Fiind o persoană care se confruntă cu așa ceva aș spune că de multe ori este într-adevăr nesiguranță, dar cum zici și tu aceasta maschează narcisism.
Narcisismul nu este nativ, dar poți avea o tendință mai mare sau mai mică de a deveni narcisist. Mă rog, termenul ăsta e folosit destul de greșit. Tulburarea de personalitate narcisistă e de fapt ceva mult mult mai grav decât descrii tu aici. Dar mulți oameni au niște forme mai ușoare, care de multe ori trec neobservate, nefiind ceva rău în sine sau dăunător.
E nesigura pe sine acea persoana, are probleme psihologice si probabil nu a fost validat de parinti, nu i s-a conferit valoare, si mereu in inconstient sta "nu sunt okey, nu sunt capabil, oare sunt?", si depinde mereu de cum il vad altii.
Narcisismul poate fi si genetic si dobandit din traume psihologice, e relativ, deci si ambele, si una din ele. Dar mai degraba e dobandit.
Este posibil ca in spatele arogantei si grandomaniei sa stea o persoana slaba de fapt, si de fapt de multe ori este asa, sa dea impresia de putere, de bazare, de siguranta pentru a se apara de atacurile celorlalti la o adica.
Ptr ca un om destept si sanatos psihologic, NU are nevoie de aroganta si grandomanie, respecta pe toti si se comporta echilibrat.
N-ai vazut? Tiganii si tractoristii se dau mari, isi pun lanturi de aur la gat, etc, ca..nu au facut nimic de fapt, si simt nevoia sa isi arate valoarea pe care nu o au.
Un om cu adevarata valoare, nu se da mare, nu face circ, pentru ca el isi stie valoarea, e impacat cu el si nu simte nevoia sa faca asa aberatii.
Daca acel om chiar stie ce spune si ce face, si dupa verificare se constata ca zice bine, atunci nu e grandoman, pur si simplu chiar stie si aia e, ca toti oamenii luminati doar spun ce gandesc si ce idei au, dar asta nu insemna ca se dau mari.
Cam asa.
Toate anomaliile astea au la baza traume psihologice in general.
Un om nesigur pe el are nevoie de atenție și suferă cand nu i se da, și de regula nu i se da suficienta atenție fiindcă nesiguranță e o trăsătură care respinge. Un narcisist reușește sa aibă parte de atenție fiindcă e bun manipulator. Ambele cazuri dezamăgesc fiindcă primul va fi invidios dacă tu ești mai sociabil sau se va supăra, va fi prea sensibil, iar al doilea va profita și te va manipula. Atât persoanele narcisiste cât și cele nesigure, de fapt toate persoanele care nu au un echilibru sunt consecințe ale copilăriei lor și lipsa puterii lor de adaptare.
Este o persoana frustrata cu stima de sine scăzută, care probabil cândva, undeva nu a fost apreciata de semenii lui, familia, anturajul, colegii de lucru și cauta la alte persoane validarea care nu i-a fost oferita în nici un mediu.
Este o persoana care se simte inferioara din punct de vedere fizic sau la nivel psihosocial.
Dar mai poate fi și o persoana cu personalitate puternica, carismatica sau un cocalar cu bășini în cap care suferă de atenție, e un ipocrit și ii judeca pe alții dar el nu se uita la el în oglinda.
Căută validare ca se simte ovarrated de către cei din jur și atunci încearcă el sa fie în centru atenție mereu, sa fie liderul grupului sau sa domine datorita personalității lui native puternice și remarcante.
Mai încap masculii Alpha de carton și alte categorii.
Da, poate avea o stima de sine scăzută și printr-un mecanism de apărare sa încerce sa para dur, sa își mascheze unele defecte sau complexe închipuite și iraționale create de mintea lui morbida. Ca sa te dai arogant trebuie sa ai și cu ce, și chiar dacă ai denota frustrări mascate și multe neîndeplinirii și vise care nu a putut sa le concretizeze. Narcisistii au devenit din cauza faptului ca nu au fost apreciați și admirați de către cei din jur și atunci se lauda și se admira singuri, pe premiza,, i-au murit laudatorii " și dacă nu are cine sa îl laude, admire se lauda el singur și se crede și buricul pământului sau cel ce le știe pe toate când de fapt lucrurile nu stau deloc asa în realitate, dar având persoane la fel ca el în preajma lui, sau analfabete din păcate persista prin prostia lui tenace.
Aceste persoane care au mereu nevoie de validare suferă mult, nu au primit atenția dorita, sau afecțiunea de la care se aștepta, iar acum cauta validare de la alte persoane necunoscute și aprecieri.
Ăștia au cea mai mare frica de abandon din partea celorlalți.
Dobandit.
Ascunde o durere in 14 de ceilalti. Asa toti avem vulnerabilitati, numai ca narcisistii nu si le recunosc.
Un narcisist nu are stimă de sine scăzută. O persoană a cărei viață este generată în mod constant de părerea celorlalți și determinată de acțiunile lor, se confruntă cu stima de sine scazută. Un fel de lupi singuratici dependenți de haită. Nu sunt imuni... În momentul în care suntem învățați de alții, când să râdem, când să plângem, când să ne bucurăm, și când să nee intristăm, oare unde mai suntem noi? Când simțim cu adevărat, când ne exprimam cu adevărat, și când se exprimă prin noi ceea ce ne-a fost inoculat? Este de înțeles că pentru ca o societate să funcționeze, trebuie respectate anumite reguli, (uneori chiar impuse) , dar când impunerea merge atât de departe încât să ni se spună ce ar trebui să simțim, nu pot să nu constat derapajul .Ei depind de părerea celorlalți, pentu că sentimentul lor de identitate derivă din asta, fără ei, iar fără ei, unde ar mai fi, cine ar mai fi ei? Pentru că trăi, din păcate într-o lume în care suntem învățați că a fii noi înșine și a ne exprima în legătură cu aceasta, deranjează lumea, nu este un lucru bun, nu este un lucru de dorit, Astfel, unii își creează măști, noi personalități, pentru a deveni ceea ce vor alții să fie, nicidecum ceea ce sunt ei de fapt în realitate. În acest mod, ei cred că își micșorează suferința. Ți-am dat un răspuns din punct de vedere psihologic și psihiatric, dacă ți-a fost util aștept funda,
mulțumesc! : )) Sănătate!
Eu unul aș spune că persoana respectivă este nesigură pe sine. Cel puțin în majoritatea cazurilor. Pentru că există și persoane timide, și persoane narcisiste.