Asta se refera de regula la distante. Merg pana la magazin. Merg pana la prietena.
Dar cand zici ca: Lucrez pana duminica, este si duminica inclusa.
De regula, in actele oficiale sau pentru a determina exact data, se folosesc adverbele: inclusiv, exclusiv. Daca nu este specificat, atunci data, ziua, luna anul sunt incluse.
Lucrez pana duminica, este si duminica inclusa.
Așa este la tine.
Eu când zic că lucrez până duminecă, încep să nu mai lucrez de vineri.
Iar chestia cu actele oficiale nu o știam că aceea ce spui tu, a ajuns până acolo.
Mi-a placut aceea ca nu mai lucrezi de vinerea.
Da, asa se face: se specifica inclusiv sau exclusiv, pentru a nu se da interpretare, asa cum o facem noi aici. Asta este de la Napoleon. Acesta (Napoleon) avea doi subofiteri, cei mai prosti pe care-i cunostea, carora le dadea ordinele ce urma sa le trimita la comandanti, sa le citeasca, apoi ii intreba ce au inteles. Doar daca acestia le intelegeau le trimitea, altfel le modifica. Cand a fost vorba de datare, unul a zis ca: (exemplu aleatoriu) pana luni inseamna si luni, celalalt a zis ca fara luni.
Asta îmi aminește de tatăl meu ofițer de artilerie ca Napoleon.
Soldații săi aveau 4 clase. Îi invăța topometrie ca să poată regla tunul. Când se retrăgeau acasă, erau așa de specialiști, educați de tatăl meu, încât se angajau hotarnici. În acel timp fiind și militar, tata s-a înscris și la drept la ff la fac. În anul 1 aveau drept roman.
Ca să învețe formulele dreptului roman în latină îl invăța, le repeta cu ordonanța. Acesta a devenit expert în drept roman.
Dar ce a fost memorabil sau haios. Apărau capitala de americani, cu anti aeriana pe un acoperiș plat undeva în centru. Cald, vară. Au dat uniformele jos, toți. A venit generalul în control. Când a sosit a întrebat pe un soldat unde e ofițerul vostru, cel care vă conduce. L-au indicat pe tata. Spune-i să își pună gradele la ismene la chiloți și să vină să-mi dea raportul.