| Samariteanul a întrebat:

O cunosc de 2 ani pe aceasta fata, suntem prieteni buni.Eu tin mult la ea,insa nu stiu cum sa-i spun in fata fara sa ma intimidez... Daca o sa primesc un refuz(as vrea sa fim mai mult decat prietenii, pentru ca si ea tine la mine) e posibil sa stric relatia de prietenie cu ea?

Răspuns Câştigător
| Bacemi a răspuns:

Am fost un băiat timid în cea mai mare parte din viața mea, speriat de a-mi exprima gândurile și sentimentele. Cu atât mai mult unei fete care îmi plăcea romantic și/sau sexual. Știu exact frământările vârstei și cât de greu este să faci un lucru în direcția asta.
Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să faci ceva, oricum, orice. Numai nu sta. Da, ar fi super fain să poți să ai stăpânirea de sine pe care o are cineva care nu simte ce simți tu Dar nu poate fi cazul, să fim realiști. Așa că probabil vei fi foarte stângaci, cu siguranță va ieși mai nasol decât îți imaginezi tu în mintea ta că vrei să iasă. Chiar și așa, e important să o faci. Dacă e o fată cu bun simț va ști cum să facă astfel încât să te simți cât mai puțin cu putință ciudat. Deși s-ar putea să nu se priceapă la asta din cauza lipsei de experiență de viață, caz în care te-aș ruga să nu îi porți pică. Important nu e cum exprimi ce simți, important este să te faci auzit. De preferat nu prea brutal, nu deodată, să încerci să construiești momentul. Dar în cele din urmă contează doar informația pe care i-o dai și anume că o placi, nu cum ajunge la ea. Ea va spune da sau nu și apoi tu în funcție de asta vei ști ce ai de făcut. E atât de simplu. Da, sentimentele astea încăpățânate îți dau bătaie de cap, dar ele sunt doar mesageri care anunță necesitatea unei schimbări, faptul că trebuie să faci ceva. Odată ce ai făcut acel ceva totul devine mult mai clar.

10 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Din câte cunosc eu, poate greșesc, e cam târziu. Ea s-a obișnuit cu tine ca prieten și nu prea are cum să te vadă altfel. Mai mari șanse ai fi avut dacă nu ați fi fost prieten în acest interval de timp și v-ați fi cunoscut doar formal, fără să fi avut o comunicare directă, din inițiativa unuia dintre voi.
Chiar și dacă vorbim de atracție și nu romantism însă, fetele nu prea dau șanse celor care nu își exprimă direct intențiile foarte curând după ce le cunosc.
Rămâne însă o șansă ca ea să te placă foarte mult, să fi visat în secret la același lucru și să fi avut aceleași frământări de a nu ști cum să îți spună. Caz în care va fi foarte bucuroasă. Dacă însă nu este atât de entuziasmată și ești doar un tip ca toți ceilalți, doar că disponibil când are nevoie să vorbească cu cineva și să facă diverse chestii banale e normal ca lucrurile să nu meargă în direcția dorită de tine.
Chiar și așa, e mult mai bine să faci ce simți, decât să prelungești o impostură, să joci rolul unui tip care vrea doar să îi fie prieten. În cele din urmă frustrarea te ajunge și vei ajunge să o judeci și să vă certați urât. E mult mai ok să încerci să îți schimbi treptat atitudinea față de ea. Fii mai jucăuș, fă chestii pe care nu le făceai până acum, oferă-i poate un cadou care să sugereze, să fie ceva care să nu fie evident dar să o facă să se gândească dacă e un cadou pe care i-l dă un prieten sau un posibil iubit. Încearcă să petreci poate mai mult timp cu ea, provoac-o în așa fel încât să aveți discuții despre relații, despre ce i-ar plăcea la un partener, dar nu direct, încearcă să găsești un context ca și cum ar veni firesc. Apoi în cele din urmă, în funcție de reacțiile ei, dacă te urmează sau nu, vezi cum stă treaba. Dacă nu poți să îți dai seama pentru că pare să îți dea semnale amestecate, ba de prietenie, ba de mai mult, încerci să faci un pas cumva forțat și o săruți, când sunteți într-un loc mai retras. Încearcă să nu faci asta însă într-un moment din acela în care nu există absolut deloc tensiune sexuală între voi pentru că se va speria prea tare să te apuci de nicăieri să ajungi la sărut, când poate ea aproape că nici nu te observă în momentele alea, fiind concentrată pe alte chestii. Trebuie să fiți imersați într-o conversație aprinsă, să observi că zâmbește, râde la ce spui, te privește atentă, abia așteaptă să mai spui sau faci ceva.
Nu uita că ce nu lași să moară nu te lasă să trăiești. Prietenia dintre voi a murit deja, odată cu primele tale gânduri că vrei mai mult. Poți alege doar cât de repede vrei să te eliberezi de această moarte, să metamorfozezi energia și sentimentele consumate acolo într-o potențială relație de cuplu, ori în orice altceva. Pentru că altfel e risipă pur și simplu. Viața nu are cum să te iubească dacă tu nu accepți schimbarea în viața ta. Ori iubirea are multe alte forme, nu doar o relație romantică cu o persoană pe care o placi.
Succes!

| Samariteanul explică (pentru Bacemi):

Wow,nu ma asteptam la un astfel de raspuns, asa complex.Imi place ca ai abordat diferite situatii.Pai ideea e ca daca nu o vad zilnic sa vorbim ne sunam unul pe altul.Nu stam mai mult de 2-3 zile fara sa ne vedem sau sa ne sunam la telefon.Are multa incredere in mine, mi-a dovedit-o si stiu ca a avut diferite momente dealungul timpului in care era mai interesata de mine decat in alte momente.Recunosc ca si eu puteam sa actionez, insa imi era teama...da stiu, e penibil, dar curajul se aduna, incet incet.Nu stiu cum sa mai interpretez situatia dupa atata timp, tine la mine dar ca la un prieten, nu stiu daca si mai mult.Totusi ma gandesc sa imi infrunt temerile si sa o intreb, sa discut cu ea, iar daca o sa primesc un refuz, asta e, o sa trec peste.Imi mai poti spune parerea ta, in legatura cu ce ti-am scris acum?(oricum funda e a ta)

| Bacemi a răspuns (pentru Samariteanul):

Am fost un băiat timid în cea mai mare parte din viața mea, speriat de a-mi exprima gândurile și sentimentele. Cu atât mai mult unei fete care îmi plăcea romantic și/sau sexual. Știu exact frământările vârstei și cât de greu este să faci un lucru în direcția asta.
Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să faci ceva, oricum, orice. Numai nu sta. Da, ar fi super fain să poți să ai stăpânirea de sine pe care o are cineva care nu simte ce simți tu Dar nu poate fi cazul, să fim realiști. Așa că probabil vei fi foarte stângaci, cu siguranță va ieși mai nasol decât îți imaginezi tu în mintea ta că vrei să iasă. Chiar și așa, e important să o faci. Dacă e o fată cu bun simț va ști cum să facă astfel încât să te simți cât mai puțin cu putință ciudat. Deși s-ar putea să nu se priceapă la asta din cauza lipsei de experiență de viață, caz în care te-aș ruga să nu îi porți pică. Important nu e cum exprimi ce simți, important este să te faci auzit. De preferat nu prea brutal, nu deodată, să încerci să construiești momentul. Dar în cele din urmă contează doar informația pe care i-o dai și anume că o placi, nu cum ajunge la ea. Ea va spune da sau nu și apoi tu în funcție de asta vei ști ce ai de făcut. E atât de simplu. Da, sentimentele astea încăpățânate îți dau bătaie de cap, dar ele sunt doar mesageri care anunță necesitatea unei schimbări, faptul că trebuie să faci ceva. Odată ce ai făcut acel ceva totul devine mult mai clar.

| corbulalbrosu a răspuns:

Fiindca intre voi exista o prietenie cu adevarat adevarata, acesta prietenie din acest motiv a devenit si indelungata. In astfel de cazuri dupa o perioada atat de lunga de ''relatie'' mai mult decat evidenta dar nemarturisita, in mod obligatoriu trebuie sa fie asumata cu orice risc vorba vine, deoarece in caz contrar se poate transforma intr-o prietenie pur''platonica''. Te sfatuiesc sa-ti iei ''inima-n dinti'' cum se spune si in mod direct, de preferat intr-un cadru face2face, sa-i declari/expuneti sentimentele tale de dragoste si iubire fata de ea. In cazul in care timiditatea este atat de mare incat nu reusesti sa o faci astfel, poti sa-i transmit trairile tale, folosind unul dintre multele mijloace actuale de socializare. Cu cat o vei face mai repede, va fi cu atat mai bine, fiindca va dispare dilema existenta in ambele suflete. Succes!

| Samariteanul explică (pentru corbulalbrosu):

Daca as putea as da la toti 3 care ati raspuns funda...Asta am de gand sa fac, sa-i spun tot! Va multumesc, mai ales tie ca ai raspuns la mesajul meu pe care ti l-am trimis

| anonim_4396 a răspuns (pentru Samariteanul):

Faci o mare gresealã o sã te refuze instant, trebuie sã o abordezi in alt mod nu ii spui cã esti indrãgostit. O chemi la o intâlnire intr-un loc in care iti place tie sã mergi, iar dupã un timp ii zici "hai putin lângã mine" si o iei in brate, dacã nu are nimic impotrivã ii place, dacã te refuzã o intrebi "nu simti la fel?" Iar dacã zice NU dupã acea intâlnire nu mai vorbesti de loc cu ea, nici la telefon si o tratezi mai cu indiferentã si bagi in seama alte fete, o sã revinã ea dacã ii place de tine.

| T0T a răspuns:

Da spune-i pe Facebook dacă nu poți în față. Dacă unul e îndrăgostit aia nu e deloc prietenie. Și ok, o să fiți prieteni, și ce vei face? Vei spera ca un tăntălău împreună stând după ea? Care va fi scopul acelei prietenii?

| Nilsson a răspuns:

``Daca o sa primesc un refuz e posibil sa stric relatia de prietenie cu ea?``

Da, exista acesta sansa si daca vrei sa treci la urmatorul nivel al relatiei trebuie sa fii dispus sa iti asumi acest risc si mai ales daca o relatie doar de prietenie nu iti mai aduce nicio satisfactie, ba chiar te coace la foc marunt.

Sfatul meu (nu stiu daca e cel mai bun) ar fi sa testezi terenul inainte, adica sa nu ii spui chiar dintr-o data tot ceea ce simti, te-ar face sa pari slab, mai bine sa ii sugerezi indirect ca iti place de ea, adica sa ii faci niste complimente legate de aspectul ei fizic (sa ii spui ca o consideri o fata atragatoare) sau de personalitatea ei.
Apoi sa vezi cum reactioneaza si mai departe te descurci tu.
Pot fi niste indicii ca ea te place, de exemplu daca accepta sa iesiti undeva doar voi doi, sau felul cum te priveste. Asta ar trebui sa iti dea mai multa incredere si asa n-ai mai avea niciun motiv sa te emotionezi, pentru ca si ea chiar ar astepta sa faci acest pas.
Multa bafta!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oricum ai sticat-o deja, cand ai inceput sa simti si altceva decat prietenie.Ce sens mai are? Iti faci tie rau. Spune-i. Daca te refuza, macar ai sa incetezi sa te amagesti cu "prietenia" asta, care vine dintr-o singura directie.Sau poate ai noroc si se dovedeste ca si ea tine la tine.

| Samariteanul explică (pentru anonim_4396):

Stiu ca-mi fac rau, mi-am facut mult si bine.Am sa incerc, pana la urma n-am nimic de pierdut si poate o sa iasa bine.

| munteanuionvictor a răspuns (pentru anonim_4396):

E bună soluția.