E un fel de vrajeala.
Gen tu crezi ca esti bolnav de ceva boala.
Eh, eu iti dau o pastila care vindeca aceea boala.
Tu iei pastila respectiva, si stiind ca iei tratament te simti mai bine.
Insa in realitate, pastila respectiva nu are nimic aparte, e o simpla vitamina, iar tot "tratamentul" se afla in subconstientul tau.
Nu e chiar "auto".
E doar sugestionare, pentru că subiectul nu e informat că i se administrează placebo.
Cauta pe Youtube emisiunea lui maruta (are un canal). Ieri sau alaltaieri a fost doctorul Mihail si a explicat la un momentdat ce inseamna placebo, cu exemple, nu prea am fost atenta, dar ar trebui sa gasesti pe Youtube. E un medic foarte bun.
Un om crede în puterea ungerii cu mir, pentru vindecarea de boli.
Reține cuvântul - crede-.
El are cancer în fază terminală.
Medicii nu îi dau nici o șansă de vindecare.
El roagă pe un preot să îl ungă cu Sf. Mir.
El se vindecă.
Acesta este efectul placebo.
Da. Te simti rau si iti dau o pastila ca sa te simti mai bine. Iti zic ca e nu stiu ce medicament care isi face efectul imediat si nu are cum sa dea gres. Tu te vei simti mai bine, chiar daca eu ti-as fi dat o pastila care nu continea nimic.
Pentru a se verifica cum reacționează organismul la autosugestie, se testează doua grupuri de pacienți, unuia i se administreaza un medicament care conține o substanță activa, iar celuilalt grup un "medicament" care arata identic dar care nu are substanța activa. După o perioada de tratament se verifica rezultatul testării. In anumite boli exista vindecări si in randul pacienților din grupul placebo numai ca nu atât de mare cat in grupul la care s-a administrat medicamentul ce conținea substanta activa. Cei din grupul placebo s-au vindecat prin autosugestie.