@Roxa, iti recomand s-o contactezi printr-un mesaj pe @death http://www.tpu.ro/utilizator/bjlz. Chiar se pricepe la asa ceva (genetica). Ma lamurit si pe mine o data in legatura cu un lucru, legat de acest subiect.
P. S. Numai, din pacate, ea intra pe site ceva mai rar, asa ca va trebui sa astepti un pic, pana vei primi raspunsul. Succes!
P. P. S. Si pe mine ma fascineaza tot, ce tine de genetica. Am si bifat "Urmareste intrebarea", ca sa vad, ce raspunsuri vei mai primi.
Intre timp cred ca am elucidat misterul, dar multumesc pentru raspuns. Recunosc, nu am tinut pasul cu atatea rationamente matematice, dar ce mai conteaza, noi sa n-avem daltonism.
Explicatia ar fi ca este o boala ereditara X linkata recesiva(aka se ia odata cu heterozomul X), dar se manifesta doar in cazul intalnirii cu gena dominanta Y( combinatie XY), deci la barbati.
Ok.In primul rand trebuie sa intelegi tipul de determinsim drosophila.gameti femeli se noteaza cu XX si cei ai masculului cu XY.se obtin 4 gameti de la fiecare parinte:X X X Y, in generatia filiala F1 se obtin 4 descendenti (XX XX XY XY) 50 % fete 50 % baieti. Daltonismul fiind o boala X linkata se manifesta pe cromozomul X. Apare predominant la masculi deorece gena d(gena pentru daltonism) se poate manifeta in fenotip XdY(fenotip=interactiunea dintre genotip si mediu, adica carcterele care se vad la exterior). Daltonismul apare la barbati atunci cand femeia este purtatoare a genei d.Se manifesta si in cazuri rare atunci cand femeia are ambii cromozomi cu gena d XdXd.Aceasta se poate intampla numai daca: se imperecheaza XdX cu Xdy(femeie normala dar cu gena purtatoare d cu un barbat bolnav) sau in cazul in care XdXd se combina cu XdY(adica femeie bolnava cu barbat bolnav)
Alexandra_2056 întreabă:
RAY întreabă: