Eu am muncit pentru bataie daca am refuzat sa lucrez ( asta a iesit la iveala aici in irsael. cand am fost in vizita la parinti tata mi-a spus, citez: "hai sa incarcam o masina cu piine daca nu, scot cureaua) in afara de asta am auzit-o me mama mea spunindu-i, citez:" nu-l sicii"
Deci tu ai refuzat sa muncesti si atunci aI fost obligat prin bataie.Ca sa inteleg mai bine.
Pai pe vremea aia alegeai scoala sau munca.Ori faceai o facultate ori la munca si toti eram cam la acelasi nivel in afara de parlamentari.Si ce legatura are israelul si parintii? Tatal tau te-a batut sau cine?
Mă numesc rosenbaum gavriel (născut gavrilă) sînt născut în timișoara la data de 16/09/1949 ( după buletin de identitate 16/10/1949) actualmente cetățean israelian cu numărul de identitate 016516981. în romînia am primit buletinul de identitate k238651 mai tîrziu am schimbat buletinul cu numărul de identitate AE408851.
am învățat la școala în fratelia. scoala a avut trei adrese. una a fost unde tramvaiul 7 a cotit spre oraș, a doua a fost pe strada izlaz 44 și a treia a fost pe strada chișodei no 8. la școală am avut un"tutore". lo chemat rezeanu ion. un rom venit dintr-o familie distrusă de la care am luat bătaie în fiecare zi, și ma sîcîit în fiecare zi. dacă am depus plîngere, am primit bătaie pe strada. toți profesorii au știut și au văzut dar n-au făcut nimic așa a fost pînă ce am terminat clasa a opt-a.
acasă am mai avut un "tutore" lo chemat rosenbaum robert ( fratele meu cel mare)
de la care am luat bătaie pentru că a primit dispoziție de la tata, citez: "dacă nu cîntă dă-i un pumn" ( am început să cînt la vioară la vîrsta de 15 ani)cu vioara am ajuns la un nivel că am putut să cînt moto perpetuo de paganini. fratele meu cel mare a fost de acord să execute această dispoziție cu mare plăcere așa că am mîncat bătaie
pentru ca am mîncat din zahăr ( ma mincat sau nu nu contează ) și ultimul tutore a fost tatăl meu de la care am luat bătaie de mi-a intrat frica în oase. în clasa a șase-a am rămas corigent. am primit bătaie în fața tuturor vecinilor că " nu vreau să învăț"
bătaia a durat o perioadă de timp după care a strigat la mine, citez" gura că te bat"
lozinca care a dominat a fost, citez" faci cum spun eu dacă nu, scot cureaua".
situatia a continuat pînă am plecat în israel.
la vîrsta de 19 ani am lucrat la O.C.L. alimentara ca remizier. dacă am refuzat să lucrez, bătaie cu cureaua.
într-o zi am făcut observație că pîine n-a fost bine coaptă. riposta a fost două lovituri cu franzele la gura stomacului de atunci n-am mai vrut să lucrez
tatăl meu a avut o prietenă pe care a chemat-o schraier florica. vaduva făra copii bolnavă de diabet. la care se plîngea căam fost incăpățînat. atunci mi-a spus schraier florica, citez in ungurește tradus pe romînește, citez:" du-te afară că vreau să vorbesc cu taică tău. n-am auzit coversația. dar am văzut o mică achimbare.
am inceput să lucrez la electromotor timișoara. am lucrat pîna am plecat în armată.
după ce m-am lăsat la vatră am continuat să lucrez la electromotor Timisoara pîna am plecat în israel. în toată perioada care am lucrat la electromotor timișoara chenzina și salarul sau dus în buzunarul lui tatăl meu. intr-o zi am cîntat la vioară pe stradă. din cauza asta am primit bătaie. tot timpul n-am avut voie să vorbesc nici să plîng
dacă am scos un cuvînt imediat am auzit, citez :" ține-ți gura că te bat. în israel cand am putut să deschid gura, an țipat pînă mi-a durut burta.
cînd am cîntat la vioara toți s-au amestecat parcă au fost mari violoniști. s-au amestecat numai ca să-și bată joc de mine.
în fiecare zi am avut securitatea la ușa camerei. dacă nu mau auzit cîntînd la vioară, insultele si amenințările au fost promt
Pai comunismul se pare ca nu a avut nici o treaba. Tatal tau te batea nu ceausescu sau patroni din fabrici sisi uzine.Trebuia sa specifici ca ai fost un copil batut de tata din anumite motive nu ca vremea lui ceausescu ti-a distrus tie viata ca nu a venit ceausescu la tatal tau acasa sa ii zica daai...
Pai daca nu vroiai sa muncesti si faceai doar pe dos din ce zic parinti ce ai fi vrut sa faca.
Ca să mă înțelegeți clar
1 am lucrat la panificațtie în Timișoara fara salar.așa ceva nu a fost admisibil nici pe vremea lui ceaușescu.
2 a m fost silit să lucrez sub amenințtarea bătăi cu cureaua. menționez încă odată :. dacă am refuzat să lucrez, am primit bătaie cu cureaua chiar la locul de muncă sau acasă. aici vorbim despre violența la locul de muncă și violența asupra copiilor sau violență în familie. și încă ceva să bați un copil cu cruzime în public sau dacă vrei să-l ajuți îl ajuți cu cureaua asta este violență. și încă ceva să se amestece cineva unde nu se pricepe ( toți înpreună cu tatăl meu au amestecat în vioara mea numai ca să-și bată joc de mine, că de ce nu cînt) si de ce n-am cîntat? că fiecare sa amestecat și am fost o cîrpa de om
Aia a fost pe vremea aceia sau daca ai probleme grave.Iar ce spui tu e invers psiholog si apoi psihiatru daca e cazul.
Daca esti dus cu forta la psihiatrie sau esti internat acolo inseamna ca ai ceva probleme clar.Pastile iti da doar in cazul traumelor grave sau daca esti intr-adevar un pericol pentru societate.
Tu esti, vad, un om cu probleme psihice serioase, asa ca, daca te ajuta cineva sa traiesti, tata sau altceva, sa fii multumit. Eu as zice mersi cand ar aparea o munca pe care o pot face, ca sa contribui si eu cu ceva, si nici nu mi-ar trece prin cap sa pretind salariu.
Si eu am mancat bataie cu cureaua, pentru motive mult mai absurde, si eu am bagat intregul salariu in casa, multi ani, dar uite ca nu am innebunit. Si eu as putea sa reprosez unora ce au facut cu zeci de ani in urma, dar nu o fac, pentru ca stiu ca mi-ar face rau. Esti de rasul lumii pentru ca nu ai rezistat tentatiei de a-ti gasi scuze pentru esec, si in final ai innebunit.
Bun. Acuma mi s-a clarificat tabloul complet. Nu mai dezgropa mortii, chiar si tatal tau avea o boala, daca vrei iti dau lamuriri in privat. Si fratele tau era bolnav, dar e mai greu sa-mi dau seama in ce grad. La tine lucrurile mergeau spreo boala psihica mult mai grava. Dar uite ca te-ai descurcat, desi complet sanatos nu esti. De cate ori te plangi si acuzi persoane din trecutul indepartat, mergi spre nebunie si moarte; dar de cate ori te gandesti la ei ca la niste oameni cu probleme care nu au fost in stare de mai bine, mergi spre sanatate si viata. Ai inteles?
La ce iti foloseste sa te plangi de lucruri din trecut. Tatal tau a murit, este? Ce mai conteaza daca a facut bine sau rau. Pe vremea aia toti isi bateau copiii. Cine iti da sa mananci acum?
Exact. lozinca a fost, citez: "faci cum spun eu " si nu numai atit. daca am refuzat sa lucrez, jumatate de ora bataie cu cureaua
Iti trimit un document pe care eu l-am scris
Ti-an trimis documentul. poti sa ma contactezi prin skype? numele meu la skype ggabi724. numarul meu de telefon 972586636152
Probabil era taica-tu.
Nu probabil ci sigur
Oare cum de mi-am dat seama. Se schimba datele problemei in situatia nou aparuta. Cand esti puturos, mai iei si bătăiță. Ceea ce, de multe ori, nu strică.
Da. daca-i prea mult distrugi copilul. in afara de asta. cand fiecare se amesteca in treburile altuia si mai rau ca nu se pricepe ci se amesteca numai ca sa-si ba joc de mine atunci tot distrugi copilul
Nu cred ca mai esti copil daca muncesti. Problema este daca iti place munca. Aici cred ca intervine tatal tau. Pe undeva are dreptate.
Să fim mai serioși oleacă. dacă cineva ar fi fost angajat cu forța sa lucreze, și să nu primească salar, și dacă ar refuza să lucreze a primit bătaie jumătate de oră, ce părere ați avea atunci
Ar fi sclavie. Spui tu cateva lucruri dar nu spui tot. Daca ceri parerea pe aici ar fi cazul sa mai dezvolti problema.
Este foarte simplu. dacă-i sclav faci cu el ce vrei. dacă refuză să lucreze îl bați cu biciul sau cu cureaua. eu am ajuns să fiu sclav pentru că am fost silit să lucrez fără salar. și pe vremea lui ceaușescu a fost o lege : cine lucrează are dreptul la salar. eu trei ani am lucrat la O.C.L alimentara ca remizier. de la panificație n-am văzut un ban. eu am primit salaul de la o.c.l alimentara. în afară de asta fiecare muncitor a avut dreptul la o pauză de masă. eu am lucrat la panificație toată ziua flămănd
Curioasa viata de muncitor ai mai avut.
Banala. A lucrat vreo trei ani, si dadea banii in casa. Apoi s-a angajat in alta parte, si acum dadea doar o parte din bani. Toate astea intr-o lume disparuta, greu de inteles astazi.