Stai un pic, am spus ca salariul minim e de 1200 de euro, pentru o vanzatoare fara experienta si fara bacalaureat.Acolo doar 1 din 10 liceeni termina a12-a (pentru ca e foarte greu), asa ca bacalaureatul este foarte important, si daca mai ai si facultate, n-ai treaba.Apa acolo e 30 euro, gazul si lumina 40...cam asa, iar chiria de 400 de euro, asa ca iti mai raman destui bani pentru tot ce vrei.Ca sa te angajezi ca vnzatoare nici experienta nu-ti trebuie. Daca ai si experienta si bacalaurea ti facultate, e perfect.Iti creste salariul pana la 2000 de euro.Sora mea locuieste in Elvetia de 10 ani si e profesoara, si castiga(cu tot cu bac si facultate) 2530 euro.Sa fim seriosi, nu se compara cu ce-i aici. Oricat de mari ar fi chiriile si restul, tot traiest ca-n puf(si tocmai ca chiriile si apa si gazul nu sunt mari pentru salariile lor). Sper ca ti-am fost de ajutor!
Nicăieri nu trăieşti în lux, dacă nu munceşti, prietene.
Cine ţi-o zis că toţi oamenii bogaţi s-o născut bogaţi te-o minţit.
Trebuie să depui un efotz ca să trăieşti bine.
Poţi să te duci în cele mai bogate state, că tot pielea şi osul o să fii dacă nu eşti deschis la a lucra.
Cred ca ai citit gresit intrebarea, caci raspunsul tau nu e valabil pentru mine, fara suparare. Nici nu doresc luxul, dar nici sa mi se depuna praf pe suflet din cauza ca muncesc muncesc si nu vad nimic de pe munca mea.
Înseamnă că nu muncești cu cap. În cazurile astea, nimeni nu te poate ajuta. Doar tu.
Ideea este ca muncesc prea mult unde locuiesc acum si salariul pe care-l iau este mic. Joburi nu se gasesc in comuna unde locuiesc. Nu ma cunosti si ti-ai format o parere total gresita.
Nici nu am pomenit asa ceva de bogatie. Caci un roman din tara ar spune "vreau sa ma imbogatesc peste hotare"... stai linistit/a ca nu sunt astfel de om cu astfel de conceptie, am si mentionat in intrebare un salariu bun, salariu decent.
Sa-ti fac un exemplu ca sa intelegi.
Ma repet iar, locuiesc la greci de cativa ani, in primii 2 ani erau bunicei, ceilalti 2 deja a inceput sa scartaie. De profesie sunt profesor de ed.plastica desi am lucrat si ca spalator de vase, ospatarita, barmanita, ingrijire batrani, desi ajungand de fiecare data in ultimii 2 ani nu au mai avut bani sa ma plateasca, astfel am fost nevoita sa renunt, caci si eu aveam o chirie+utilitati+hrana de achitat lunar. Am tot sperat ca ma vor plati pentru ca si ei la randul lor azi pe maine vor avea banii sa ma plateasca, eu a trebuit sa ma imprumut de la prieteni sa-mi platesc macar utilitatile de la casa, deja proprietarul ofta si mereu ma ameninta ca ma da afara.
De vreun 1 an si jumatate lucrez ca profesor de pictura la o scoala privata, dar iau exact cat sa-mi ajunga 2 saptamani si scartait in 3 saptamani cei 600-700 euro pe luna (nu am un salariu fix, se joaca, in functie de copiii care vin la cursuri), pentru mine insami nu mai ajunge nimic. Iar in particular cand am comenzi de pictura le fac cu mare drag, dar si acolo intampin probleme, fac comanda, platesc la inceput in avans si restul de bani Dzeu stie cand isi aduc aminte sa mi-l mai dea. Viata la sat in Grecia si oriunde in general este grea in ultima perioada. Pe ei grecii au probleme financiare, nu mai spun de mine ca provin din alta tara, unii se uita cu rautate ca vezi Doamne de ce le ocup locul de munca, asa gandesc!
Astfel ma impinge sa plec in alta tara dinspre nord, de-astfel ma pregatesc si noile limbi pentru comunicare: germana si olandeza. Iarna in general este fff greu la greci, pentru ca pe langa chiria de 200 euro+lumina+incalzirea am avut-o prin calorifer electric (din pacate nu am avut soba pe lemne)+hrana. Incalzirea pe o luna din prima luna (noiembrie) mi-a venit de 230 euro, apa in jur de 80-100 euro. Hrana zi de zi ma ia cel putin 25-30 euro, daca e sa fac si ceva dulce sau ceva mai sanatos cu multe legume, lactate, branzeturi deja intru in 50 euro. Nu este ca la noi in Romania sa dai 100 euro la un hipermarket si sa ai 2-3 saptamani hrana, aici faci cumparaturi de 100 euro si-ti ajung pentru 3-4 zile. Viata este foarte scumpa.
Comunic cu alti romani din Grecia care au vechime de 10-15 ani si mi-au spus la fel, viata este foarte grea, orice ai face, grecul nu te mai plateste asa cum erau in alti ani.
Nu vorbi daca nu stii situatia, nu critica pe cel habar nu-l cunosti, dupa ce vei trai intr-o tara cu probleme financiare, vom discuta atunci.
Ok. Eu trăiesc cu filizofia mea, tu cu a ta. Legat de Grecia nu eşti. Poţi să pleci oricând în ţările nordice. Acolo se câştigă uşor şi fără prea multă bătaie de cap. Desigur, pentru asta trebuie curaj şi hotărâre, şi să nu-ţi fie frică să încerci.
Eu îţi urez succes. Sincer. Probabil că ţi-e greu acolo.
Cel mai bun trai il ai in ELVETIA! Acolo o vanzatoare la un supermarket primeste(ca salariu minim) 1200 Euro, iar in Romania salariul minim este de 150 Euro.In Elvetia se vorbesc 4 limbi:italiana,germana,franceza si elvetiana( pe care de fapt nu o stie nimeni,dar e limba oficiala).Cel mai frumos oras e Zurich, unde sunt si cele mai mari salarii, fiind mai aproape de Germania. Elvetia nu este cum si-o imagineaza toata lumea:frig, iarna, munti si ger. Iarna sunt aproximativ 10 grade, cand anul acesta la noi au fost si -13. Lumea este foarte civilizata. Daca lasi un portofel pe o banca dintr-un metrou din Zurich,nimeni nu o sa-l ia,ci o sa-l duca la un loc special cu lucruri pierdute.E CA-N PARADIS! Parcurile sunt amenajate si curate, adolescentii nu se duc seara prin cluburi, ci se duc in parcuri, stau pe paturi si fac gratare, isi pun muzica.Lumea e foarte prietenoasa si calduroasa.Numai o data daca te duci, te indragostesti iremediabil de acesta tara.
1200 euro ok, dar chirie + utilitati + hrana per luna cat cheltuie si cat mai ramas din salariu? asta e important pentru mine.
Iar tu in intrebare ai spus ca vrei o tara cu un trai decent, acolo nu traiesti decent, traiesti ca-n paradis.Compara ce-i acolo cu ce-i aici... diferenta : GIGANTICA!
Aici, unde? Daca te referi in Romania, nu locuiesc in Romania de mai bine de 4 ani. Traiesc in Grecia si vreau sa iau pareri de la cei din strainatate sau asa cum am mentionat care au pe cei in afara Romaniei si nu numai.
Uite asa raspuns as fi asteptat, adica dintr-un salariu cu cat mai ramai. Altii le e usor sa spuna ca (exempleu) cu suma de 1200 sau 1500 traiesti lejer, dar nu mai pun la socoteala ca mai ai o chirie, mai ai apa, lumina, internet etc de plata per luna + hrana si uneori salariu sa nu-ti mai ajunga nici pana la finalul lunii.
Nu sunt sigura, imi pusesem in plan sa aleg dintre Olanda si Germania, de-asta imi trebuiesc pareri despre viata din tarile Europene (exclus Grecia).
Grecia este o tara minunata, si imi pare EXTREM de rau ca nu am ajuns sa o vizitez.Numai rude de-ale mele au fost acolo si au fost foarte impresionate.Dar si Grecia este o tara cam saraca.In afara de turism, ea nu prea are din ce sa traiasca.Si da, vorbeam despre Romania cand am facut acea comparatie.Trebuie sa iei si in calcul faptul ca daca vrei sa te muti in alta tara, trebuie sa stii limba respectiva, sa iti gasesti o casa mai intai, un loc de munca, nu-i chiar asa de usor.Eu ma pregatesc ca la 18 Ani sa ma mut in Elvetia de cand m-am nascut.Trebuie sa fii EXTREM de hotarata ca sa te muti in lata tara, si sa faci sacrificii pentru a reusii.Eu iti urez succes in planurile tale de viitor, si sper ca ti-am fost de ajutor.
In Olanda sincer nu am fost si nici nu stiu ce si cum, dar am fost in Germania.Acolo STATUL ITI PLATESTE CHIRIA,salariile sunt mari si mancarea de acolo este super ieftina dar tot ce gasesti acolo are TONE de chimicale, nu are asa peisaje frumoase ca elvetia iar strazile sunt cam pustii, nimeni nu se distreaza, totul e posomorat, pe cand in Elvetia nu vezi pe nimeni stand acasa si muncind.Toata lumea e fericita!
Multumesc pentru raspuns! Mult succes in ceea ce ti-ai propus.
Oricum caut cat si pe internet si cred ca cer ajutorul parintilor care sunt in Romania sa-mi faca rost de carti pentru invatarea limbii germane si olandeze.
In 2010, viata le greci era buna, abia la finalul lui 2011 s-a simtit criza inca o duceam bine, desi de vreo 2 ani, din noiembrie pana in luna mai, scartaie. Eu lucrez in artele plastice, sunt profesor la o scoala privata din satul unde locuiesc, desi incep sa se raceasca buzunarelele din portofel si nu mai imi convine asa, de-asta decizia mea e sa o iau la pasa mai spre Nordul Europei.
Cum ma duc in elvetia? daca o sa ajung vagabont vreau sa fiu in elvetia.
Stai un pic, am spus ca salariul minim e de 1200 de euro, pentru o vanzatoare fara experienta si fara bacalaureat.Acolo doar 1 din 10 liceeni termina a12-a (pentru ca e foarte greu), asa ca bacalaureatul este foarte important, si daca mai ai si facultate, n-ai treaba.Apa acolo e 30 euro, gazul si lumina 40...cam asa, iar chiria de 400 de euro, asa ca iti mai raman destui bani pentru tot ce vrei.Ca sa te angajezi ca vnzatoare nici experienta nu-ti trebuie. Daca ai si experienta si bacalaurea ti facultate, e perfect.Iti creste salariul pana la 2000 de euro.Sora mea locuieste in Elvetia de 10 ani si e profesoara, si castiga(cu tot cu bac si facultate) 2530 euro.Sa fim seriosi, nu se compara cu ce-i aici. Oricat de mari ar fi chiriile si restul, tot traiest ca-n puf(si tocmai ca chiriile si apa si gazul nu sunt mari pentru salariile lor). Sper ca ti-am fost de ajutor!
Ei bine, din păcate asta e România! Cu salariile, pensiile şi alocaţiile foarte mici.
Dar nu mai zic că, parlamentarii pleacă cu buzunarele pline de bani acasă şi românii noştri mor de foame. Au ajuns salariile de 1000 de lei -.-. Cum să te descurci? Îţi plăteşti datoriile, care nu mai zic că's din ce în ce mai mari. Mi-e scârbă! ..de oamenii ca Ponta şi Traian Băsescu care se gândesc doar la ei şi la familiile lor. Ne păcăleşte, ne liguşeşte, ne promite... dar, nu se ţine de cuvânt. Şi se mai întreabă de ce pleacă românii din ţară.
Cele mai bogate ţări : Austria se află pe ultima poziţie în clasamentul celor mai bogate 10 ţări din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 39.711 dolari, potrivit businessinsider.com. Având o populatie de 8.41 milioane de persoane, dintre care majoritatea vorbesc germana, industriile principale din Austria sunt legate de construcţii, alimente şi metale.
Tărâm al spiriduşilor, Irlanda (locul 9) se mândreşte cu un PIB pe cap de locuitor de 39.999 dolari şi o populaţie de 4.58 milioane. Principalele industrii sunt cea metaliferă, alimentară şi textilă.
Organizatorul Cupei Mondiale din 2010, Olanda (locul 8) este cunoscută pentru rata scăzută a şomajului şi un PIB pe cap de locuitor de 42.447 dolari. Această ţară are o populatie de 16.68 milioane şi industriile sale principale includ agricultura, prelucrarea metalelor şi produsele de inginerie.
Chiar dacă lumea cunoaşte Elveţia (locul 7) pentru inventarea celebrului său briceag şi a ciocolatei de neînlocuit, această ţară este un loc nemaipomenit pentru investitori. Elveţia susţine un PIB pe cap de locuitor de 46.424 dolari, la o populatie de 7.86 milioane. Economia lor se bazează pe turism, maşini şi substanţe chimice.
Statele Unite se află pe locul al 6-lea în topul celor mai bogate ţări, având un PIB pe cap de locuitor de 47.084 dolari. SUA este însă una dintre cele mai populate ţări din lume, cu mai mult de 310 milioane de locuitori. Industriile sale principale se bazează pe petrol, oţel şi construcţia de autovehicule.
Singapore (locul 5), ţară în Asia de Sud formată din 63 de insule, însumează 5.070.000 de locuitori. PIB-ul ţării pe cap de locuitor este de 56.797 dolari.
Norvegia (locul 4) are un PIB pe cap de locuitor de 56.920 dolari, la o populaţie de 4.97 milioane de locuitori. Statul deţine domenii strategice ale economiei, cum ar fi petrol şi gaze naturale.
Emiratele Arabe Unite (locul 3), stat compus din şapte emirate şi guvernat de un preşedinte, se mândreşte cu un impresionant PIB-ul pe cap de locuitor de 57.744 dolari. Ţara are 8.26 milioane de locuitori şi prosperă din petrol, produse petrochimice, aluminiu şi ciment.
Una dintre cele mai mici ţări europene Luxemburg (locul 2), are un PIB pe cap de locuitor de 89.562 dolari. Marele Ducat al Luxemburgului are 0.51
milioane de locuitori, vorbitori a trei limbi: franceză, germană, şi luxemburgheză.
Cea mai bogată ţară din lume este Qatar. Naţiunea arabă are un PIB pe cap de locuitor 91.379 dolari şi 1.69 milioane de locuitori. La fel ca multe ţări din Orientul Mijlociu, producţia de ţiţei şi rafinarea joacă un rol important în industria sa.
Cam atât.ce zici? Fundiţăă?
M-ar fi ajutat foarte mult din experientele personale ale rudelor, prietenilor sau celor care sunt deja in strainate, asa pot citi si eu un articol de pe internet. Una e sa citesti si una e sa experimentezi.
Cu partea "asta e Romania", din pacate nu locuiesc in Romania.
Scuzele, mele, nu pot acorda fundita din moment ce nu am gasit raspunsurile pe care le caut, precum de exemplu a fost primul membru, desi a fost raspuns incomplet.
M-ai astept si alte raspunsuri, pareri.
anonim_4396 întreabă:
Neimportant întreabă: