Dragul meu se pare ca esti foarte tinerel din moment ce ai pus aceasta intrebare.Nu ai avut curiozitatea sa ii intrebi pe parintii tai? Sa stii ca in asa zisa "epoca de aur" traditiile populare de iarna erau respctate si erau si foarte variate. Sa stii ca si atunci ne permiteam sa mergem in seara de revelion la restaurant ca si acum dar atunci copii umblau cu plugusorul, cu capra(scuza cacofonia), cu ursul, etc... a doua zi cu sorcova. Astazi sau pierdut multe din aceste traditii ca am inceput la bloc sa ne baricadam punand interfoane iar saracii copii de abia mai reusesc sa intre si sa bata pe la usile oamenilor iar noi adultii am inceput sa dam drumul la usa numai celor pe care-i cunoastem ca sa nu ne murdareasca covoarele sau ca de nu avem bani si pentru amaratii de copii care au multa nevoie de acei banuti pe care incearca sa-i castige cu plugusorul sau alte obiceuri.
Din partea omenirii si a caldurii sufletesti de care dam dovada ca romani nici o diferenta, dar existau diferente in alte sensuri.Sa punem tehnologie muzicala.Nu-si permiteau multi magnetofoane.Sau a transportului.Eram la baie. Aveau masini numai aia de la partid si o mina de localnici dintr-un oras.Erau distractii care nu depindeau de nici o tehnologie. Izvorau ele din sufletul nostru.
În primul rînd, cînd se apropiau sărbătorile de iarnă, apăreau și portocalele, stăteam ore întregi la cozi să le cumpărăm, acum sunt mereu și peste tot, alimente precum carnea, salamul, uleiul. făina, zahăr, unt, pîine erau pe rație, nu le găseai la liber ca acum, curentul electric la ora 18 se oprea, pînă dimineață, posibilități de relaxare erau mai mari pentru că banul avea valoare, erai isteț si cu relații ieșiai din orice situație!
Pot sa-ti spun ca lumea tinea cu adevarat la traditia Craciunului si nu numai. Era o adevarata incantare sa faci planuri, cine cu cine merge la urat, cum te imbraci si de ce si, multe altele. Nu exista intoxicarea asta cu sarbatorile de iarna pornite din Noiembrie. Totul era simplu si sublim. Colindele iti dadeau satisfactia traistelor pline de mere, covrigi, nuci, cozonac si alte bunatati. Totul era simplu, neinterpretabil sau scos din context. Eram pur si simplu colindatori, sau gazde binevoitoare. Se pregatea totul cu mare grija pana in cel mai mic detaliu, exact ca la Marele Carnaval de la Rio. As putea povesti la nesfarsit, dar inchei cu un sfat: indiferent de ceea ce faci in viata, cauta sa faci dupa ceea ce simti.
In primul rand era zapada (nu face parte din traditi, sau da? ) bradul era semnificatia iernii cu zapada, acum fara zapada un pom de iarna nu prea are farmec, copiilor li se dadeau cadouri, de la gradinita, la unele scoli, parintilor la serviciu. La serviciu, ma lua tata, acolo venea un mos batran cu un sac mareeeee in care erau toate jucariile si bomboanele pentru copii (mi se parea asa de mare sacul ala, probabil pentru ca eram mica sau chiar asa era ), pe urma traditia ca parintii sa ne cumpere de imbracat pe langa jucarii si bomboane. Mama ne cumpara mie si fratelui meu de la ciorapei pana la caciulita, de toate, pulovere frumoase, bocancei cu care ne mandream la toti copii din cartier, imi aduc aminte ca am primit un pulovar rosu si de drag am mers doua strazi numai in pulovar, sa-l vada toti copii (erau -10 grade afara ), m-a batut mama dar a meritat. Mama si bunica faceau cozonaci imensi, pe care ii scobeam in asa fel incat sa nu se vada, pentru asta am stat la colt 3 zile, au venit musafirii si nu mai era o felie intreaga. Dulciurile din pom erau absolut deosebite pentru ca parintii pe vremea aceea nu numai ca nu-si permiteau sa ne cumpere dar nu se gaseasu, mama strangea cu greu saracuta cate o banana sau portocala ca sa fie pe masa de sarbatori, asa ca atunci cand mancai o banana sau portocala, o desfaceai cu sfintenie, felie cu felie si aveai grije sa nu se rostogoleasca nici un strop. Compoturile de ananas erau la mare cautare, se impartea o cutie la toti membrii familiei (aceea de 250 de gr ) va dati seama ca nu revenea foarte mult, dar fiecare isi sorbea cu o placere deosebta cota de nectar. Ni le doream sarbatorile, acum avem atatea lucruri ca nu ne mai bucura aproape nimic, ii spuneam unei colege, draga mea, cred ca imi lipseste doar un supersonic, pe care nu mi-l doresc, acestea erau sarbatorile, se cantau colinde veneau copii din alte blocuri, rasunau scarile blocurilor de poctinori si cantece, preotii, corurile din biserici, strazile si vitrinele iluminate puternic (in majotitatea timpului se facea economie de energie electrica ), multe sunt de scris, cred ca aveti si voi amintiri frumoase, oricum asa ceva nu se mai intoarce, era sa uit, mama ascundea bradul, nu-l vedeam decat atunci cand trebuia in noaptea aceea, aho ahooo...
Daca vii sa ma colinzi si eu iti ofer covrigi si mere...si nu bani, ma injuri cand pleci de la usa mea sau nu? Ce este mai frumos decat sa simti mirosul de cozonac, mirosul de brad, mirosul de prajituri, voia buna? mergi undeva la tara unde se pastreaza traditiile; iti recomand Maramuresul (nu am ajuns iarna acolo), consider ca este cea mai frumoasa zona a tarii noastre unde traditia este vie; unde toti, cu mic cu mare ies pe ulite si colinda din casa in casa, imbracati in costume populare, traditionale. Romania este o tara frumoasa, pacat ca la putere sunt silicoanele si nu costumul popular
Ollyshor întreabă: