In ce privește mediul cultural, România era împânzita de gânditori din toate domeniile, asa numiții intelectuali de care comunismul voia sa se descotoroseasca odată ce ni s-a băgat pe gat modelul stalinist la sfârșitul războiului mondial în 45.
Prin urmare, când rusii au întrat în tara și au pornit procesul de transformare a României, au suprimat toata cultura din acel moment, pentru ca nu era în conformitate cu ideologia comunista care vedea doar clase sociale. Domeniul cultural era împânzit de tradiționaliști și patrioti. Când l-am avut pe Gheorghiu Dej și Petru Groza, tot ceea ce a însemnat cultura românească a fost distrusa. Cărți interzise, intelectuali băgați în pușcărie, educație propagandista muncitoreasca în scoli.
Cu Ceaușescu, ne-am reîntors la vechii autori și am lăsat-o mai moale cu modelul stalinist, fiind înlocuit cu cultul de personalitate ceaușist.
In timpul comunismului, toți aveau acces la educație datorita ideologiei egalitariene dar în același timp mulți erau analfabeți.
Orice analfabet promova toate clasele obligatorii.
Inainte omul avea pământul propriu, cu comunismul, pământurile au fost colectivizate și puse în slujba statului.