| Goddessss a întrebat:

Poate pun o întrebare idioată, dar cei din Azerbaijan, Armenia etc. sunt mai spre partea alba a europenilor sau spre cea mai asiatica?
Eu nu-mi dau seama.
Is prea negri sa fie albi si prea albi sa fie negri.
Parca se aseamănă si cu turcii într-un fel sau altul.
Pls, nu ma judecați...

7 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Https://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_(mixed_ancestry)
https://en.wikipedia.org/wiki/Armenians
https://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijanis
Azerii ( / ˌ æ z ər b aɪ dʒ ɑː n i /; azeră : Azərbaycanlılar, آذربایجانلیلار ) sau azerii ( azeră : Azərilər, آذریلر ), de asemenea, cunoscut sub numele de Azeră Turks ( azeră : Azərbaycan Türkləri, آذربایجان تۆرکلری ), [45] [46] [47] sunt un grup etnic turc cu iranian mixtși fundal caucazian [48] [49] [50] care trăiesc în principal în regiunea Azerbaidjan din Iran și în Republica suverană Azerbaidjan. Aceștia sunt al doilea grup etnic cel mai numeros dintre popoarele turcești după poporul turc [51] și sunt predominant musulmani șiați. [52] Acestea cuprind cel mai mare grup etnic din Republica Azerbaidjan și al doilea cel mai mare grup etnic din Iranul și Georgia vecine. [53] Cel mai mare număr de azeri etnici din lume trăiește în Iran, urmat de Republica Azerbaidjan.[54] Vorbesc limba azeră, aparținândramurii Oghuz a limbilor turcești.

În timp ce limba armeană este clasificată ca limbă indo-europeană, plasarea acesteia în familia mai largă de limbi indo-europene este un subiect de dezbatere. Până nu demult, cercetătorii credeau că armeanul este cel mai strâns legat de greacă și macedoneană antică. Eric P. Hamp a plasat limba armeană în subgrupul „indo-european pontic" (numit și graeco-armean sau heleno-armean) de limbi indo-europene în arborele său genealogic indo-european din 2012. [40] Există două explicații posibile, care nu se exclud reciproc, pentru o origine comună a limbilor armene și grecești.

În viziunea lui Hamp, patria subgrupului greco-armean propus este coasta de nord-est a Mării Negre și a zonelor sale interioare. [40] El presupune că au migrat de acolo spre sud-est prin Caucaz, armenii rămânând după Batumi, în timp ce pre-grecii au continuat spre vest de-a lungul coastei de sud a Mării Negre. [40]
Istoricul grec antic Herodot (scriind în jurul anului 440 î.Hr.), a sugerat că frigienii din vestul Anatoliei, care vorbeau o limbă indo-europeană slab atestată, au contribuit la etnogeneza armenilor: „armenii erau echipați ca frigienii, fiind coloni frigieni. "(7.73) ( Ἀρμένιοι δὲ κaτά περ Φρύγες ἐσεσάχaτο, ἐόντες Φρυγῶν ἄποικοι. ). Acest lucru pare să implice faptul că unii frigieni au migrat spre est în Armenia după distrugerea Frigiei de către o invazie cimmeriană la sfârșitul secolului al VII-lea î.Hr. Savanții greci credeau, de asemenea, că frigienii își au originea în Balcani, într-o zonă adiacentă Macedoniei, de unde emigraseră în Anatolia cu multe secole mai devreme. Cu toate acestea, teoria conform căreia armenii (sau limba lor) își au originea în Balcani, care a fost cândva acceptată pe scară largă, s-a confruntat cu un control sporit în ultimii ani din cauza discrepanțelor în termen și a lipsei de dovezi genetice și arheologice. [40] [41] [42] Opinia că armenii sunt originari din Caucazul de Sud este susținută de vechile relatări și legende istorice armene, care plasează Câmpia Ararat drept leagăn al culturii armene, precum și cercetări genetice moderne. De fapt, unii cercetători au sugerat că frigienii și / sau Mushki aparent înruditoamenii erau originari din Armenia și s-au mutat spre vest. [43]
Majoritatea cercetătorilor cred acum că limba armeană este la fel de apropiată de limbile indo-iraniene ca și greaca. [44] [45] [46] Acest lucru i-a determinat pe unii savanți să propună o ipotetică cladă greco-armeană-ariană în cadrul familiei lingvistice indo-europene din care descind toate limbile armeană, greacă, indo-iraniană și, eventual, frigiană. [47] Potrivit lui Kim (2018), nu există dovezi suficiente pentru o conexiune cladisitc între armeană și greacă, iar caracteristicile comune dintre aceste două limbi pot fi explicate ca urmare a contactului. Contactul este, de asemenea, explicația cea mai probabilă pentru trăsăturile morfologice împărtășite de armeană cu limbile indo-iraniene și balto-slave.[48]

S-a sugerat că cultura Trialeti-Vanadzor din epoca bronzului și situri precum complexele de înmormântare de la Verin și Nerkin Naver sunt indicative ale unei prezențe indo-europene în Armenia până la sfârșitul mileniului 3 î.Hr. [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] Controversata ipoteză armeană, prezentată de unii cercetători, precum Thomas Gamkrelidze și Vyacheslav V. Ivanov, propune că patria indo-europeană era în jurul Muntelui Armenesc. [56] Această teorie a fost parțial confirmată de cercetările geneticianului David Reich(et al. 2018), printre altele. [57] [58] [59] În mod similar, Grolle (și colab. 2018) susține nu numai o patrie pentru armeni pe zonele muntoase armene, ci și faptul că zonele muntoase armene sunt patria „pre-proto-indo-europenilor". [60]

Studiile genetice explică diversitatea armeană prin mai multe amestecuri de populații eurasiatice care au avut loc între 3000 și 2000 î.Hr. Dar semnalele genetice ale amestecului de populație încetează după 1200 î.Hr., când civilizațiile din epoca bronzului din lumea mediteraneană de est s-au prăbușit brusc și violent. Armenii au rămas de atunci izolați și structura genetică în cadrul populației s-a dezvoltat în urmă cu aproximativ 500 de ani, când Armenia era împărțită între otomani și Imperiul Safavid din Iran. [61] [62] Un studiu genetic (Wang și colab. 2018) susține originea indigenă pentru armeni într-o regiune din sudul Caucazului pe care el o numește „Caucazul Mare". [63]

În epoca bronzului, mai multe state au înflorit în zona Marii Armenii, inclusiv Imperiul Hitit (la vârful puterii sale în secolul al XIV-lea î.Hr.), ( Mitanni (Armenia istorică sud-vestică, 1500-1300 î.Hr.) și Hayasa -Azzi (1500–1200 î.Hr.) La scurt timp după Hayasa-Azzi au venit Arme-Shupria ( 1300–1190 î.Hr.), Confederația Nairi (1200–900 î.Hr.) și Regatul Urartu (860–590 î.Hr.), care a stabilit succesiv suveranitatea lor asupra Munților Armeni. Fiecare dintre națiunile și triburile menționate mai sus au participat la etnogeneza poporului armean. [64] Sub Ashurbanipal(669–627 î.Hr.), imperiul asirian a ajuns în Munții Caucazului ( Armenia modernă, Georgia și Azerbaidjan ). [65]

Luwianologul John D. Hawkins a propus ca oamenii „Hai" să fie menționați probabil în secolul al X-lea î.Hr.Inscripții ieroglifice luwiene din Carchemish. [66] AE Redgate a clarificat ulterior că acești oameni „Hai" ar fi putut fi armeni. [67]

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Astăzi populația Armeniei este omogenă din punct de vedere etnic. Armenii aparțin tipurilor de rase Europoid și Armenoid. Principalele caracteristici fizice ale armenilor sunt craniul scurt și rotund, nasul lung și curbat, părul brun închis sau negru, ochii întunecați, sprâncenele groase și pielea deschisă.

https://www.nature.com/articles/ejhg2015206

| Drimmero a răspuns:

Sunt caucazieni, sunt mega aproape de Europa. Azerii au fost chiar sub dominatie otomana, sunt un fel de turcaleti din ce stiu eu, e normal sa fie mai tuciurii nitel. Cele 2 sunt in razboi diplomatic, au 2 mentalitati diferite, 2 religii diferite, ce iti veni sa intrebi de ei?

| Goddessss explică (pentru Drimmero):

Pentru, ca is genul ala de tari care nu prea știe multă lume de ele.
mi se par ciudățele, dar mi se par ca au o cultura foarte diferita si unica, chiar interesanta.
mi se par interesanți, in concluzie. In special Armenia.

| Drimmero a răspuns (pentru Goddessss):

Daca nu ma insel si Armenia a fost sub dominare otomana, d-aia e posibil sa fie si ei mai tuciurii. Sunt 2 tari mai tacute, nu au cu ce sa se mandreasca, de aia nu sunt rasunatoare

| RAY a răspuns (pentru Drimmero):

Puteți vedea mapa genetica acelor doua popoare de la origine pana in prezent, practic e un mix rasial plus adaptarea la mediu

| zilog a răspuns:

Eu am fost in Azerbaigian in anul 2009
opinia mea este că arata mai repede ca si indienii
uite aici poze cu oameni din azerbaijan
https://www.google.com/......ps?/search