Nu orice skill, dar da, când e vorba de artă nu ai nevoie de o școală, doar de mult exercițiu. Ca să-ți dau un exemplu, am o prietenă care a terminat Arte în Cluj și e atât de nesigură pe ea din cauză că nu simte că a învățat ceva util în școală încât s-a reprofilat. În schimb eu sunt mai creativă, am desenat mai mult decât a desenat ea în acei 3 ani la facultate (pentru că ea desena doar la examene, în rest tocea istoria artei și oasele corpului uman, lol), așa că sunt puțin mai bună decât ea la orice ține de domeniul ăsta . Ea după 3 ani de graphic design nu știa să facă un logo, a trebuit s-o învăț eu pentru un examen de anul 3, EU care n-am școală în domeniu, dar am citit mai mult decât ea și m-am jucat mai mult cu unele programe. Cunosc programatori fără facultate, dar sunt și câteva domenii în care nu poți reuși fără o școală și o înclinație din copilărie spre lucrul respectiv. Nu poți să te apuci de balet la 20 de ani și să visezi la o carieră în asta, dar ce ai înșirat acolo e realizabil.
Teoretic da, practic..ma indoiesc ca o sa investesti tu sau altcineva atata timp.
Unele le poti face fara facultate(desen, muzica, programare), altele nu.
Ar fi o nebunie sa zici ca poti fi doctor fara facultate.
Profesor fara facultate.
Politician fara facultate(ma refer la cei buni...)
De ce am pus aceste meserii aici?
Ca sa fi doctor trebuie sa dovedesti cateva "skills".La fel si ca profesor.Si ca politician.
Sunt multe lucruri pe care practica si viata de invata, pe care te invata altii, dar nu toate.
Plus ca facultatea nu e numai sa te invete ci si sa te ajute sa finisezi cunostintele...
Ce ai enumerat tu, da.
Dar in unele domenii precum medicina nu se poate fara studii superioare si implicit o licenta.
In societate se impune o perspectiva destul de tulburatoare in ceea ce priveste utilitatea facultatii.
Unii le considera si le trateaza ca atare doar ca fiind modalitati de a te muta in alt oras si a "scapa" de parinti, fabrici de diplome si portale spre angajare la vreo munca de birou, robe si palarii epatate in poze.
Realitatea este ca facultatea in sine are cu totul alt rol pe care majoritatea lumii nu-l desavarseste, din pacate. Se numesc studii superioare din alt motiv intrucat e vorba de o specializare teoretica in domeniu, nu doar practica in campul muncii. Da, stiu, teoria seaca pe care o detestam toti daca n-are practica, insa asta face o facultate, "savantizeaza" lucruri.