leonardk
| leonardk a întrebat:

Pastila de intelepciune?
A fost odata un intelept numit Mahatapas.
Intr-o zi, in vecinatatea ermitajului sau, a vazut un pui de soarece, cazut din ciocul unui corb.
Inteleptului Mahatapas i s-a facut mila de puiul de soarece si a inceput sa-l hraneasca cu graunte de orez salbatic.
Nu la multa vreme dupa aceea, inteleptul a vazut o pisica care fugarea soarecele sa-l manance.
Simtind soarecele speriat de moarte, inteleptul, prin puterea devotiunii sale, a transformat soarecele intr-o pisica foarte puternica.
Dar, dupa un timp, inteleptul Mahatapas a observat ca pisica se temea foarte tare de caini, asa ca a transformat-o in caine.
Dupa aceea, Mahatapas obseva ca, la randul lui, cainele era inspaimantat de moarte de tigri. Facandu-i-se din nou mila de el, inteleptul l-a transformat in tigru.
Si inteleptul privea acest tigru ca nefiind catusi de putin diferit de soarecele care fusese odinioara.
Oamenii care locuiau in imprejurimi, vazand tigrul, spuneau: «Prin puterea inteleptului Mahatapas, acest soarece a fost adus la conditia de tigru».
Tigrul, auzind acestea, era foarte stanjenit. Intr-o zi, s-a gandit: «Cata vreme are sa traiasca inteleptul Mahatapas, povestea asta urata a conditiei mele initiale nu are sa piara».
Gandindu-se in felul acesta, tigrul s-a pregatit sa-l ucida pe intelept.
Dar, [cand tigrul era gata sa-l omoare,] descoperindu-i intentia, inteleptul Mahatapas a spus: «Asa deci? Inapoi la soarece!».
Intr-o clipita, tigrul a fost readus la conditia sa anterioara, redevenind soarece.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Suna a fabula, dar pare ca are nu o singura morala...
- daca nu te-ai ridicat prin propriile forte, nu fii impasibil, intr-o zi vei cadea, ce-i din mucava, dispare la prima ploaie!
- pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti...stim ca se mai musca mana care da de mancare!
-fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani...
Daca am fi si capabili sa punem in practica morala povestioarelor astea, am reusi sa ne protejam mai bine, dar... daca nu acorzi credit celorlalti, tie cine ti-ar mai acorda?
Multumiiiiiiim!

2 răspunsuri:
| Chuck a răspuns:

Interesant. Aici merge proverbul: "Eu te-am facut, eu te omor".

Aceasta povestioara se refera la caracterul infect al omului. Incerc sa nu generalizez, dar de multe ori asa e.
Dorinta de a vrea mai mult te face sa ii sabotezi si sa ii sfidezi si pe cei care te-au ajutat. Sa uiti de prietenie si familie cu conditia de a ajunge ceva "mare".

| blackkrose a răspuns:

Foarte buna morala.Ni se potriveste foarte bine cand suntem mici si fara putere cerem ajutor si imploram dar cand ajungem mari credem k lumea e la picioarele noastre si trebuia sa faca asa cu vrem noi fara sa ne pese catusi de putin daca cei din juru nostru au nevoie de ajutor. Apoi cand am ajuns din nou mici si "am cazut din cer"ne dam seama ca am gresit si ca e prea tarziu sa mai indreptam ceva din toate relele facute.