Înainte să împlinesc 18 ani, nici eu nu voiam majorat. Mi se părea că e o risipă de bani, tot asa, nu aveam prea multe persoane de suflet pe care să le invit. Eu nu m-am gandit ca vai ce o sa zică lumea că nu mi am făcut majoratul sau ca nu am pus poze etc, si adevarul e ca nimeni nu se gândește la asta prea mult. E alegerea fiecaruia cum alege sa isi petreacă ziua. Pana la urmă am ajuns să mi fac majoratul la un restaurant, asa cum fac majoritatea persoanelor in ziua de azi. Vreau sa zic ca a fost una din cele mai frumoase zile din viața mea si ca mi-ar fi părut rau sa nu mi l fac, daca as fi stiut cum a fost. Deci dacă ai tăi au posibilitatea sa ti faca majoratul, indiferent ca e acasa sau altundeva, bucură te de ziua aia.
De ce sa nu pleci undeva de ziua ta? Stai si gandeste-te si programeaza-ti o iesire in tara sau in strainatate. Nu mai pune botul la cei care cred ca fac ei regulile "ca trebuie sa postezi pe insta ca sa existi", "ca trebuie sa dai petrecere mare ca sa-ti etalezi statutul social in fata celorlalti", "ca daca nu dai petrecere, inseamna ca nu te distrezi" etc. Ghici ce? Nu fac ei regulile. Alea-s doar trend-uri care vin si pleaca. Regulile nu stau asa. Viata sta altfel. Viata ti-o faci tu si nu trebuie sa dai vreo explicatie nimanui, mai ales oamenilor din jurul tau sau de pe net. Traiesti cum simti tu.
Daca o sa te mai intereseze mult de ceea ce zic altii, o sa te trezesti pe la 25 sau 30 de ani ca ai facut fix acele lucruri pe care le-ar fi vrut ceilalti sa le vada de la tine si nu lucrurile pe care le voiai tu insati de la tine. O sa ai o criza existentiala peste 5-10 ani, trezindu-te intr-un loc sau intr-o situatie in care nu ti-ai fi dorit sa ajungi, ai ajuns acolo pentru ca te-a tras presiunea sociala. Munca peste munca ca sa faci bani si credite ca sa-ti permiti lucruri ca sa demonstrezi lumii ca si tu esti in rand cu ei? ca sa le faci pe plac celor care nu te plac cu adevarat? De ce sa faci atatea eforturi pentru altii? De ce sa te schimbi tu pentru altii? Ai inceput sa te gandesti bine. N-ar trebui sa o faci.
Tu gandesti in felul tau. Tu ai alte pareri despre cum ar trebui sa-ti traiesti viata. Pareri care se contrazic cu trendul. Dar asta n-ar trebui sa te faca sa te schimbi. Tu ramai pe drumul tau. Ziua ta - si mai ales majoratul - e un lucru care tine strict de tine. Face parte dintre acele lucruri fata de care te poti comporta cat mai egoist posibil si fata de care nu e nevoie sa dai explicatii nimanui.
O singura data sarbatoresti 18 ani. Pregateste-ti ziua aia in cel mai egoist mod posibil. Pentru placerea ta. Pentru binele tau. Nu pentru satisfactia celorlalti. Daca tie iti face placere sa te urci intr-o masina si sa pleci sa uiti de tine, sa-ti pui gandurile in ordine, fa-o. Daca tie iti place sa te distrezi cu putina lume, fa-o. Daca iti face placere sa ramai in acea zi singura ca sa-ti sorbi melancolia, fa-o! La finalul zilei, traiesti cu alegerile pe care le-ai facut. Asa ca alege pentru tine intotdeauna, nu pentru altii. Alege in asa fel incat tu sa fii impacata cu alegereile tale.
Dacă și părinții tăi sunt de acord, poți să o iei ca o zi obișnuită și să nu faci nici o petrecere cu invitați.
Dacă nu te simți confortabil acasă, poți chema câteva persoane la o terasa, poți pleca cu familia într o vacanta. Nu toată lumea e la fel, nu trebuie sa fie un șablon anume de urmat pentru majorat. Pe de alta parte eu cred ca o sa te distrezi și dacă faci petrecere, dacă muzica e buna, atmosfera, poate sa iasă și bine, tu ști mai bine ce posibilități aveți și tu ști mai bine ce îți dorești.
Emilia19 întreabă: