Nu incerc sa-ti schimb mentalitatea pentru ca nu cunosti destul despre domeniul pe care il discutam. Mai intai documenteaza-te si apoi mai dezbatem problema ca doi oameni civilizati care isi expun ideile.
Repet: Podcast cu Gelu Duminica.

| Anonimgirltpu a răspuns:

Laurentziu1234
Astăzi, 4:13 pm
Tiganii trebuie distrusi
Tiganii trebuie trimisi in India fetito HAHAHAHA

Laurentziu1234
Astăzi, 5:01 pm
S u g i P u l a
S u g i P u l a

Va intrebati care sunt mai educati: romanii sau romii? Eu nu vad nici o diferenta laughing.
Oare ai trait in saracie, fara educatie, cu parinti fara scoala asa cum traiesc romii vizibili, de vorbesti asa? Eu asa am impresia.

| Meme10Meme a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

Ba exista romani puri. Vrei sa-ti explic? Pai, noi suntem daco-romani [mai mult daci dar asta e alta discutie], si nu suntem niste corcituri, cum vor astia sa ne defaimeze. Da, au reusit astia sa-si puna o amprenta asupra limbii romane dar in rest nu. Teoria asta care zice ca romanii sunt niste corcituri este o prostie. Da, avem in compozitia ADN-ului nostru si ADN strain dar in proportie de 80% suntem daco-romani. Si rromi nu sunt romani [eu unul nu ii consider romani] decat prin nume si prin cetatenie. Si sa zici ca rromii sunt mai vechi decat romanii este o prostie imensa, ei fiind aici de cca 800-900 de ani. Daco-romanii sunt de doua ori mai vechi decat ei. Si doar dacii au o vechime de peste 6000 de ani. Ei fiind pe aceste meleaguri de cca 6000-7000 de ani.

| Anonimgirltpu a răspuns (pentru Meme10Meme):

Nu am zis ca romii au fost aici inainte romanilor. Am zis ca romii au fost aici de dinainte sa apara Romania ca tara si romanul ca cetatean al tarii Romania. Pentru ca inainte sa apara tara asta ne identificam ca valahi, ardeleni, moldoveni, nu ca romani.
Si 80% nu inseamna pur 100%. Deci un procent mic tot e din alt neam.
Eu ii consider romani pe romi pentru ca au fost aici cand s-a format tara. Unii chiar au luptat in razboi ca Romania sa existe pe harta. Sunt romani de etnie roma.

Da,nu suntem puri [niciun popor nu este pur], dar suntem in principal daco-romani. Rromii erau robi cand a fost formata tara [nu o zic in nume de rau].

Asa e, suntem in principal daco-romani, mai mult daci. Si da, romii au fost robi 500 de ani pe pamantul asta al Romaniei.
Sa presupunem ca eu sunt o femeie roma. Nu mi s-ar parea corect sa mi se zica ca nu sunt romanca atata timp cat neamul meu e pe aici de mai bine de 500 de ani, stramosii mei au muncit pe pamantul asta si au construit biserici, ne-am influentat culturile reciproc, ne-am imprumutat cuvinte in limba, am luptat impreuna in razboi.
Nu ti se pare urat sa fii sclav 500 de ani, apoi la dezrobire sa nu ti se dea nimic? Cei despagubiti au fost tot boierii si bisericile. Unii s-au intors in robie voluntari pentru ca au fost eliberati doar cu hainele de pe ei. Ca unde sa se duca?
Parerea mea este ca toti suntem romani atata timp cat am fost acolo cand tara s-a format. Nu mi se pare a fi roman un englez care s-a nascut acum aici. Ala are doar cetatenie. Stramosii lui nu au fost acolo cand s-a format tara, nu avem o istorie stransa impreuna.

La faza cu influentarea culturii de catre rromi gresesti, ei nu au influentat cultura romaneasca sau limba romaneasca.

Nu sunt foarte multe cuvinte pe care le avem de la ei dar sunt cateva. Sunt sigura ca ai folosit cuvintele: gagica, bafta, calau, misto, bistari etc.
Sa-ti mai zic o curiozitate pe care nu multi o cunosc. De ce romii se casatoresc de cand sunt copii? Pai pe vremuri boierul avea dreptul sa se culce cu roaba lui in luna cand ii venea prima data ciclu. Si ca sa nu se mai intampla violul asta, multi isi maritau fetele inainte sa le vina ciclu si atunci boierul nu mai putea sa se culce cu o fata maritata si nevirgina.
Criticam fara sa stim de unde vin unele chestii. Bineinteles ca acum nu mai au nici un motiv sa faca asta dar obiceiurile raman.

Ocazional le folosesc in ironie, dar nu sunt semnificative. Si nu stiam chestia asta.

| sabin89 a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

"Va intrebati care sunt mai educati: romanii sau romii?" - poate o fi ţigan şi Laurenţiu...