| lorenmorgan a întrebat:

Poti trai frumos si bine si sa te descurci in viata fara studii superioare? eu cred ca in viata nu conteza daca nu inveti, ei si ce folos sa ai document de specialitate daca oricum nu te pricepi, stiti unii spun ca daca nu ai scoala, universitate esti om prost! voi cum credeti?

7 răspunsuri:
| neutrino a răspuns:

Ipoteza ta este gresita chiar daca exista multi in situatia spusa de tine. Din fericire exista inca multi tineri care si-au vazut bine interesul, au invatat si au urmat facultati bune, la buget, nu platite si ocupa locuri de munca bine platite. Daca mai adaugam si pe cei care studiaza in occident, teoria ta nu mai poate fi valabila. Din pacate in curand ti se va cere diploma de facultate si pentru a ocupa un post de paznic!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu poti generaliza.Sunt pe o parte cei care au facut o facultate de dragul parintilor, ca sa nu le taie din privilegiile financiare, dar sunt si cei care au invatat si si-au dorit sa frecventeze o facultate.Mai sunt si alti factori de care se lovesc absolventii unor facultati.Economia in continua schimbare, dorinta de a castiga mai bine in alte domenii. Daca esti capabil de ce nu te-ai reprofila, ca pana la urma partea financiara conteaza foarte mult.Asa ca daca ne agatam de ce se vede la suprafata, riscam sa le facem o publicitate negativa.
Prost/destept, nu imi donez saliva ca sa ling etichete.

| MenInShadow a răspuns:

Sunt de acord cu tine, si nu sunt de acord cu tine in acelasi timp.
Da, poti trai bine si frumos in viata fara studii superioare, sunt oarecumn unul dintre acele cazuri, in sensul in care primesc un fel de "salariu" lunar din ce lucrez, in timp ce sunt inca la liceu.
Deci practic, nu am nici un studiu superior, si tot am un oarecare loc de munca online, si o sa evoluez pe parcurs.
Ideea nu este sa ai o diploma, ci sa stii sa faci ceva. Exista fel si fel de angajatori in lume, dar din pacate sunt multi cu o mentalitate gen "Daca nu ai facultate, esti prost, nu te pot primii".
Totusi, exista si unii intregi la minte, care se axeaza pe ce sti, si cand te duci sa oferi un interview, te intreaba ce sti sa faci, nu ce ai facut in facultate.
Totusi, nu trebuie sa iei raspunsul meu ca pe o confirmare, ceva gen "Aaa, deci se poate, gata, nu trebuie sa merg la facultate".
Da, se poate trai o viata frumoasa si foarte ok fara facultate, dar asta doar daca esti dispus sa lucrezi mult, uneori chiar mai mult decat un om cu facultate care are si loc de munca.
Eu de exemplu, vara mai ales, sau cel putin in vacante, cand am timp, lucrez si de la 8 dimineata pana pe la 11-12 seara, in timp ce tata de exemplu lucreaza de pe la 8 dimineata pana pe la 3-4 dupa masa, si cam atat.
Sa ai facultate nu iti ofera un loc de munca, ci o hartie. Ce inveti insa in facultate iti poate oferii un loc de munca.
Si inca o chestie, legata de facultate: daca te duci acolo, si te axezi numai si numai pe ce ti se preda, poti fi sigur ca o sa-ti fie greu sa gasesti un loc de munca.
Pe langa ce ti se preda, tocmai pentru ca sistemul nostru este unul vai de capul lui, trebuie sa inveti si tu foarte mult pe cont propriu, si sa evoluezi pe langa facultate, nu numai cu ce ti se preda acolo.
Pe langa toate astea, a lucra fara o facultate, a lucra pe cont propriu, a nu sta la un birou sau intr-o fabrica, sau un loc unde lucrezi pentru altcineva, nu este pentru toata lumea.
Sa lucrezi fara diploma, pe cont propriu, si sa mai duci si o viata buna, implica o gramada munca, si multi nu sunt capabili sa faca acest lucru.
Iti dau un exemplu de gandire mediocra de la mine din clasa: "Sa fi un freelancer este foarte usor, mult mai usor sa lucrezi, nu-ti trebuie scoala, nu nimic, stai acasa, iei pauze cand vrei, lucrezi la pc, asculti muzica, dormi, si iei bani".
Si asta din gura unui tip de clasa a 12-a.
A nu avea studii, a nu te rezuma sa lucrezi pentru cineva si a te axa pe a lucra pe cont propriu, implica, asa cum am mai spus, extrem de multa munca, de obicei mult mai multa munca decat un salariat obisnuit, pentru ca trebuie sa evoluezi singur.
Iar eu iti confirm asta din propria experienta. Chiar azi am ramas acasa, nu am fost la scoala din cauza unei probleme, si de la 7 pana acum am lucrat constant. De fapt, nu lucrat, invatat in ce vreau sa lucrez pe viitor.
Si chiar daca o sa ma duc la facultate, o sa intampin dificultati mari, pentru ca daca nu gasesc un loc de munca asa cum vreau eu, o sa lucrez pe cont propriu, ca freelancer, ceea ce implica o gramada de munca.
Asa ca, in concluzie, depinde foarte mult ce vrei sa faci.
Sunt unele meserii unde ce ti se preda in facultate este si esential, si suficient.
Dar sunt si altele pentru care trebuie sa inveti mult mai mult decat ti se preda la facultate.
Oricum ar fi, depinde foarte mult de la caz la caz, dar daca nu vrei sa te duci la facultate si vrei sa te descurci de exemplu doar cu un liceu, nu spun ca e imposibil, pentru ca nu este, dar iti recomand sa fii pregatita pentru o gramada munca.
Uite o chestie care te poate ajuta, care m-a facut pe mine sa ma decid inainte: Imagineaza-ti cam cat esti dispus/a sa lucrezi la momentul actual. Ok, acum multiplica cu 3.
Daca esti dispusa sa lucrezi 3 ore, trebuie sa lucrezi 9, daca 6, lucrezi 18, desii nu e necesar sa o faci chiar atat.
Ideea e ca e foarte mult de munca fara facultate, si mai ales daca vrei sa faci ceva ce nu e strict legat de sistem.
Sper ca te-a ajutat raspunsul meu.
P.S. - Cei care spun clar, concret ca nu se poate fara facultate, sunt doar niste persoane fara curaj, care nu sunt suficient de puternice sa incerce, si care sunt atat de manipulate de sistemul actual incat ei nu vad alta cale de supravietuire decat cea oferita de sistemul actual.

| OldSoul a răspuns:

Daca ai capacitatile necesare te poti descurca si fara studii, dar asta inseamna sa ai abilitati anteprenoriale si un plan de viata.

| Mayar a răspuns:

Daca ai studii superioare ai si o minte ma ievoluata. Asa, esti cum esti, dar cu studii superioare poti si mai ma ieficient, si mai inteligent, poti aplica si mai multe lucruri, poti castiga si ma ibine, avand un bagaj mai mare de cunostinte.
Nu e logic? Cu cat stii mai multe, cu atat poti mai multe.

| T0T a răspuns:

Adevărul este că și acel document contează foarte mult. Acum depinde de fiecare ce vrea să facă.

| Anccca a răspuns:

Nu!