Depinde de modul în care privești și simți lucrurile.
Faptul că muncești sau înveți într-o altă țară, nu e neapărat nevoie să-l consideri o "plecare".
Eu trăiesc permanent în două țări. România și Grecia.
Mama e româncă, taică-meu grec. M-am născut în Grecia și am crescut și învățat în România.
Habar n-am dacă sunt mai mult român sau mai mult grec. Cetățenie, le am pe amândouă.
Pentru mine "acasă" însemnă și Snagov și Patras.
Așa că nu văd sensul pentru care te-ai "desprinde" de un loc. Mai degrabă, trebuie să înveți să trăiești în toate locurile care ți-s dragi.
Simplu limba, cultura, suntem mai legați de ele. Acum nu e general, sunt românii care renunță până și la cetătenia română după ce emigrează, deci depinde.
Intra ca sa vada cat de rau este in locul de unde au fugit, si zambesc satisfacuti in timp ce`si numara salariul in valuta.Este un fel de fetis, iar romanii plecat in afara se excita frecvent din asa ceva, atunci cand ved nefericirea altor semeni iar ei sunt deasupra lor.
"-Uite`l si pe ala care a ramas in Romania, aaaah! Ce bine ca am plecat, aaah! 300 euro, 350 euro, aaah, fac maine video pe net cum arunc cu valuta sa ma vad fraierii de acasa, aaah! Vioricoooo, adu`mi fa niste servetele!"
Un factor ar fi religia crestin-ortodoxa. Romania are propria biserica ortodoxa. In schimb, Italia are aceeasi biserica romano-catolica cu Statele Unite (de exemplu). Daca merge un italian in SUA si isi cauta o biserica, va fi inconjurat de romano-catolici de mai multe natii. Daca un roman merge in SUA si cauta o biserica, va gasi o biserica ortodoxa strict de romani.
Un exemplu sunt svabii din zona Satmarului, Romania. Acestia au fost maghiarizati pentru ca ei erau catolici, slujbele erau in maghiara, nu aveau biserica lor. In schimb, sasii erau luterani. Aveau biserica proprie. Romano-catolicismul este o religie universala, e firesc ca sa se amestece in ea din toate natiile.
Un alt factor e varsta la care au plecat. Cei mai multi romani au plecat astfel:
Parintii, pe la varsta de 30-50 de ani pentru a munci. La varsta asta nu poti sa uiti tot trecutul. Unii parinti isi iau si copiii la un moment dat cu ei. Copiii nu au in spate un trecut atat de vast in tara natala.
Alt factor e diferenta uriasa dintre cultura est-europeana si cea occidentala (vest-europeana si americana). Est-europenii au alta mentalitate. Americanii seamana destul de mult la mentalitate cu vest-europenii, asa ca ii vor asimila repede.
Ca exemplu ii putem lua pe asiatici (chinezi, indieni, japonezi). Sunt foarte multi asiatici in Statele Unite, dar nu au renuntat la cultura lor, fiind foarte diferita de cea americana.
Deci, sfera religioasa, culturala, mentalitatea diferita ii fac pe romani sa nu se integreze total in societatea occidentala.
Nu stiu pe restul, dar stiu ce ma leaga pe mine de Romania: familia ramasa acolo.
Finca ne place să fim români e mândrie nostră si e identitatea noastră cu nu putem uita părinti asa nu putem uita nici unde neam născut.
lucian_3222 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
AdrianaBacescu întreabă:
LisaJulie întreabă: