Foarte corect ce spui.
Foarte greu de realizat.
Persoana influențată poate fi convinsă și sa meargă la psiholog.
Persoana care are o influență toxică are și un psihic destul de puternic încât să îi manipuleze pe alții. Este mult mai greu ca acea persoană să accepte să i se zică in față un lucru negativ, poate că e psihopat/sociopat și chiar îi place ceea ce face, poate că a primit o creștere din aia "peștele mare mănâncă peștele mic" și i se pare normal să domine.
Pe scurt, e mai simplu.
Pe lung... încearcă și-ai să te convingi.
Da, puterea statului asupra individului ar trebui să oblige astfel de specimene la reeducare, dar statele nu reușesc să oprească oamenii nici din a face lucruri care pot fi dovedite practic, darămite pe baza a ce e în capul cuiva.
Poate peste 500 de ani, dacă avem noroc.
Este trimis cel afectat ca sa isi de-a seama ca este intr-o relatie toxică si sa conștientizeze că cel de langa el/ea este o persoană cu o influenta proasta.
Un manipulatori nu e neapărat bolnav, ci pur si simplu se foloseste de o altă persoana pentru propriul bine.Plus ca nu il prea poti schimba.
Tot victima să repare ce a stricat manipulatorul...În ce lume idioata trăim...
Nu.Victima trebuie sa se vindece pe ea, pentru ca o persoană ce se lasa influențată in felul asta, clar are niște probleme.Ori cu stima de sine, ori cu încrederea în sine etc.Si vindecandu-se va realiza si ca asemenea greseli nu mai trebuiesc repetate. Daca noi stam si "vindecam" manipulatorul ce nu are o problema probabil, victima tura vitoare va cădea iar in plasa altcuiva.
Expui victima ca fiind proastă de bubuie iar manipulatorul scapă nepedepsit. Rămân la ideea mea.
Deci tu esti victima?
Nu expun victima ca fiind proasta, dar nici nu poti sa spui ca un om ce se arunca in cap cand ii spune cineva sa o faca e foarte inteligentă.
Dar oricum, eu am zis ca are o stima de sine scăzută, sau lipsa de încredere în sine.Sti ce inseamna asta?
Asta insemna ca acea persoana ar face orce sa intre in gratiile cuiva pentru ca asa consideră că poate fi iubita, ca nu ajunge cum e, ce poate, ce ofera deja si trebuie sa faca lucruri suplimentare ca sa fie ok.O persoana cu stima de sine scăzută nu se vede suficient de buna petru prieten/partener asa ca accepta rahaturi pentru ca doar asa consideră că va fi iubita, băgat în seamă etc.Persoanele de genul nu cred ca pot avea sau nu merita sa aiba ceva mai bun.Si multe altele.
Nu eu sunt victima. Ce am spus e la modul general. Ai uitat de cealaltă extremă, omul bun la suflet (lasa-l pe cel cu stima de sine scăzută, care cu disperare încearcă să se integreze la muncă și într-un anturaj ca nu cumva să-si compromită viitorul).
Nu am căzut în nici o extrema.Probabil doar nu ne-am inteles.
Din perspectiva mea, un om ce se lasa folosit si manipulat nu e doar bun la suflet, are niște probleme cu el însuși.
Nu am zis ca cel ce manipulează e un om ok, am zis doar ca cel mai important este ca cel manipulat sa nu mai treacă prin chestia asta ceia ce inseamna ca el trebuie facut sa realizeze cand cineva il foloseste.
Iti spun lucrurile astea pentru ca si eu am trecut prin asta, nu vorbeasc doar de altii.
"Influențarea psihică" cum o numești tu, nu e chiar o acțiune concretă, măsurabilă care poate avea la rândul ei niște rezultate măsurabile.
Cum ai demonstra tu că persoana Y a dezvoltat o formă de tulburare psihică a cărei cauză e clar, fără nici un dubiu, influența psihică a persoanei X?
Sau cum demonstrezi tu că persoana X are puteri de "influențare/manipulare" psihică atât de mari, încât ar avea acelaș efect pe orice persoană normală?
Sau de unde știi tu că nu există o acceptare tacită a persoanei Y față de "repercursiunile" relației ei cu persoana X? (ceea ce tu consideri comportament nesănătos)
Persoana influențată manifestă anumite simptome care ies în evidență în ochii altei persoane. De exemplu, e încordată, nervoasă, are percepții tot mai rele asupra vieții, vorbește total diferit de cum obișnuia, nu mai face lucrurile care îi plăceau cândva. S-a schimbat dar nu în bine. Înainte, persoana influențată era normală, nu avea astfel de schimbări radicale rele. Când a apărut "inculpatul(a) sub acoperire", s-a "rupt filmul". Despre inculpat(a): are capacitatea de a convinge pe un ton politicos, distorsiona percepția realității acelei persoane cu principiile lui de atotștiutor(oare).