Din educație, exemplu propriilor părinți, mai exact, lipsa celor 7 ani de acasă.
Nu ne naștem răi, ne naștem neștiutori, buni, iubitori.
Dar, ulterior, prin educație sau lipsa de educație, conduc spre un comportament neadecvat.
Hmmm...de fapt, ne naștem cu o natură păcătoasă. Suntem răi, natural vorbind. Buni suntem doar când ne naștem din Dumnezeu, din Apă și din Duh.
Da, ne naștem "cu o natură păcătoasă", dar cei 7 ani de acasă sunt cruciali în modul în care ne controlăm "natura păcătoasă".
Exemplu concludent sunt copii abandonați și care ajung la un centru de la o mănăstire și primesc o educație mixtă: religioasă și civilă.
Și tu ce durere ai, Codruț?
Ambele sunt valabile pentru că sunt cazuri și cazuri. Un leu vânează de foame sau din instinct?
Ce amuzanti sunt cei care iti raspund cu "din prostie".
Defineste rautatatea.Care ar fi caracteristicile ei? Ura? Invidie? Egoism? Toti le experimentam intr-un anumit moment al vietii.Toti ne nastem egoisti; rautatea e instinctuala din punctul asta de vedere.
Ce face un om rau? Omoara? Dar nu in legitima aparare. Minte? Dar nu pentru a evita un conflict sau pentru a proteja pe cineva.Sunt prea multe variabile si exceptii ca sa poti stabili cu exactitate care fapte transforma un om intr-un om rau.Plus ca faptele in sine sunt neutre; contextul le confera insurirea de a fi bune sau rele.
Poti defini rautatea ca absenta binelui,dar din nou, cine defineste conceptele astea teoretice?
Daca spui Biblia, da, sunt de acord, dar asta doar pentru ca tu (si eu) crezi in ea.Nu toti cred, prin urmare nu la toti se aplica.
Rautatea inseamna practic incalcarea normelor impuse de societate.E rau sa omori pentru ca...e rau sa omori.Pentru ca incalci dreptul altui om.Pentru ca daca nu ar fi rau(ilegal), s-ar ajunge la haos.Dar de ce anume este rau, nu ti se spune.
Oameni sunt egoisti prin natura lor.Se abtin de la a-si urma strict propriul interes fie de teama,fie de dragul unei posibile recompense (religia care promite un loc in rai celor "buni").Un om cu adevarat bun ar fi cel care, atunci cand e liber, neingradit de nicio normala morala sau legala, cand ar stii ca nu exista nicio posibila consecinta, ar actiona altruist.Dar e un scenariu abstract.La fel si conceptele tale de bine si rau.
Revenind la intrebarea ta, se naste din instinct.Din egoism.Din impulsivitate, uneori. Si alteori din lipsa fricii. Nu e vorba de prostie.Cei mai "rai" oameni din istorie au avut un iq mult peste medie.
Legat de durere, nu.O copilarie traumatizanta, poate.Un abuz.Genul asta de traume pot determina un om sa nu se mai adapteze regulilor societatii.Sa devina "rau", cum spui tu.Dar nu durerea e cauza.Acel om a fost mereu capabil sa comita acele lucruri. Durerea a fost doar un catalizator.
anonim_4396 întreabă:
Mindfulness întreabă: